jódaqua

Palackozott gyógyvizeink: Jódaqua

A Jódaqua természetes jódos gyógyvíz, 100%-ban természetes eredetű, igazolt élettani hatással bíró őstengeri koncentrátum. A termék különlegessége, hogy 1,5-2 millilitere teljes mértékben fedezi a WHO (Egészségügyi Világszervezet) által javasolt napi humán jódszükségletet.

A gyógyvíz jódon kívül további számos makro- és mikroelemet is tartalmaz, melyek együttes szinergista, egymás felszívódását erõsítő hatása hozzájárul a magasabb fokú hasznosuláshoz. A gyógyvíz 200 ml-es kiszerelésben – mely az adagolás függvényében 3-6 hónapra elegendő jódpótlást biztosít – megvásárolható a patikákban és a bio-boltokban.

Gyógyjavallat

A jódnak különös szerepe van a szervezet normális anyagcsere folyamatainak fenntartásában. Az ehhez szükséges igen kis mennyiség – napi 0,1 mg – ritkán áll rendelkezésre, ezért közvetve, szerteágazó betegségek forrása lehet. Befolyással van pl. a szervezet kalcium-háztartására. Jelenlétében a csontokban fokozódik a mészlerakódás. Elősegíti a húgysav, a nehéz fémsók (ólom, higany stb.) mint mérgek kiürítését. Legrégebben ismert és gondosan tanulmányozott a jódnak a pajzsmirigyre kifejtett hatása és a golyva gyógyítása terén elért kedvező eredmény. A legújabb kutatások szerint a jódhiány enyhébb következményei közé sorolható a csökkent szellemi képesség, így növekszik a reakcióidő.

A gyógyvíz a jódon kívül brómot és lítiumot is tartalmaz, ezért különösen alkalmas az idegi folyamatok egészséges működésének megőrzésére. Igen gyakori továbbá jódhiány esetén a spermaképzés zavara is, ezért a terméketlen szülőknél legelőször mindig jódhiányra kell gondolni. Amennyiben a jódaqua adagolás nem hoz eredményt, akkor szükséges az orvosi kivizsgálás.

Adagolás

A felsorolt egészségproblémák kivédhetők, sőt a szervezet normális testi és szellemi fejlődése, egyensúlya biztosítható az alábbi adagolással:

– terhességben és szoptatós anyáknál a terhességi golyva megelőzésére és a magzat normális fejlődésének biztosítására napi két kávéskanállal

– egytől tízéves korig kétnaponként, tíz év felett – felnőtteknek is – naponta egy kávéskanállal ajánlott.

Jódhiányos területeken (Jászság, Közép-Tiszántúl, néhány Duna menti és dunántúli település kivételével) a jódaqua nem hiányozhat a háztartásból.

Néhány betegségben igen eredményesen alkalmazható gyógykezelésre is. Tekintettel arra, hogy ilyenkor nagyobb adagban kerül alkalmazásra, gyermekeknek ilyen célú felhasználását nem javasoljuk, felnőtteknek pedig indokolt esetben és tartós adagolást elkerülve. Ilyenek: tartós, makacs hörghurutban, köptetőként, vagy kínzó, száraz köhögésben 5-10 evőkanállal naponta. Torok- és szájgyulladásnál a jódaquás gargalizálás és öblögetés segíti a gyógyulást.

Érelmeszesedés és magas vérnyomás esetén 3 x 1 evőkanállal, más orvosilag előírt gyógyszerek és ellenőrzés mellett.

Adagolásnál a sós íz csökkentése érdekében ajánlott vízzel vagy tejjel 3-5-szörös hígításban használni.

A jódaqua fogyasztása jódhiányos területeken a család minden tagjának ajánlott.

A gyógyvíz még tartós, tízszeres túladagolásban is teljesen veszélytelen.

Jódszükséglet (mikrogramm)

12 hónapos korig: 50 mcg
6 éves korig: 90 mcg
7-12 éves korig: 120 mcg
13 éves kor felett: 150 mcg
várandós és szoptató anyáknak: 200mcg

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.