zalaegerszegi városi strand és uszoda építese

Áprilisban megnyitják az új zalaegerszegi városi strand kültéri medencéjét

A több mint 9 milliárd forintos városi uszoda és strand beruházás első üteme a vége felé közeledik, folyamatosan mehetett a munka az enyhe télnek köszönhetően.  Áprilisban megnyitják – a további építkezések lezárultáig – az ideiglenesen befedett új kültéri medencét – döntött csütörtökön Zalaegerszeg közgyűlése. Az új városi strand teljes átadására várhatóan 2022 elején kerül sor.


Diós András, a beruházás projektfőmérnöke azt nyilatkozta a zaol.hu-nak, az új medencét ezekben a napokban feltöltik vízzel, és megkezdődik a medence terhelés nélküli próbaüzemelése, továbbá folyamatban vannak a szakhatósági bejárások. A strand területén működik a 65 méteres daru, és megkezdődött az 50 méteres versenymedence alapozása is.

A város kinőtte az elavult régi strandot

Az uszoda 1969-ben épült, és akkor, még kádfürdőkkel ellátva, tisztasági fürdőként is üzemelt. Később több belső átalakításon is átesett, 1993-1995 között pedig az épület is megújult, de a 25×12 méteres, 5 pályás beltéri medence mérete nem változott. A városi strand 1956-ban nyílt meg az akkor 24 ezer lakosú városra méretezve egy 50×20 méteres úszómedencével, valamint egy gyermekmedencével. Az évtizedek azonban nem múltak el nyomtalanul. A város lakossága a 21. század elejére 60 ezresre nőtt, a fedett uszoda már kicsinek és korszerűtlennek bizonyult, a strand látogatottsága pedig jelentősen lecsökkent, megjelentek a konkurenciák: a Gébárti tóstrand, a termálfürdő, és az AquaCity, amely méretével, modernségével, csúszdaparkjával odavonzotta a fiatalokat és a családosokat. A városi strand elavulttá, korszerűtlenné vált, és megváltoztak a fürdőzési igények is. Végül 2011-ben úgy döntött az akkori vezetés, hogy modernizálás helyett bezárják a strandot.

Mi valósul meg az összességében 9,5 milliárd forint értékű nagyberuházás keretében?

Új fedett uszoda épül a jelenlegi épület mellett, „L” alakban, benne 50 méteres, 10 pályás medencével, 270 fős lelátóval. Az épület magasföldszintes kialakítású lesz. Ennek megfelelően három használati szintről beszélhetünk, a nagyrészt gépészeti funkciójú pinceszintről, a vegyes funkciójú medenceszintről és a közönségforgalmi lelátószintről.

Az uszodát a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) által meghatározott szigorú előírások szerint tervezték, mely alkalmas lesz nemzetközi úszóversenyek megrendezésére is.

A jelenlegi uszodát modern tanuszodává alakítják át, hogy minden zalaegerszegi gyermek megtanulhasson úszni. Ez egyben városi program is lesz.

Szauna részleg, üzlethelyiségek.

Városi strand megújítása, új kültéri medencével, gyermekmedencével.

Kültéri vizes játszótér a gyermekeknek.

Ady utcai strandépület felújítása.

Új személygépkocsi és autóbusz parkoló.

A meglévő, elavult hidegvizes kút felszámolása, új, 250 méter mély hidegvizes kút fúrása.

Új, 1100 méter mély forróvizes termálkút fúrása.

Teljesen új uszodatechnológia és gépészet.

Zöldfelület rendezés, térburkolatos területek, növénytelepítés, modern sportpályák.

Az új medencék összesített vízfelülete 1852 m2-nyi úszásra szolgáló területet jelent, amely magában foglal: egy 407 m2-es kültéri medencét, egy 175 m2-es melegvizes tanmedencét, egy 10 m2-es merülőmedencét, valamint egy 1260 m2-es versenymedencét.

Forrás: zaol.hu, fotó: Pezzetta Umberto

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.