Kapuvári Szénsavgázfürdő

Kapuvár Győr-Moson- Sopron megye centrumában Győrtől 48, Soprontól 39 km-re található. A Hanság közelsége és érintetlensége olyan mikroklímai körülményeket biztosít, amely teljesen egyedülálló. A város tulajdonában lévő termálkút 1800 m mélységből 67°C-os gyógyvíz minőségű termálvizet biztosít, amelynek összetétele lehetővé teszi a gyógyítási területeken a felhasználás széles skáláját.

A kapuvári 67 C-os termálvíz – amely gyógyvíz minősítésű – Magyarországon a szakértői vélemények szerint csúcsminőségű víz, Hévíz után a leginkább elismert.

A termálkút vize nagymennyiségben oldott sót (14337 mg/l) tartalmazó alkáli-hidrogénkarbonátos és kloridos hévíz, mely jodid és szulfid-ion tartalma következtében a jódos illetve a szulfidos gyógyvizek közé sorolható. A víz e mellett jelentős bromid, fluorid, litium és metakovasav koncentrációval is bír.

A gyógyvíz a következő betegségek gyógyítására javasolt:
posztraumás állapotok, idült nőgyógyászati betegségek, idült hörghurut, hörgőtágulat, és tüdőasztma, degeneratív és káros izületi elváltozások, degeneratív gerinc- és porckorong betegségek, idült légzésszervi betegségek.
Alkalmazható terápiák: fürdőkúra, inhalációs lélegeztetés

A „KAPUVÁRI CSODA”
Fenti elnevezést egy grazi újságíró adta a Kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet Belgyógyászati és Angiológiai Osztályán tett látogatása alkalmából annak a különleges, egyedülálló, HUNGARICUM-nak számító gyógykezelési rendszernek (szénsav-gázfürdő), amely a perifériás érbetegségben szenvedő személyek gyógyítására szolgál. Ismert, hogy Magyarországon mintegy 3-400 ezer fő, Európában 60-70 millió, más földrészeken sok tízmillió embert érint a betegség.

A szénsav-gázfürdő – amely a terápia alapja – kevésbé terheli az emberi szervezetet, mint az úgynevezett „savanyú” vizek, azaz a víz saját nyomása. Minden korosztály igénybe veheti, mivel életkorhoz nem kötődik.

A kezdeti időszakban a szénsavgázt kezdetben érszűkületes, azután lábszárfekélyes és reumában szenvedő betegeknél alkalmazták kiváló eredménnyel. A kezelést tudományos alapon nyugvó fejlesztéssel kibővítették, így a szénsavgáz-fürdő legfontosabb javallatai:

„a végtagok idült verőérbetegségére, idült vénás elégtelenségre, idült nyiroködémára, érkeringési zavarokra, élsportolók rehabilitációs kezelésére és teljesítmény fokozására, managerek rekreációs kezelésére, potenciális zavarok megszüntetésére.”

Kijelenthető, hogy a kapuvári szénsav-gázfürdővel egybekapcsolt háromhetes terápiás kúra után a páciensek jó funkcionális állapotban, nagyobb teljesítőképességgel, testileg-lelkileg felüdülve távoznak.

A fürdőkúra évenkénti ismétlésével az érbetegség rosszabbodása, végtagvesztéssel járó szövődmény kialakulása, rokkanttá-válás nagy valószínűséggel elkerülhető. A szénsav-gázfürdő egészséges, de túlhajszolt, kimerült emberek számára is nyugtató teljesítményt fokozó hatású.

 

A széndioxid gázfürdő legfontosabb javallatai:
műtétre nem szoruló vagy nem operálható idült verőér-elmeszesedés és elzáródás,
vérkeringés-javító, helyreállító érműtét utókezelése,
krónikus vénás elégtelenségek,
I-II. fokú fagyás,
Renyhén gyógyuló fekélyek,
limfödéma.

Nevezetességek
– Fertő-Hanság Nemzeti Park

Medencék
– szénsav gázfürdő

Szállás


Booking.com

Kapcsolat:

9330 Kapuvár, Fő tér 1.
Telefon: 0696/596-000 | Fax: 0696/596-005
E-mail: kapuvar@kapuvar.hu |

Fotók és webes elérhetőség: www.kapuvar.hu