diéta

Fogyókúra okosan

Itt a nyár, a strandszezon! Sokan vannak, akik belenéznek a tükörbe, és elszomorodnak a látványtól. Aztán már jön is az elszánt döntés: legalább a nyaralásig meg kellene szabadulni néhány kilótól. Ha öt-tíz kilónál több a súlyfeleslegünk, akkor aligha fogunk gyorsan, tartósan lefogyni. Fontos, hogy ne kezdjünk gyors fogyókúrába!

A drasztikus, ugyanakkor sokat ígérő módszerekről tudnunk kell, hogy az egészségünket is károsíthatják. Ráadásul a koplalás után még többet fogunk enni, és szinte biztosra vehetjük, hogy több kilót visszaszedünk, mint amennyitől megszabadultunk. Arról nem beszélve, hogy a szervezetünk felborult energia-egyensúlyát igen nehéz helyreállítani. Legyünk a hosszú távú megoldások hívei: tervezzük meg tudatosan, és az ésszerűség határain belül a fogyókúránkat! Az sem ciki, ha szakember segítségét kérjük ehhez!

Csodamódszer, amellyel néhány nap alatt megszabadulhatunk többkilónyi súlyfeleslegtől, nem létezik. Azok a módszerek, amelyek a leggyorsabb eredménnyel járnak, egyben a leghatástalanabbak is, mert amint ismét normálisan kezdünk táplálkozni, a régi testsúlyunk is visszatér. Hasonlóak azok a gyógyszerek is, amelyek csökkentik az étvágyat, vagy serkentik a szervezet energiafelhasználási folyamatait. A legtöbb orvos nem hajlandó felírni ezeket indokolatlanul, mert mellékhatásaik igen kedvezőtlenek. Háziorvos, vagy dietetikus azonban bizonyosan tud fogyókúrás tanácsot adni mindenkinek, és a folyamat előrehaladását is segít figyelemmel kísérni.

Mérlegeljünk!

Realizáljuk, hogy hány kilót szeretnénk leadni, és mennyi idő alatt kívánjuk elérni célunkat! Ne tűzzünk ki irreális célt! Ne hirtelen mérsékeljük az ételmennyiséget! Fokozatosan szokjunk hozzá a kisebb adagokhoz, bár ennek eredményességét a szakemberek többsége vitatja. Előfordulhat, hogy nincs is szükségünk diétára: gondoljuk át, hogy mennyit mozgunk, tudunk-e ezen (mennyiségben és minőségben) változtatni? Vegyük nagyító alá étkezési szokásainkat: biztosan találunk olyan táplálékokat, amelyeket más, kevesebb energiatartalmúra tudunk cserélni. Ne legyünk túl szigorúak magunkhoz, nem baj, ha az “optimálisnál” kicsit többet mutat a mérleg. A mért súly izomzatunk és csontozatunk felépítésétől is függ, nem szentírás tehát, hogy magasságunkhoz csak egy adott testsúly tartozhat. Az egyéni program a leghatásosabb. Optimális heti fél-egy kilót leadni.

Szabályosan fogyókúrázzunk!

Fontos, hogy legalább naponta négyszer-ötször együnk. Ez persze nem azt jelenti, hogy az eddigi étkezéseket bővítsük ki, hanem próbáljuk a 3 étkezést  5 felé osztani. Iktassunk be friss gyümölcsöket, zöldségeket, de a kenyérféléket se felejtsük el – ha lehet, inkább félbarnát, teljes őrlésű lisztből készültet válasszunk. Napi 2-3 zsemle, vagy 1-2 szelet kenyér megengedett. Este hat-hét óra körül legyen az utolsó főétkezés. Ha később megéhezünk esetleg kefirt, gyümölcsöt, zöldséget, gyümölcssalátát együnk.

Folyadékfogyasztás

Figyeljünk a folyadékbevitelre! Nyáron – nem csak – fogyókúra idején legalább napi 3 liter folyadék javasolt. Cukrozott üdítőitalok helyett ásványvizet, valódi gyümölcsteát, friss zöldség- és gyümölcsleveket válasszunk. A folyadékmennyiséget sovány tejjel is kiegészíthetjük, ekkor azonban vegyük figyelembe a zsírtöbbletet. Az alkoholt mellőzzük: általában nagy energiatartalmúak, éhségérzetet kelt, és csökkenti a diéta betartásához szükséges akaraterőnket.

Savanyított tejtermékek és rostokban gazdag ételek

Egészségesek a savanyított tejtermékek. Megfelelő baktériumflórát teremtenek a bélrendszerben, ezzel segítik az emésztést, és fontos B-vitamin forrásként szolgálnak. Lehetőleg a nagyobb rosttartalmú ételek fogyasztására törekedjünk, mert teltségérzetet idéznek elő, megkönnyítik a diétázást, és segítenek megelőzni a bélbántalmakat is.

Saláták

Étkezéseinket rendszeresen egészítsük ki friss salátával, nem hizlal (persze csak ha nem öntjük nyakon majonézzel), fontos vitaminokat tartalmaz, élvezetessé és változatossá teszi az étrendet.

Az ételek elkészítése

Igyekezzünk csökkentett energia-, illetve zsírtartalmú élelmiszereket vásárolni. Növényi zsiradékkal főzzünk, a felvágottakkal, húsokkal, tejtermékekkel úgyis megfelelő mennyiségű állati eredetű zsírt viszünk be a szervezetünkbe. Minél kevesebb zsiradékot használjunk az ételkészítéshez, használjunk olajsprayt, az ételeket teflonedényben készítsük.

Fűszerek

Fűszernövényeket bátran használhatunk, serkentik az emésztőnedvek termelődését, változatos ízeket tudunk elérni velük. Mérsékeljük azonban a konyhasó használatát, a legtöbb kész élelmiszernek így is nagy a nátriumtartalma. A nátrium folyadékot köt meg, fogyókúra esetén megnehezíti a fogyást, a szervezetet pedig megterheli. Ha lehet használjunk tengeri sót, vagy természetes kristálysót.

Nem bűn a fagyi!

Semmit ne iktassunk ki teljesen az étrendünkből. Nem bűn, ha hetente egy-két alkalommal ebéd után elfogyasztunk egy szelet süteményt, vagy elnyalunk egy fagylaltot, jégkrémet. Ily módon kielégíthetjük az édességigényünket is, és nem érezzük, hogy szenvednünk kell.

Mozgás

Vegyük tudomásul, hogy mozgás nélkül nincs tartós fogyás! Kizárólag akkor lehet tartósan leadni a kilókból, ha az energiaszegény táplálkozást mozgással egészítjük ki. Aki kezdetben még nehezen mozog, az pár hétig az étkezésére figyeljen, és amikor sikerül megszabadulni az első kilóktól, akkor kezdje el a rendszeres testmozgást.

Ezek azonban csak általános tanácsok. Figyelembe kell vennünk, hogy mindannyian különbözőek vagyunk, és egészségi állapotunknak, életvitelünknek megfelelően egyéni, személyre szabott program segíthet a biztonságos, és tartós fogyás eléréséhez, és a várva várt testtömeg megtartásához.

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.