korondi sóvidék

Korond látnivalói és gyógyfürdője

Korond a Székely Sóvidék egyik legrégebbi települése. A környék gazdag ásványvízforrásokban, és a fazekassága világhírű. A közelmúltban felújításra került a település egykoron híres gyógyfürdője az Unicum gyógyfürdő.

Korond Hargita megyében a Küküllői dombvidék és a Hargita hegyvonulatánál lévő fennsíkon található. A tájegységet Sóvidéknek nevezik, amely Korond mellett olyan nevezetes teleüléseket is magába foglal, mint Parajd és Szováta. A Csigadomb geológia rezervátum Románia legnagyobb aragonit telepe Korond mellett található.

Korond (románul Korund) jelentős iparművészeti és idegenforgalmi központ.

Neve hun eredetű, a mondák szerint „Tündér lakta föld”volt. A Küküllő környékét a 7. században avarok lakták, erről a megtalált aranyérmék tanúskodnak. Az avarok később a Nagy Alföldre települtek át. Az írásos emlékek 1332-ben Kurnud alakban említik a települést.

korondi fazekasság

Korondi fazekasság

Korondot Európa egyik legjelentősebb fazekas központjának tartják, amely a középkortól honosodott meg, és alakult iparággá. Az első írásos emlékek az 1610-es évekből származnak, mely szerint egy udvarhelyi fazekas cég kontárkodással vádolta meg a korondiakat. A hagyományos fazekas mesterség napjainkban is virágkorát éli, a használati edényekre mai napig nagy az igény. Ezek mellett mesteri alkotások is készülnek, amelyek a jellegzetes, korondi kerámiára jellemző formákat, díszítéseket, rendeltetési célokat tükrözik.

A korondi taplászat

A taplófeldolgozás egy népi mesterség, amely a nehéz gazdasági helyzet nyomására alakult ki a múlt században. A fazekassághoz hasonlóan a mesterség, a szegénység miatt a találékonyság, és a kézügyesség eredményeként honosodott meg. A környező bükkösökből gyűjtötték össze a taplót, amelyet a családi üzemükben dolgoztak fel. A taplómegmunkálás egyre nagyobb jelentőségre tett szert, sapkákat, nagytáskákat, kalapot és egyéb használati tárgyakat készítettek és vitték eladásra messzi földekre.

korondi taplászat

Korond gyógyvizei

Unicum sós fürdő

Korond több száz évvel ezelőtt fürdőhelyként is ismert volt, klimatikus gyógyhelynek tartották a kitűnő levegő, a kecsketej kúra, a gyógyvizek és fürdője miatt. Anno gümőkor, csúz, köszvény, aranyér, és egyéb bőrbetegségek miatt volt népszerű. A Sóhát és Só-szoros természetvédelmi területén lévő sós vizű népi fürdőt a helyiek előszeretettel látogatták.

A régi sós fürdőt már az 1700-as években Unicumnak nevezték a gyógyvíz egyedi adottságai miatt. Annak idején a Csigadomb alatt összegyűlt sósvízzel táplálták. A Kárpát-medence egyik legösszetettebb forrásvize található itt, amely nagyon meszes, nagyon sós, szénsavas, enyhén kénes ásványvíz, és földgáz is áramlik a forrásból. A Korond-Parajd Természetvédelmi Gondnokság kezdeményezésre 2015-ben felújították az elhanyagolttá vált fürdőt, és megnyitották a fürdőzők számára. A helybeliek nagyon kedvelik, és remélik, hogy a fürdővel a falusi programlehetőségeket gazdagítják.

Két medencével, öltöző, wc, napozófelület és padok találhatóak. Az egyik ülőfürdős, faburkolatú medence 8×12 méteres és 1,1 méter mély. A másik 4×4 méteres gyermekmedence 0,5 méter mély. A zuhanyzóhoz napkollektoros vízmelegítő rendszert szereltek fel. A gyógyvizes medencében fél órát ajánlatos tölteni, ezután fél órás pihenő javallott. A fürdőt székely termálnak is nevezik, a hőmérséklete általában 29-30 Celsius fok.

Korond Unicum sós fürdő

Nyitvatartás

Naponta 10:00-20:00 óráig tart nyitva

Jegyár

A belépőjegy ára 10 lej, a helyieknek 5 lej.

Korond és környékének ásványvízforrásai

A Diómáli forrás: vasas borvíz, gyógyvízként gyomorproblémákra, és vérszegénység esetén kedvező hatású.A 13A út mellett a község keleti felében található.

A Szőlőmáli forrás: bikarbonátos, enyhén klóros magnéziumos, kalciumos víz, a Telek és Borvíz utca kereszteződésénél található a Szőlőmáli gyümölcsösből kivezetett forrásvíz.

A Cseredombi forrás: Csigadomb aragonit bányájától keletre, a műúttól 800 méter távolságra található, vasas-sós asztali vízként fogyasztják.

Az Erzsébet forrás Korondtól 1,5 kilométer távolságra található, a legértékesebb savanyúvizek egyike. Tartalmaz vasbikarbonátot, szabad szénsavat, nátrium és magnézium bikarbonátot, kiváló asztali, és frissítő víz. Már a 19. századtól a híres árcsói borvizet palackozva értékesítik.

Korond Unicum népi sósfürdő

Látnivalók Korondon

Knop Vencel Aragonit Múzeum

Az aragonit ásványt régen székely drágakőnek nevezték, legalább olyan híres volt, mint a helyi kerámia és a tapló-termékek. A Csigadomb közelében található múzeum május 1. és november 1. között naponta látogatható 10:00-17:00 óra között. A belépőjegy ára felnőtteknek 4 lej, gyerekeknek és diákoknak 2 lej.

Fenyőkúti tőzegláp

A természetvédelmi területen olyan ritka és védett állatfajok láthatóak, mint az erdei béka, a gyepi béka, a foltos szalamandra, és az elevenszülő gyík.

Csigadomb tanösvény

A tudományos jelentőségű, földtani védett területen létrehozott tanösvényen, egy órás gyalogtúrán bejárható az egykori bányák területe, és a Cseredombi gyógyvízforrás. A természetvédelmi terület különlegessége az Unicum forrás, amely a fürdőt táplálja. A víz a kifolyásnál türkizzöldes, karbonátos, vasas és konyhasós üledéke szabad szemmel látható.

korond Csigadomb tanösvény

Forrás: Korond-tour.ro

Fotók: Korond-tour.ro, visitharghita.com

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.