Észak-Magyarország fürdői

Bő kézzel osztotta a természet a kincseit Észak-Magyarországnak. Mátraháza és Galyatető klimatikus gyógyhelyei, Ergerszalók sódombja és számos gyógyvizes forrás kínál felüdülést – mindezt gyönyörű környezetben

egerszalóki sódomb saliris resort
Egerszalóki Sódomb Saliris Resort

Gyógyvíz, amit már a törökök is ismertek
Az Észak-Magyaroroszágon feltörő termálforrások vízösszetétele és gyógyító hatása más és más. Eger város langyos vizű radioaktív gyógyforrásait minden bizonnyal a legkorábbi történeti időktől ismerte és használta az itt élő ember. Ilyen gyógyvíz meglehetősen ritkán fordul elő. A radon gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású. A különleges víz mellett Eger büszkélkedhet még Budapest mellett az 1500-as években épült és máig fennmaradt és üzemelő török fürdővel.

Egészség a mészkődomb árnyékában
Európában egyedülálló természeti képződmény az egerszalóki trermálforrásból lefolyó víz által létrehozott só-domb vagy mészkődomb. Hasonló természeti képződmény az egész világon mindössze még kettő van, Törökország ázsiai részén Pamukkale-ban, valamint az Egyesült Államokbeli Yellowstone Nemzeti Parkban. Az egerszalóki gyógyvíz jelentős ásványi anyag tartalommal bír, a benne található kalcium gyulladáscsökkentő hatású, a kén az ízületi porc fontos alkotóeleme. A víz gyógyító hatása mellett a só-domb látványa is páratlan élmény.

zsóry élményfürdő
Zsóry Élményfürdő

A gyógyító kén
Mezőkövesden az utazó a gyógyfürdőhöz közeledve már messziről érzi a kénes gyógyvíz „illatát”. Ám az átható záptojás-szag semmiképpen ne riasszon el bennünket! A mezőkövesdi gyógyvíz kéntartalma a legmagasabb Magyarország összes kénes gyógyvizei között. A kénes fürdő gyulladáscsökkentő hatású, élénkíti a légzést, javítja az anyagcserét. A kén a degeneratív ízületi betegségeket javítja.

Miskolctapolca Barlangfürdő
Miskolctapolca Barlangfürdő

Mit rejt a föld mélye?
A természet más csodákat is alkotott a hegyek között. A miskolctapolcai Barlangfürdőben varázslatos élményben lehet részünk a langyos gyógyító vízben úszva a mészkőképződményeket csodálva.

A hegyek közt és a barlangokban klimatikus gyógyhelyek várnak bennünket. Klimatikus gyógyhelyeink a Mátrában Galyatető, Mátraszentimre, Mátraháza, Mátrafüred, a Bükkben Miskolc-Lillafüred, Bükkszentkereszt és Szilvásvárad. Évmilliókkal ezelőtt Magyarország az egész földkerekség legaktívabb vulkáni területei közé tartozott. Hol az egyik, hol a másik vulkán tombolt az Északi-középhegység mai területén. Mára ennek már csak megszelídült emlékeit őrizzük, például a vulkáni utóműködésként jelentkező gázkiömlést, a mofettát. Ilyen természetes eredetű szén-dioxid gázkiömlésre épülő gyógyhelyünk Mátraderecske és Parádfürdő.

Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő
Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő

Megújulás belülről is
A füvekkel való gyógyítás titkát őrzi Gyuri bácsi, a bükki füvesember. Évezredes tudást birtokol, gyógynövénygyűjtő túráin akár vele is tarthatunk.

De ne feledkezzünk meg a borról sem mint az egészség forrásáról! Itt a varázslatos erőt adó Egri Bikavér, melynek köszönhetően a legenda szerint az egri hősök győzelmet arattak a félelmetes török sereg felett. Eleink évszázadokig itták a tokaji bort, mint gyógybort. Még régi gyógyszerkönyveink is említik a tokaji aszút és a szamorodnit.