Ábrahámhegy Községi Strand

Útmutató a természetes fürdőhelyek használatához

Útmutatót adott ki a napokban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a természetes fürdőhelyek üzemeltetéséről és ellenőrzéséről a járványügyi készültség időszakában. Mint írják, a legnagyobb kockázatot a vendégek közötti közvetlen érintkezés jelenti, ezért a figyelmüket fel kell hívni a helyes magatartásra és biztosítani kell annak betartását.

A népegészségügyi központ az útmutatóban a SARS-CoV-2 vírus jellemzőit is taglalja, ki­emelve, hogy elsősorban cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezés útján terjed. A koronavírusok burkos vírusok, amelyek a sérülékeny külső lipidburok miatt kevésbé életképesek a környezetben, mint a burokkal nem rendelkezők. Felületeken a legújabb kutatások szerint a SARS-CoV-2 vírus túlélése hasonló más koronavírusokéhoz: a felület típusától, a hőmérséklettől, a vírustörzstől és a páratartalomtól függően 2 óra és 9 nap között változhat. Az általánosan használt fertőtlenítőszerek (például 0,1 százalékos hypo, 70 százalékos alkohol, 0,5 százalékos hidrogén-peroxid) egy perc alatt megölik a vírust a felületeken.

Jelen tudásunk szerint a fekális úton történő terjedés kockázata alacsony, írta az útmutatóban az NNK. A COVID-19-páciensek 2,3 százalékának van hasmenése, és több tanulmány kimutatta a vírus örökítőanyagának jelenlétét a székletben, de fertőzőképes vírus izolálása székletmintából csak 1-2 esetben volt sikeres. A kezeletlen szennyvízben ugyancsak jelen lehet a vírusnukleinsav, de magát a vírust még egyetlen kutatócsoport sem tudta kimutatni, kezelt szennyvízben pedig már az örökítőanyagot sem. Ez alapján igen csekély annak kockázata, hogy szennyvíz közvetítésével SARS-CoV-2 kerüljön a felszíni vizekbe.
Az új koronavírus túléléséről természetes vizekben nincsenek még adatok, de várhatóan rövidebb, mint a nem burkos, vízzel potenciálisan terjedő vírusoké, vagyis legfeljebb néhány napra tehető a túlélésük. A magasabb hőmérséklet és a közvetlen napfény gyorsítja a vírusok inaktiválódását. A vírus természetes fürdővízzel való terjedésének kockázata rendkívül csekély, szögezte le a népegészségügyi központ.

A vírus terjedése szempontjából a természetes fürdőhelyeken a legnagyobb koc­kázatot a vendégek közötti, illetve a vendégek és a személyzet közötti közvetlen kontaktus, valamint a gyakran megérintett felületeken esetlegesen megmaradó életképes vírusok jelentik. A kockázatok csökkentése érdekében az útmutató előírja: a maximális fürdőzőlétszámot úgy kell megválasztani, hogy a fürdőhely teljes területén lehetőség szerint biztosítható legyen a nem egy háztartásban élő vendégek közötti mintegy 1,5 méteres távolság. Ezt az üzemeltetőnek személyes felügyelettel kell ellenőriznie és betartatnia. Az egy főre jutó pihenőterület nem lehet kisebb, mint 10 négyzetméter.

A szabályok szerint a természetes fürdőhelyeket lázas vagy hányásos-hasmenéses meg­betegedésben szenvedők, illetve légúti tüneteket mutatók nem látogathatják. Fürdés után szappanos zuhanyzás javasolt, a mosdók használatát követően pedig elengedhetetlen az alapos szappanos kézmosás és kézfertőtlenítés. A kézmosási és kézfertőtlenítési lehetőséget a szabadstrandokon is biztosítani kell. A kézhigiéné feltételeinek (víz, szappan és papír kéztörlő) és lehetőség szerint az alkoholos kézfertőtlenítő szernek a meglétét minden kézmosási ponton rendszeresen ellenőrizni kell, és minden dolgozót kézhigiénés képzésben kell részesíteni. Kézfertőtlenítőt kell biztosítani legalább a fürdő bejáratánál, a mosdókban és a vendéglátóhelyek közvetlen közelében.

A takarításra nagyon szigorú szabályok vonatkoznak. A mellékhelyiségekben, zuhanyzókban és öltözőkben legalább óránként kell fertőtlenítő takarítást végezni. A játszótereket, sportpályákat legalább naponta kétszer, vagy a használatot követően kell fertőtleníteni, a kölcsönözhető eszközöket is minden használat után. A kapaszkodókat, korlátokat ugyancsak rendszeresen fertőtleníteni szükséges.

Az útmutatóban foglalt feltételek, intézkedések betartása a fürdőhely üzemeltetőjének felelőssége. Az ellenőrzést a kormányhivatalok a helyszíni szemlék alkalmával, az egyéb érintett hatóságok (önkormányzat, közterület-felügyelet, rendőrség, vízi rendőrség) saját hatáskörük szerint végzik.

Forrás: zaol.hu

Címlapkép: Illusztráció/ Ábrahámhegy Községi Strand

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.