Parajdi Sós Strand

Parajd gyógyfürdő – Salina Praid

A magyar turisták kedvenc fürdője Szováta, és második helyen áll Parajd. A parajdi sóbánya a látványosság mellett gyógyászati célokat is szolgál. A környék geológiai ritkaságokban bővelkedik, a különleges adottságú, sós vízben való lebegés miatt igen népszerű a kirándulók körében.


A Parajdi Sós Strand

A meleg sós tavak a 17-18. században Erdély kiemelt gyógyfürdői közé tartoztak. Az ősi Parajd-fürdőről 1715-ből maradtak fenn írásos emlékek, amely pár évtizeddel utána a tó gátszakadása miatt elpusztult. A helyiek a sósforrások vizét kézi úton kialakított gödrökbe terelte. A 19. századtól mesterséges tavakat alakítottak ki, ekkoriban főként idős asszonyok látogatták.

A helyiek Szovátafürdő látványos sikerén felbuzdulva döntöttek a sóbánya közelében egy sófürdő létrehozásáról. A József-bányai fürdőt egy fapalló kötötte össze a Korond-patakkal, melyet később egy áradás tett tönkre.

A modern parajdi sófürdőt 1932-től lehet számítani: elkészült egy deszkával bélelt fürdőmedence, a medencék szélére öltöző fülkéket építettek, és a vizet az Erzsébet-bányából nyerték. Ekkoriban a fürdő egyre ismertebb lett, előszeretettel látogatták reumás, és bőr problémákkal.

A sósvíz, amely erős koncentrációjú, hipertermális, 60 Celsius fokos volt, összetételét tekintve jódos, brómos, alkálifémes, enyhén bikarbonátos, enyhén radioktív tulajdonsága, jellegzetes illata egyedinek számított a sós fürdők között. A kísérőgázok metánban, etánban, és széndioxidban gazdag összetételűek. A parajdi gyógyvízből lerakódó, jellegzetes illatú iszapot reumás testrészekre vitték fel. A későbbiekben egy fürdőépületet, és 1952-ben a termálforrás közelében strandot hoztak létre. A fürdőt teljesen lebontották 2012-ben, és hamarosan, 2014-re elkészítették az ország egyik legmodernebb sósfürdőjét, amely feszített víztükörrel és vízforgató szűrőrendszerrel rendelkezik.

Jelenleg a népszerűségben a második helyen áll, csak Szovátafürdő előzi meg. A megnyitott strandfürdő jelentősen megnövelte a Magyarországról érkező foglalásokat, továbbá a félbe maradt borszéki fürdő fejlesztésre is pozitív hatással volt.

A fürdőt a sóbánya sós vizével látják el. Az erős koncentrációjú sóoldatban való lebegés különleges érzése, és a víz gyógyhatása miatt igen népszerű a fürdőzők és a gyógyulni vágyók körében.

Hasonlóan a Medve-tóhoz, a medencében is érvényesül enyhén a helioterm hatás jelensége.

Parajdi gyógyfürdő

Milyen betegségek esetén ajánlható?

· degeneratív ízületi megbetegedések (csontkinövés, csípő,-térdízületi kopások );
· poliartikuláris reumás problémák;
· másodlagos myo-arthropathiák;
· artériális és vénás keringési zavarok;
· baleset, műtét utáni maradványtünetek;
· szorongásos problémák, prifériás idegrendszeri kórképek ;
· dermatózisok,
· kismedencei gyulladások esetén.

(Az ajánlás dr. Fazekas Emese tapasztalatain alapul.)

Fontos tudnivaló

A sósfürdő a betegségek széles spektrumára nyújt kedvező hatást, számos betegségben szenvedők részére nem ajánlható, ezért a látogatása előtt tanácsos szakorvos véleményét kikérni.

Elérhetőség

PRAID 537240 Jud. Harghita str. Garii nr.44

Nyitvatartás

A Parajdi Sós Strand szezonálisan üzemel a nyári hónapokban.

Jegyár (2019-ben)

3 év alatt ingyenes
Felnőtt jegy hétfő-péntek: 25 lej, szombat-vasárnap: 30 lej
Gyermek, diák jegy hétfő-péntek: 15 lej, szombat-vasárnap: 20 lej.
A strandon lehetőség van felnőtt és gyerek heti bérlet vásárlásra.

További látnivalók a környéken:

 

A Parajdi Sóbánya

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.