Egyeskő

Egyes-kő

A Hagymás-hegység, amelyet a Csíki Alpoknak becéznek, gyönyörű természeti ritkaságokat és túraútvonalakat kínál. Az Egyes-kő, a hegység gyöngyszeme számos Erdélyt bemutató fotón szerepel, a Budapesti Állatkert Nagysziklájának mintájául szolgált. A közeli, szintén népszerű Békás-szoros az Egyes-kőtől gyalogtúrával megközelíthető.


A Hagymás-hegység központi részén található Egyes-kő szintén részvevője volt az Erdély7csodája nevű szavazásnak. Az Egyes-kő négy csúcsból álló szikláiról gyönyörű körpanoráma tárul a túrázók szeme elé. A közvetlen közelben az Öcsém- tető a híres Ördögmalommal, és északi irányban a Hagymás hegység legnagyobb hegye a Nagy-Hagymás (1792 m) található. A Békás-szorossal együtt mindhárom hegy a Nagyhagymási Nemzeti park részét képezik, és a terület nevezetes fokozottan védett növények és állatfajok miatt. A környék sajátos flóráját és faunáját a hegység különleges geológiai adottságai és a klimatikus jellege hozták létre.

A különböző földtörténeti korokban kialakult, üledékes kőzetből álló hegyek a kéregmozgások hatására, többszöri lesüllyedés és kiemelkedés eredményeként jöttek létre. A sziklafalak alsó részében látható fehéres erezetes kőzetet a triász kori dolomitos, és meszes, üledékes kőzet alkotja. A jura időszakban sekély tenger vette körül, és a kialakult korallmészkő, amely jellegzetes szürkés- fehér színét adja. Ez alkotja a Nagyhagymás, az Öcsém és az Egyes-kő sziklatömbjeit 400-500 méteres vastagságban.

Egyes-kő megközelítése

Az Egyes-kő Balánbánya irányából érhető el a legegyszerűbben: az E578 európai útról Csíkszentdomokosnál a 125-ös Balánbánya irányába tartó megyei úton lehet megérkezni.

Egyeskő Erdély

Túraútvonalak

Az Egyes-kő két turista útvonalon közelíthető meg Balánbányáról. Az egyik a település központjában lévő Kovács-patak völgyétől vezet fel, a másik út a város északi részén lévő Szép-patak völgyből érhető el.
A Békás-szoros irányából gyalogosan kijelölt túraútvonalon keresztül szintén megközelíthető.

Az Egyes-kő délnyugati felén, 1504 méter magasan található egy menedékház, amelynél számos túraútvonal fut össze. Az Egyes-kő sziklafalai kifeszített acélsodronyok segítségével érhető el, és az 1608 méter magas csúcsról fenséges panoráma nyílik a Csíki-medencére és a környező sziklafalakra.

Fotó: erdely7csodaja.ro – Tatár Attila és Bereczki Barna

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.