koronavírus

A koronavírus tünetei – A legfontosabb tudnivalók a megelőzéssel kapcsolatban     

A Vuhan tartományból induló koronavírus fertőzéssel kapcsolatban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, milyen tünetekkel jár a betegség, kikre nézve veszélyes, és mit lehet tenni a fertőzés elkerülése érdekében.

A múlt év decemberében egy kínai tartományban felbukkant új típusú koronavírus már közel 80 országban több tízezer embert támadott meg, és már több ezerre tehető a halálos áldozatok száma. A vírus légúti tüneteket okoz, és súlyos tüdőgyulladás a következménye.

Kik az érintettjei a fertőzésnek?

A megbetegedések bárkit érinthetnek, de fokozottan veszélyeztetettek a krónikus betegek, a gyenge immunrendszerrel rendelkezők, a gyermekek, és leginkább az időskorúak. Náluk súlyosabb tünetekkel járhat a betegség lefolyása, és gyakrabban lépnek fel szövődmények.

A fertőzés megelőzése

A megelőzésre a hétköznapi életben kiemelt gondot kell fordítani. Vírusfertőzés esetén teljesen hatástalanok az antibiotikumok, a jó higiéniai gyakorlat betartása a legjobb módszere a fertőzés elkerülésének. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásai között számos igen egyszerű, és hétköznapi tanácsok szerepelnek, viszont a betartásuk az eddig megszokott életvitelt (munka, magánélet, szabadidő) alapjaiban forgatja fel.

Miért szükséges ekkora figyelmet fordítani a megelőzésre, és az ajánlások betartására?

A szakértők véleménye szerint, hogy egy-egy vírussal szemben kialakuljon a nyájvédettség, védőoltás mellett az szükséges, hogy a lakosság kétharmada átessen a fertőzésen.

A kérdés jelenleg, az új típusú koronavírus esetében az időbeliségen van, amennyiben sikerül széthúzni a görbét, akkor kevesebben betegednének meg egyszerre. Ahhoz hogy az ellátórendszer ne omoljon össze, hanem képes legyen majd az egyre nagyobb számú eseteket ellátni, a lakosságnak minimalizálnia kell a személyes érintkezést. A szakértők nem győzik hangsúlyozni az egyéni felelősséget, mivel a fertőzés sebessége az életbe lépett karanténon és határzáron kívül függ attól, hogy az egyén hajlandó e betartani az ajánlottakat.

A koronavírus tünetei

A vírus a légutakat támadja meg, a kezdeti tünetek hasonlítanak a légúti megbetegedések, és az influenza tüneteihez:

 • gyengeség, fáradékonyság
 • láz
 • száraz köhögés
 • légzési nehézség
 • légszomj
 • hasmenés
 • ritkábban jelentkezik torokfájás és orrfolyás is

 A becslések szerint 2-14 nap között van a lappangása, és a tünetek súlyosságára jellemző, hogy egyénenként eltérően mutatkozik. Előfordulnak tünetmentes betegek, egyeseknél csak enyhe tünet jelentkezik, amely viszont megkönnyíti a terjedését.

A koronavírust teszttel tudják kimutatni, amelyet vérszérumból, vagy a légzőrendszerből vett mintából végzik el, és az eredményt pár óra múlva kapják meg.

Ajánlások a fertőzés elkerülése érdekében

A cseppfertőzéssel terjedő fertőző betegségek, mint a nátha és a szezonálisan megjelenő influenza esetében is hasonló szabályok betartása szükséges.

 • Rendszeres, és alapos szappanos kézmosás, amely legalább 20-30 másodpercig tart. Amennyiben nincs rá lehetőség, akkor kéztisztító gél, vagy az alkoholos fertőtlenítő is jó hatású. (szappanos/mosószeres/mosogatószeres)
 • Tartsunk a kezünk ügyében zsebkendőt, hogy a váratlan köhögés, vagy tüsszentéskor az arcunk elé tehessük, vagy a könyökhajlatunkba tüsszentsünk! Célszerű magunkkal vinni egy kis méretű törölközőt, és abba törölni kézmosás után a kezet. Törekedjünk arra, hogy ne nyúljunk a szánkhoz, az arcunkhoz és a szemünkhöz.
 • Aki teheti, maradjon otthon, minimalizáljuk az emberekkel való érintkezést. Amennyiben ki kell mozdulni otthonról, ügyeljünk a 2 méteres távolságra egymástól. A közvetlen családtagokon kívül kerüljük a fizikai kontaktust, mellőzzük a kézfogást, ölelkezést, és ne pusziljuk meg, és érintsük meg senkinek az arcát.
 • Feltétlenül kerüljük el a zsúfolt helyeket, lehetőség szerint a tömegközlekedést! A megelőzésben fontos szerepe van, hogy ne vigyük a gyerekeket olyan játszóterekre, ahol olyan elemek vannak, amelyeket sokan megérintenek.
 • Azokat a felületeket, amelyeket sokan megérintenek, például csengő, liftgomb, kilincs, fogantyú egyszer használatos zsebkendővel érintsünk meg.
 • A városi közlekedéshez inkább alternatív, kevésbé forgalmas útvonalat használjunk akár gyalogosan, kerékpárral, vagy rollerrel. Lehetőség szerint olyan időpontban menjünk, amikor kevesen vannak az utcán.
 • Az üzletekben való fizetésnél részesítsük előnyben a bankkártyás fizetést, mellőzzük a bankjegyek, és pénzérmék használatát.
 • Használjunk védőmaszkot, amennyiben meghűléses vagy akár influenza jellegű tüneteket tapasztalunk magunkon, ezzel megóvhatjuk a családtagjaink egészségét.
 • A védőmaszkkal kapcsolatban jó tudni, hogy a nem megfelelően viselt maszk nem véd meg, emellett növelheti a kockázatát a megfertőződésnek. A házilag barkácsolt maszkok a tökéletlen illeszkedés miatt a vírusok ellen hatástalanok, de a legfontosabb érv a használata ellen, hogy hamis biztonságérzetet nyújt. A házilag készített kézfertőtlenítők sem nyújtanak megfelelő védelmet.
 • Gyakran szellőztessünk az otthonunkban! Amíg lehetőség van rá, rendszeresen tartózkodjunk a szabad levegőn, és nem megerőltető fizikai aktivitást (kerékpározást, kocogást, gyaloglást) végezzünk.
 • Törekedjünk a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásra, vitaminban dús ételek fogyasztására.
 • A C-vitamin és a D-vitamin esetében a megengedett napi mennyiséget külön pótoljuk.
 • Csökkentsük a káros élvezeti szerek (alkohol, dohány)mennyiségét.

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.