Szent István cseppkőbarlang

A fokozottan védett Szent István-barlang Lillafüreden, Miskolc központjától 3,5 km-re nyílik. Bejárata a Palota szállótól 500 m-re, az Eger-Miskolc műút mellett található. Járatainak összhossza 1043 m, függőleges kiterjedése 94 m. A bemutatott szakasz hossza 170 m, a látogatás során oda-vissza 340 m a bejárt útvonal hosszúsága. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága kezelésében lévő, korábban kizárólag idegenforgalmi barlangként hasznosított Szent István-barlang levegőjének gyógyító hatását a 80-as években mutatták ki, és 1991-től folyik gyógykezelés az erre a célra elkülönített Fekete-teremben.

A levegő kémiai összetétele és biológiai tisztasága teszi alkalmassá felső légúti panaszok kezelésére. A terápián való részvétel feltétele szakorvosi beutaló, amelyről információt kaphat a 46/379-277 telefonszámon.

Akadálymentesített: nem

Ellenjavallatok: rögzült (fixált) magas vérnyomás, szív- és keringési elégtelenség

Gyógyjavallatok: idült felsőléguti hurutok, idült orrmelléküreg gyulladások, tüdőasztma

Gyógyszolgáltatások: állandó orvosi felügyelet, elsősegélynyújtó szolgálat, klímaterápia (barlanggyógyászat, magaslati levegő)

Speciális ellenjavallat: bezártság érzés, vérnyomásproblémák

 

lillafüredi Szent István gyógybarlang

Nyitva tartás:

Vezetett túrák indulnak minden nap, egész órakor, az alábbiak szerint:
Nyári időszakban (április 1. – szeptember 30.) naponta 9.00 – 17.00 óráig.
Téli időszakban (október 1. – március 31.) naponta 9.00 – 14.00 óráig.
Csoportok részére előre bejelentkezés szükséges: tel./fax: (46) 334-130.
A túra időtartama: 30 perc
A barlangi környezet, az ajánlott ruházat:
A lillafüredi barlangok túravezető kíséretében látogatható szakaszai kiépítettek, villanyvilágítással ellátottak, minden látogató számára utcai öltözetben, egész évben bejárhatók. A közlekedést korlátok, lépcsők és az egyenletes, vízmentesített sétautak segítik. A villanyvilágítás segíti a közlekedést, és a csodálatos barlangi képződményeket, a különleges oldásformákat is érvényre juttatja.

Szent István-barlang

A Szent István-barlang megközelítése:

A Tiszai-pályaudvarról 1-es busszal, vagy 1-es villamossal  Felső-Majláthig, majd onnan az 5-ös autóbusszal közvetlenül a Szent István-barlang melletti buszmegállóig, vagy a 15-ös autóbusszal a Hámori-tó melletti buszmegállóig, ahonnan 600 m-es könnyű sétával érhető el a barlang. Személygépkocsival érkezőknek a lillafüredi felső parkolóban (a barlangtól 50 m-re).

Turisztikai kínálat:

Anna-barlang, Lillafüredi erdei kisvasút, Függőkert, Lilla-vízesés, Palota Szálló, Hámori-tó, Garadna-völgyi Őskohó és Pisztrángtelep, Szinva-tanösvény (Szeleta-barlang), Herman Ottó Emlékház, Központi Kohászati Múzeum, Szabadtéri Kohászati Múzeum

Kapcsolat:

3517 Lillafüred, Erzsébet sétány 4. Térképes nézet
Földrajzi koordináták: É 48° 5′ 49″, K 20° 37′ 17″
Telefon: +3646334130
Email: titkarsag@bnpi.hu
Fotók és honlap: http://bnpi.hu/