Hargitafürdő mofetta

Hargitafürdő

Hargitafürdő hírnevét a nagy számban feltörő borvízforrásainak, és két működő mofettájának köszönheti. A gyönyörű táj, és a borvizek gyógyító hatása miatt számos magyar történelmi személyiség is látogatta. Népszerű utazási célpont, nyári évszakban a gyógyulni vágyók keresik fel, télen a síelés kedvelői számára nyújt kikapcsolódást.

Hargitafürdő magashegyi üdülőhely, a század elején a legnépszerűbb fürdők egyike volt. Borvizes melegfürdője 1920-ban létesült, de 1950-ben felszámolták, csak mofettája maradt meg. Napjainkban közigazgatásilag Csíkszeredához tartozik.

A hargitafürdői mofetta

A mofetta a vulkáni utóműködés eredményeként létrejövő gázkitörés, amelynek gyógyító hatását Székelyföldön tradícionálisan használják. Egyes településeken süllögőnek, büdösnek, erőnek, akár dohnak is nevezik. Ezek a gázkitörések a Kelemen, a Görgény, a Hargita hegység térségében, a törésvonalak mentén tapasztalhatóak, és a gázok, mivel a levegőnél nehezebbek, a mélyedésekben gyűlnek össze.

A szakemberek véleménye szerint terápiás hatását az okozza, hogy a mofetta speciális mikroklímája, és a gázok (a széndioxid, a kénhidrogén és a radon) egymást támogatva fejtenek ki hatást.

A széndioxiddal együtt száraz gáz formájában kiáramló kénhidrogén gőzölgéseket a 19. században fedezték fel, és napjainkban is két mofettában végeznek rendszeres kezelést.

A borvíz források vasas, széndioxidos, és kénhidrogénesek, egyik forrása timsóban gazdag. Az üdülőtelep és síterep köszönhetően a közúti fejlesztéseknek egyre népszerűbbé vált, és javultak az infrastrukturális lehetőségek is.

A fürdőben található mofetták a közelmúltban kerültek felújításra. A kihelyezett tájékoztató szerint a gázoknak az összetétele 99 százalékban gáz, és 0,9 százalékban radioaktív elemekből áll. Az utóbbiak az emberi szervezetre nyugtató hatással bírnak, és az anyagcsere folyamatokat javítják. Az itteni gázok összetevője a kén, amelyek a reumatikus problémákra jelentenek gyógyírt. A két mofetta közül az egyik nem tartalmaz ként, kialakításukban hasonlóak. A kezeléshez nem kérnek orvosi igazolást, saját felelősségre használható, bizonyos szabályok betartása mellett.

Hargitafürdő

A mofettázás szabályai

Egy gázfürdőzésnek 30 percig kell tartania, egyedül nem tartózkodhat bent senki. Tilos terheseknek, és 14 év alatti gyermeknek, ezenkívül a szív, vagy érrendszeri betegek csak kísérővel használhatják. Továbbá nem ajánlott szívmagasság fölé a gázba merülni, és nem ajánlott közben a mozgás és a hangos beszéd sem. A helyiségbe nem lehet cipőben belépni.

Mofettázás- gázfürdőzés javallatok

A kezelések eredményesen alkalmazhatóak reumás ízületi gyulladások, magas vérnyomás, érszűkület, vénás keringési zavarok enyhítésére, valamint keményedéses bőrgyulladás, porckorongbántalom, ideggyök-kompressziók, csigolyabántalom stb. esetén.

Ellenjavallat

A mofettázás- gázfürdőzés alkalmazása sokrétű, viszont kifejezetten nem ajánlható a következő állapotok, betegségek esetén:

· terhesség
· rosszindulatú daganatok
· bármilyen betegség heveny fellángolásakor, lázasan, fertőző betegségek,
· menstruáció
· epilepszia, pszichiátriai betegségek,
· krónikus légzési elégtelenség
· egyes tüdőbetegségek, szívelégtelenség esetén.

Gázfürdő-kúra elején feltétlen orvos tanácsát kell kikérni!

Hargitafürdő mofetta gázfürdőzők

Nyitvatartás

Naponta 08:00-18:00 óráig fogadják a látogatókat.

Árak

Egy alkalom ára :6 lej,
hat napos bérlet (napi 2 alkalom): 30 lej
tíz napos bérlet (napi 2 alkalom): 50 lej
Lehetőség van a létesített faházakban megszállni, éjszakánként 11 lej/fő, lakókocsihely, és sátorhely is bérelhető.

Hargitafürdő megközelítése

Csíkszeredától 31 kilométer távolságra a DN 13A úton közelíthető meg.

Forrás: Hargitafürdő.ro, Székelyhon.ro

Fotó: Csíkszeredai városháza, erdelyinaplo.ro

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.