Törcsvári kastély

Törcsvári kastély

A törcsvári kastély a legjobb állapotban megmaradt középkori várépítmények közé tartozik. A Drakula kastélyként ismert hely egyike a legnépszerűbb hazai és külföldi turisták által látogatott erdélyi attrakcióknak, és szerepel a 10 legszebb középkori vár listáján.

A Drakula mítosz

A törcsvári kastély (Casteul din Bran) Erdélyben Brassó megyében, Brassótól 30 kilométer távolságra található. A Törcsvár falu határában lévő várkastélyt évente rengeteg turista keresi fel.  Népszerűségét a Drakula-mítosznak köszönheti, amely szerint a vérszívó vámpír Dracula gróf (Vlad Tepes –a karóba húzó – a kastélyban élt. Napjainkban magántulajdon és a közelmúltban teljes mértékben restaurálták. Az angol író Abraham Stocke, regénye hősét a kegyetlen III.Vladról mintázta, aki valóban rengeteg embert húzatott karóba az uralkodása idején. A Dracul nevet, amely korábban sárkányt, ma ördögöt jelent, apjától örökölte. Valójában Vlad Tepes a Poenari kastélyban élt, vitatott, hogy köze volt-e a törcsvári kastélyhoz, pár napot tölthetett itt.

Törcsvár Drakula kastélya

A Törcsvári kastély története

A kastélyt az erdélyi szászok építették még 1377-ben, I. Lajos magyar király engedélyével. Az építés célja a közeli kereskedelmi útvonal ellenőrzése és a havasalföldi román vajdák elleni védekezés volt. Fekvése miatt a nehezen bevehető várnak számított. Az építmény egy 100 méter magas hegyen épült. A trapéz alakú, észak-déli tájolású belső toronnyal rendelkező vár csak egy bejárattal rendelkezik, amely egy keskeny bejáratú kaputorony, amelyhez anno falépcső, ma kőlépcső csatlakozik. Az északi oldalára egy kétemeletes tornyot, és egy befelé szűkülő hétemeletes bástyát építettek, amelynek tetejét megfigyelőtoronnyal láttak el. A nyugati oldalon húzódik egy kerek torony, amelynek aljában volt egy ablak nélküli börtön. A fegyveres őrök, katonák lakrésze a földszinten volt, az udvar közepén pedig egy 70 méter mély kút található.

A kastély a trianoni békeszerződésig magyar tulajdonban állt, ezt követően 1920-ban lett a román királyi család tulajdona. Az uralkodónő Mária királyné építette át a saját ízlésének megfelelően. 1987-ig a kastélynak hányatott volt a sorsa, nagyon lepusztult. A felújítást követően házassági öröklés jegyében a tulajdon a Habsburg-házra szállt 2009-ben. A tulajdonos hatalmas áldozatokat hozott az épület felújításáért, korszerűsítéséért, és bebútorozásáért.

A zeg-zugos várkastély napjainkban a leglátogatottabb múzeumok egyike Romániában. A vár melletti részen a vámpír-téma iránt fogékonyak egy vámpír piacot találhatnak, ahol minden elérhető ebben a témában.

Jelenleg a kastély 23 terme látogatható, 5 szoba ebből Vlad Tepes kínzóeszközeivel van berendezve(külön 10 lej összegért  tekinthető meg). Érdekesség a királynő teaháza, amelyet 2017-ben nyitottak meg a látogatók előtt, és a közelmúltban átadott titkos alagút, amely 1930-ban készült, abból a célból, hogy királynő egyszerűbben juthasson ki a parkba. Szintén külön belépődíj (20 lej)fejében lehet a 30 méter mély alagútba lifttel lemenni, ahol multimédiás eszközökkel mutatják be a kastély múltját.

A kastélyban megtekinthető a román királyi család emléktárgyaiból rendezett kiállítás, a falumúzeum a lakosok életét szemlélteti.

Törcsvári kastély Bran_Castle

Nyitvatartás

Április 1 – szeptember 30 között:  hétfőn 12:00-18:00, kedd-vasárnap 09:00-18:00 óráig, az utolsó belépés 18:00.

Október 1 – március 31 között:  hétfőn 12:00-16:00, kedd-vasárnap 09:00-16:00 óráig, az utolsó belépés 16:00.

Jegyárak

A kastély honlapján lehetőség van online jegyvásárlásra, ahol a kedvezményekről, aktuális információk is olvashatóak a https://bilete.castelulbran.ro/en/ oldalon.

Felnőtt jegy: 40 lej

Gyemek jegy: 10 lej

Diák jegy: 25 lej

 Nyugdíjas jegy : 30 lej

(extra: kínzó kamra 10 lej, alagút 20 lej )

Törcsvár drakula kastélya belső

Megközelítése

Törcsvár (Bran) a 73-as úton Brassótól délkeleti irányban található.

Str. General Traian Mosoiu nr. 24, Bran

Fotók: Wikipédia

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.