day spa

Utazás a day spa-k világába

Keleties hangulat? Patinás környezet? Bármelyiket kedveljük, megtaláljuk a budapesti day spa-k valamelyikében. Kiderítettük, hová érdemes fordulni és hogyan érdemes megérkezni a kezelésre, hogy azt az élményt kapjuk, amelyre igazán vágytunk.

Több mint szépségszalon

„A day spa, ellentétben a hotel vagy a resort spa-val egy csendes, relaxációra alkalmas hely, ahol test, arc, kéz és lábápoló kezeléseket kínálunk az érdeklődőknek. Több, mint egy szépségszalon, hiszen a Spa szolgáltatok lehetővé teszik a pihenés legvágyottabb formáit. Törölközőt, köntöst, papucsot, szauna lepedőt, kozmetikai és tisztálkodó szereket biztosítunk, így minden vendégünk kényelmes érezheti magát. Korlátlanul teázhatnak, süteményeket és gyümölcsöt fogyaszthatnak, valamint a pihenőben olvashatnak vagy akár alhatnak is, a félhomálynak, a kényelmes kereveteknek és nagy párnáknak valamint a halk zenének köszönhetően.” – magyarázza el a day spa fogalmát Nagy Fruzsina, a Mandala Day Spa marketing menedzsere.

TIPP 1: Szánjunk rá egy napot!

Tervezzünk úgy, hogy bőven legyen időnk élvezni a az ott töltött időt, és ne kelljen a nyugtató, felüdítő program után egyből a hétköznapi gondok forgatagába vetnünk magunkat. A kezelésre elég néhány apróságot, például fürdőruhát, sminkkészletet, egy-két személyesebb piperét magunkkal vinni. Papucsot, törülközőt, fürdőköpenyt és minden más kelléket általában a spa-k biztosítanak.

TIPP 2: Hangolódjunk rá!

A spa-kban különböző szolgáltatások közül választhatunk. Általában szauna és pezsgő- vagy gőzfürdő áll a rendelkezésünkre, de van, ahol úszhatunk, vagy akár tornázhatunk is, mielőtt elkezdenénk a programot.

Utazás a kultúrák körül

A day spa-ban eltöltött idő alatt mind az öt érzékszervünkkel fogadunk be ingereket. Színek, fények, finom textúrájú anyagok érintését tapasztaljuk, gyógyteák, kencék és aromák illatai keverednek a levegőben.

Van, ahol ázsiai hangulat elevenedik meg, míg a belváros szívében egyedi belsőépítészeti megoldással, különleges hangulatvilágú, jégbe vájt labirintusra emlékeztető világot alkottak meg a tervezők.

Történelmi hangulatba csöppenünk, ha a hajdani Royal-fürdő helyén működő komplexumba látogatunk el, ahol hajdanán városi termálvizes fürdő üzemelt már 1886-tól, többek között hullámfürdővel és gőzfürdővel. Az épületben működő szállodának már akkor is különlegessége volt, hogy a betérő fáradt utazók a víz segítségével frissülhettek fel.  Az impozáns belső teret akkor  Zsolnay csempeburkolatok és a jól ismert Róth Miksa féle üvegmennyezet díszítette. A háborúk során súlyosan megrongálódott fürdőt 2005-ben vette birtokba a hotel, így most ismét eredeti funkcióját tölti be.

Magyar jellegzetességek a spa-világban

Nemcsak a külföldi, hanem a hazai közönség körében is népszerűek a magyar alapanyagokat felhasználó vagy magyar fejlesztésű spa kezelések. Ilyen például az egyik első budapesti day spa szőlőmagos testradírja  és testpakolása, mákos testradírja, vagy valódi Tokaji bor és  bükki só felhasználásával készülő fürdője.

A boros-szőlős kezelések egyébként is népszerűek: a finom savak, a gazdag tápanyagok, az enyhe alkoholtartalom kiválóan alkalmassá teszik a hegyek nedűjét arra, hogy a bőrünket ápoljuk vele. Egy másik szalonban a pálinka is szépítőszerré válik. Ez utóbbit akkor is érdemes kipróbálni, ha kortyolni egyébként nem szeretjük az italt. A markáns ízű párlatot a szakértő szerek modern kozmetikummá alakították.

Kipróbálni az ismeretlent

A klasszikus masszázs- és szépészeti kezelések mellett ideje valami újat is kipróbálni!  Budapesten is elérhető például a luxus gyémánt arckezelés például valódi újdonság. Az eljárást a Hold és a tengerek kapcsolata ihlette. Fontos eleme a gyémánt és a zúzott gyöngy.

Egy másik szalonban a melegpárnás masszást javasolják sajgó ízületekre és izomfájdalmakra, amelynek során gyógynövény-kivonatú krémmel masszírozzák be problémás területeket, és felmelegített, lenmaggal töltött párnákat helyeznek rájuk.

Máshol egyedülálló atmoszférájú hammam szobában zajló Marrakesh Hamam rituáléval keltik életre az arab világot. Itt egy marokkói teakülönlegességet és narancsvirág vízzel ízesített gyümölcsöket kínálnak a kezelés végén, s zárásként a keleties teaházban pihenhetünk.

Párosan szép…

Akkor is jó választás a day spa, ha közösen pihennénk egy kicsit.  A hétköznapi fáradalmak közös kipihenése, a közös élmények segítenek abban is, hogy új színt vigyünk a kapcsolatunkba. Mostanra már sok helyen készülnek kimondottan pároknak szóló kezeléssel: van, ahol csokis masszázst, máshol egzotikus anyagokat felhasználó, teljes szépészeti programot élvezhetünk.

Hogyan lehet kipróbálni?

A day spa-k jellegzetessége, hogy nem kell hozzá például egy hotel szállóvendégeinek lennünk. Előzetes időpont-egyeztetés után többféle konstrukcióból választhatunk. Lehetőségünk van arra is, hogy csak az alapszolgáltatásokat vegyük igénybe, máshol különböző kezeléseket is tartalmazó csomagokból választhatunk. Sok programot egészségpénztári kártyával, vagy SZÉP kártyával is igénybe tudunk venni, és érdemes figyelemmel követni a szezonális akciókat is: ezek jó alkalmat teremtenek arra is, hogy új dolgokat próbáljunk ki.

itthon.hu

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.