Tapolcai Tavasbarlang

A pollenmentes tapolcai gyógybarlang hőmérséklete 14-16 °C, mikroklimatikus paraméterei állandók. A magas páratartalmú levegő rendkívül tiszta, nincs porterhelése. Ezek a tényezők önmagukban gyógyító és nyugtató hatásúak allergiás, asztmás és egyéb légzőszervi megbetegedések esetén. A Hunguest Hotel Pelion a város központjában, egy négyhektáros parkban áll a gyógybarlang felett, amelyhez a szállodából közvetlenül fedett folyosón juthatnak el a vendégek. A szálloda parkjában fúrt saját termálvízkút adja a medencék vizét.

Tapolcai Gyógybarlang

1902-ben fedezték fel, hogy Tapolca városa alatt a Balaton felvidék szarmata mészkövében barlangrendszer van, melynek egy részét csónakkal is járható víz borítja, ez ma idegenforgalmi látványosság.

A kórház alatt elterülő rész a II. Világháború alatt óvóhelyül szolgált. Levegőjének a légzőszervi megbetegedésekre kifejtett hatása azóta köztudott a környék lakosai között. A szakorvosi vélemények, valamint a barlang levegőjének összetételét és annak, az emberi szervezetre gyakorolt hatásait megcélzó vizsgálatok eredményeként 1973-ban a tapolcai barlangrendszer egy részében légúti megbetegedésben szenvedők kezelésére alkalmas területet alakítottak ki, amely 1982-től hivatalos gyógybarlangként üzemel az Egészségügyi Minisztérium engedélyével.

Az asztma komplex kezelése során a gyógyszeres terápia, fizioterápia, pszichoterápia, dietetika, kondicionáló sport együttes alkalmazásával érhetünk el optimális állapotot.

A barlangterápia nem egy speciális klíma passzív használata, bár a klíma önmagában is hatásos lehet, hanem a barlangi mikroklíma körülményeire alkalmazott sajátos, komplex légzésrehabilitáció.

Levegőjének mikroklimatikus paraméterei állandók, nem tartalmaznak külső agresszív tényezőket, gyakorlatilag pollenmentes, a hőmérséklet (14-16 °C) állandó. Magas a páratartalom, porterhelése nincs, a levegő rendkívül tiszta. Ezek a tényezők önmagukban gyógyító és nyugtató hatásúak (allergiás, asztmás és egyéb légzőszervi megbetegedések esetén).

Gyógybarlang javallat:

Asztmatikus betegségek, hörghurut, légutakat érintő allergiás megbetegedések. A barlangi tartózkodásnak ismert ellenjavallata nincs!

A barlangi klíma gyógyhatásai

 • állandó hőmérséklet és légnyomásviszonyok, az időjárási frontok hiánya
 • por-, csíra és allergenmentesség
 • magas relatív páratartalom finom eloszlású aerosol formájában, mely magas koncentrációban tartalmaz Ca++ és  Mg++  ionokat
 • alacsony pH érték és negatív ionizáció
 • kedvező pszichés hatások.

Mit érhetünk el a barlangban végzett légzőtornával, fizioterápiával, mozgással?

 • csökkenthetjük a légzési problémákat
 • megelőzhetjük a hörgőkben levő váladék felszaporodását
 • megtanulhatjuk a váladékot eltávolítani a légutakból
 • erősítjük a légzőizmokat, növelve a légzés hatékonyságát
 • megakadályozzuk a mellkas merevvé válását, légzőmozgások beszűkülését
 • megelőzhetjük ill. korrigálhatjuk a tartáshibákat
 • fejleszthetjük fizikai állóképességünket.

Tapolcai Gyógybarlang barlangterápia

A barlang klimatikus jellemzői:

A hűvös barlangok közé tartozik. Hőmérséklete stabil (12 – 13 C), ismételt monitorozások igazolták, hogy az ingadozás éves szinten sem haladja mag az 1 Celsius fokot.

A levegő a kültéri légszennyeződéstől mentes, Por, kipufogó gázok, ólom, más korpuszkuláris szennyezés nem mutatható ki benne. Pollen, allergének, toxikus és irritáló anyagok szintén nem találhatók a barlang levegőjében.

A páratartalom magas; 95-98%. A nedvesség finom aerosol formájában található.

Ez a természetes aerosol különböző ionokat tartalmaz oldott formában: Ca++ 113,2 mg/l , Mg++ 3,9 mg/l.

A kültéri levegőhöz képest magasabb széndioxid tartalom (a barlangi széndioxid szint közel másfél-kétszerese a külső levegő széndioxid tartalmának).

Légnyomás: 750 – 778 Hgmm

A légköri frontok, elektromágneses és barometrikus változások nem érvényesülnek. Ezért beszélhetünk nyugalmi klímáról.

Érzékelhető vízszintes levegő mozgás (szél) nincs. Légáramlás a barlang labirintus jellegű folyosóin alig érezhető. A lamináris áramló levegő sebessége 0,04-0,08 m/s.

A barlanglevegő baktérium és vírus mentes (steril).

| Állandó orvosi felügyelet | Elsősegélynyújtó szolgálat | Mozgássérültek számára akadálymentes közlekedés biztosított | Mozgássérültek számára kialakított szoba |

Nevezetességek
Tavasbarlang, Malom-tó, Városi és Iskolamúzeum, Badacsonyi borvidék

Javallatok
asztmatikus betegségek, hörghurut, légutakat érintő allergiás megbetegedések

Árak:

A legfrissebb belépőjegy árakkal kapcsolatban tájékozódjon a fürdő hivatalos oldalán

Családi jegy érvényes: 2 fő felnőtt, 2 fő 14 év alatti gyermek esetén. Minden további 14 év alatti saját gyermek díjmentesen látogathatja a bemutatóhelyet.

A jegyárak tartalmazzák:

– a kiállítás megtekintését magyar, német vagy angol nyelvű szakvezetéssel,
– a csónakázást a tavasbarlangban,
– az ÁFA-t,
– a látogatókra vonatkozó balesetbiztosítás díját.

Tapolcai Gyógybarlang tavasbarlang

Nyitvatartás:

Az aktuális nyitvatartási renddel kapcsolatban tájékozódjon a fürdő hivatalos oldalán

Szállás


Booking.com

Kapcsolat:

Tapolcai Gyógybarlang
8300 Tapolca, Köztársaság tér 10.
Telefon: 06-87/513-120, 06-87/513-122 | Fax: 06-87/513-101
E-mail: reserve@hotelpelion.hunguesthotels.hu |

web: www.hunguesthotels.hu és www.tapolcakorhaz.hu