Tapolcai Gyógybarlang barlangterápia

Mellékhatásmentes gyógyulás barlangokban

Magyarországon több mint 1500 barlangot tartanak nyilván. Azonban ahány barlang annyiféle mikroklíma. Hazánkban öt minősített gyógybarlang található, ahol nem csak gyógyulni, de meditálni, relaxálni is lehet. Sorra vettük, hol mit találunk barlangszinten.

A gyógyhatás függ  a barlangi légáramlás mértékétől, a felszíni viszonyoktól, a barlang vizétől, a levegő összetételétől. A modern barlangterápia kezdete a 20. század közepére nyúlik vissza.  Az első barlangot 1966-ban minősítették gyógyhellyé.

Érdekes tény, hogy a 20 fok feletti átlaghőmérsékletű meleg barlangokban mozgásszervi betegségekkel küzdőket gyógyítanak, míg a hideg, 10-13 fok közötti átlaghőmérsékletű barlangok a légzőszervi betegekre vannak kifejezetten jó hatással.

Mi a gyógyhatásuk titka?

A barlangokban viszonylag állandó hőmérséklet uralkodik. Ehhez társul a magas páratartalom, valamint a por-és pollenmentesség. A levegőben oldott ásványi anyagok, mint például a kalcium, magnézium vagy éppen jód szintén elősegítik a gyógyulást. Az akár tízszeresére nőtt szén-dioxid-szint fokozza a légzőközpont aktivitását, a légvételek mélységét, és görcsoldó hatással is jár. Még egy fontos tényező: kisdózisú radioktivitásuk aktiválja a sejtanyagcserét, az immunrendszert.

Már a bent-tartózkodás is segít, de egyes helyeken kombinálják különböző terápiákkal (légzésterápia, relaxáció, meditáció, Kneipp-kúra, fizioterápia, pszichoterápia, dietetika, mozgás- és életmód terápia). A betegek a kezelést háziorvos vagy szakorvos által felírt beutalóval vehetik igénybe. Legeredményesebb a három hét időtartamú kúra, de gyakran már az első hét után tapasztalható a javulás, ehhez azonban  napi 3-5 órás bent-tartózkodás szükséges.

Abaligeti-barlang

A Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója az Abaligeti-gyógybarlang. Már az 1960-as évek óta foglalkoznak itt idült hörghurutban és szilikózisban szenvedő betegek kezelésével. A kúra ideje alatt a páciensek naponta két órát töltenek a barlangban.

A legkisebb korosztálynak emellett manótúrákat szerveznek. A felnőttek pedig, igazi látványosságképpen denevér napon vehetnek részt, mivel ez az egyik legjelentősebb ismert denevér nászbarlang az országban, amelyet akár több ezer állat is felkeres ősszel.

Tipp! A közelben elhelyezkedő Orfűn vízi vidámparkot találunk óriási csúszdákkal. Ha kicsit távolabb merészkedünk, a harkányi fürdőben szaunaprogramokat tesztelhetünk.

Budapest, Szemlőhegyi barlang

Ma már kerekesszékkel is bejárható a Szemlőhegyi barlang, amely a budai barlangrendszer része. A Szent István Kórház kihelyezett részlegeként a barlang Óriás-folyosójában pihenhetünk, gyógyulhatunk. Ebben az esetben a barlangterápia a friss levegő belélegzését jelenti.

Tipp! Budapest a fürdők városa, nemcsak történelmi fürdőit, szabadstrandjait, uszodáit, de Közép-Európa egyik legnagyobb vízi élményparkját is kipróbálhatjuk, ha a fővárosban keresünk fürdőzési lehetőséget.

Jósvafői  Béke-barlang

A Béke-barlang Magyarország második legnagyobb barlangja és egyben első gyógybarlangja. Gyógyhatásának felfedezéséhez az vezetett, hogy feltárása (1952) közben a napokon át a mellig érő 10°C-os vízben dolgozó kutatók nem betegedtek meg. Sőt, a lázas beteg dolgozók mindig „gyógyultan” jöttek ki a vízből, illetve a barlangból.

Gyönyörű természeti értékei miatt fokozottan védett. 1995 óta az Aggteleki-hegység többi barlangjával együtt az UNESCO Világörökség része. A barlang vezetett túrák keretén belül látogatható.

Tipp! Aki ellenállhatatlan vágyat érez a fürdőzésre, annak némileg távolabbi célpontokat ajánlhatunk, mint például Egerszalóki fürdő, Demjén fürdő vagy a miskolctapolcai Barlangfürdő.

Miskolc, a lillafüredi István-barlang

A fokozottan védett és gyönyörű cseppkő képződményeiről nevezetes Szent István-barlang Lillafüreden, Miskolctól 3,5 km-re található, bár bejáratára a Palota-szállótól 500 méterre, az Eger-Miskolc műút mellett akadhatunk rá.

A gyógyítás a turistaforgalom elől elzárt Fekete-teremben folyik. A komplex terápia részeként légzésterápiát, zeneterápiát, relaxációt, meditációt, Kneipp-kúrát és életmód-terápiát vehetünk igénybe.

Tipp! Miskolctapolcai Barlangfürdő

A Barlangfürdő igazi kuriózum. Európában egyedülálló, hiszen karsztban ilyen magas hőfokú víz nem található másutt. A fürdő barlangi járataiban 30-35°C-os forrásvízben lubickolhatunk. Az itt-tartózkodást olyan élményelemek teszik még emlékezetesebbé, mint a vízsodrás és a különleges, sziklából feltörő vízzuhatag. A hegyek és őspark által körülölelt szabadtéri részben termál és gyerekmedencék várják az ide látogatókat.

Tapolca, Városi Kórház Gyógybarlangja

1902-ben fedezték fel a város alatti barlangrendszert, melynek egyik részén, egy 300 méter hosszú körjáraton csónakázhatunk is a város alatt, 15 méter mélyen kialakított pályán.

A II. világháború során a barlang életeket mentett és adott: várandós anyák hozták világra itt gyermekeiket  és számos életmentő műtétet is végeztek itt. Gyógyításra csak a száraz részt, a Kórház-barlangot használják, melynek hossza kb. 300 méter és hőmérséklete a többi barlanghoz képest szokatlanul magas: 17-18°C fokos.

A barlang a felette épült szállodából közvetlenül is elérhető.

Komplex kezelésként légzőtornán, fizioterápián, mozgásfoglalkozáson vehetünk részt.

Tipp! Csobbanni, lazítani szeretnénk? Irány a közeli Hévízi-tó, s több környékbeli wellness hotel.

Forrás: itthon.hu / Fotó: Tapolcai Gyógybarlang barlangterápia

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.