Torockó székelykő

Torockó és Székelykő

A legszebb erdélyi falunak nevezett Torockó, és a mellette tornyosuló Székelykő páratlan látványt nyújt. A leglátogatottabb erdélyi települések közé tartozik, amelyet részben a szépirodalmi alkotásoknak köszönhet. A turisztikai látványosságok mellett a környéke remek túraútvonalak találhatóak, a körülmények ideálisak hegymászásra és hegyi túrákra egyaránt.

Az erdélyi Torockó (románul Rimetea) magyarok által lakott település nevezetességét a hófehérre meszelt házai és a fenséges Székelykő adja. A falu főtere 1999-ben Europa Nostra Díjat kapott. A torockói népviselet, a sziklasírba temetkezés és a tavaszonként rendezett farsangtemető szokás miatt a turisták kedvelt célpontja. Székelykő, az „Erdély7csodája”szavazásban 4. helyezett lett.

Torockó a bányászata révén már a középkorban is jelentős településnek számított, és szabad városi rangot kapott. A bányája vasérc és kisebb mértékben ezüst, arany, és ón kitermeléséről volt nevezetes. A híres házai az 1870-ben történt pusztító tűzvész után épültek.

székelykő torockó

Székelykő

Székelykő a Torockói-hegység része, a kopár hegycsúcs a falutól keletre fenséges látványt kínál. A vársziklákon álló vár romja 1253-ban épült, a legenda szerint sikerült ellenállnia a tatárok ostromának, a későbbiekben a székelyeknek menedékül szolgált.

Székelykő túraútvonala

A kék kereszt jelzésű túraútvonal a falu központjából indul, keleti irányba. Az útvonalon KeletEgy teraszos lejtős legelőn keresztül először a Nagyárok mély szakadékához vezet az út, ahol egy iható vizű forrás is található. A három kilométer hosszú úton jelentős szintemelkedéssel lehet találkozni, a kőfolyások mellett felkapaszkodva lehet a Várszikla és a Székelykő közötti nyeregbe eljutni. Székelykő (Piatra Secuiului) 1128,7méter magas impozáns hegy. Számos hegy veszi körül a Baglyos, amely nevezetes az egykori torockói vasbányáról, az Ordaskő 1249, 8 méteres, ahonnan a legszebb kilátás nyílik , és a hegyek takarása miatt a „kétszer felkelő napot” lehet megtekinteni. Vissza a faluba a legegyszerűbben a várszikla megkerülésével, a piros jelzésen lehet megérkezni.

torockó Unitárius templom

Torockó látnivalói

Unitárius templom

Az egykori bányaváros lakói unitárius vallásúak, templomuk az 1670-es években épült. Egy az Isten felirat köszönti a hívőket, amelyet Jókai Mór a tájat megörökítő regénye címéül is adott.

Néprajzi Múzeum

A Piactéren található múzeum a vasbányászat emlékeit őrző eszközök, és a torockói népművészet gazadag népviseleti gyűjteménye.

torockó

Torockói kézimunkák

A híres kézimunkák az erdélyi varrottas az unitárius templomok, és a lakások díszítéséül szolgálnak. A torockói varrottas két öltéstechnikából áll. Az egyik típus a keresztszemes öltés, amelyet szálánvarrott szemes öltésnek hívnak. A másik technika a lapos öltéssel készült írásos, amelyet rámán varrott kézimunkának nevezik a helyiek. A varrottasokhoz főként kék és piros színű cérnát használnak.

Torockói sziklasírok

A sziklasírok az unitárius torockóiak sajátos temetkezési szokása, amely a családok a sziklába vájt sírboltba temetkeztek. Ezt a jellegzetes temetkezést sehol máshol az országban nem lehet megtalálni. A temető a falutól délre, Torockószetgyörgy irányában található egy meredek domboldalban.

torockó ház

Vízimalom

A malom a falu központjában található, 1752-ben épült.

Kirándulások a közelben

Torockószentgyörgy- Torockói vár

13.században épült vár romjai a közelben találhatóak.

Bedellői Cseppkőbarlang

A Torockói-hegység 185 méter hosszú barlangja 8 kilométerre érhető el.

torockó duna-nap

Torockó megközelítése

Torda (Turda) irányából a 75-ös úton közelíthető meg

Forrás: Torocko.eu, Erdely7csodaja.ro, Csamborgo.hu

Fotók: MTI, Wikipedia

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.