Budapest fürdők

Budapestet méltán megilleti a fürdőváros név és a világhír, hiszen páratlan kincsekkel rendelkezik: hőforrások, gyógyvizek, strandok, csodálatos műemlék fürdők és több mint kétezer esztendős fürdőkultúra. Területén 118 termálforrás naponta összesen 70 millió liter gyógyító erejű vizet ad a fürdőknek, uszodáknak és az ivókutaknak. A feltörő ásványvizek több mint fele – 40 millió liter – 30 C-nál melegebb.

Széchenyi Gyógyfürdő
Széchenyi Gyógyfürdő

A kétezer évvel ezelőtt virágzó fürdőkultúráról az Aquincum területén feltárt 19 római korból származó fürdő tanúskodik. Aquincum kelta eredetű név, melynek jelentése „bő víz”. Budán az Árpád-házi királyok uralkodása idején is alkalmazták gyógyítás céljára a meleg vizű forrásokat. A török hódoltság idején Bizánc mellett Buda lett a legfontosabb török fürdőváros. A mai Veli bej, Király vagy Rudas Fürdőbe betérve varázslatos időutazásban lehet részünk a török korba.

Király Fürdő

Budapest mint fürdőváros a XIX. században soha nem álmodott csúcsra jutott. Olyan fürdők építését vagy felújítását köszönhetjük ennek az időszaknak, mint a Gellért és a Széchenyi Fürdő; a magyar fürdőkultúra egyik legérdekesebb műemléke, a Rác-fürdő, amely végső formáját a XIX. században nyerte el, amikor a neves magyar építész, Ybl Miklós tervei alapján megújították. A szintén a XIX. században megújult Lukács Gyógyfürdő egyik udvarát emeletmagasságig beborítják az emléktáblák és a domborművek, amelyeket hálálkodó betegek állítattak csodálatos gyógyulásuk örömére.

Gellért Gyógyfürdő
Gellért Gyógyfürdő

Budapesten természetesen nem csak a gyógyulni vágyók élvezik a fürdők előnyeit. A fürdőváros egyúttal üdülőhely is. Számos strand, élményfürdő és aquapark várja a szórakozni vágyókat. Az aktív pihenés kedvelői a Budai-hegyekben túrázhatnak vagy hódolhatnak a Nordic walking örömeinek. Budapest környéke is számtalan élményt kínál. Akikhez közel áll a spirituális életszemlélet, azoknak feltétlenül el kell látogatniuk Dobogókőre, ahol a Föld szívcsakrája található. Őseink szerint ez az a hely, ahol „az Ég és a Föld összeér”, hiszen a szívcsakra az anyagi és a szellemi világ közötti híd. Wellness hétvégék, léböjtkúrák, jógatáborok ideális helyszíne a Dunakanyar. A lovaglás szerelmeseit várja Domonyvölgy, a fogathajtó-világbajnok Lázár fivérek által alapított lovasparadicsom. Ha nyári vízikalandokra vágyunk, akkor Mogyoródonon a helyünk, ahol Magyarország legnagyobb vízi szórakoztató parkja található.

Budapesti Fürdők