Palma de Mallorca

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca a sziget fővárosa, a déli részen található. A vibráló elegáns város bővelkedik luxusszállodákban, elegáns éttermekben, emellett jelentős turisztikai látványosságokban. Gyakran hasonlítják a Barcelonához. A város a repülőtértől negyed óra alatt érhető el. A jelentős látnivalók, és a legnépszerűbb üzletek a hatalmas gótikus katedrális környékén találhatóak. Az óvárosában lenyűgöző történelmi emlékek és építészeti látványosságok könnyedén felfedezhetők. Palma de Mallorca hatalmas kikötővel büszkélkedik, amely kerékpáros és gyalogos sétányon bebarangolható.

Palma de Mallorca történelmét a különböző korok hódításai alakították, számos invázió érte. A várost a rómaiak alapították időszámításunk előtt 120 környékén, Palmaria néven. A székesegyház környékén számos római kori maradvány található. Az arab hódítók a 900-as években Medina Mayurqa néven, majd Mallorcans néven ismerték.

Palma de Mallorca katedralis

A középkori épületei, a legikonikusabb épületek, mint a Katedrális  a La Seu, egy mecset helyén épült, és a tenger határát jelölő városfalból emelkedik ki.

Mellette található egy palota, a L’Almudaina, amely a 13. században épült és pompás kerttel rendelkezik. A régi arab negyed szintén a palota mögött húzódik, amelynek szűk labirintusos utcáit érdemes bejárni. Az arab negyedben a híres arab fürdő mellett számos múzeum, kiállítóterem található.

 A közelben van a neves Plaça Cort, amelyen egy legendás öreg olajfa áll, körülbelül 800 éves, és a város egyik legszebb tereptárgya.

Palma-tól nyugatra, egy dombtetőn van a Bellver kastély. A 14. században épült, és csodálatos panorámát nyújt a városra.

belver kastely mallorca

Sa Llotja gótikus stílusú épület, az 1420-as években épült, a középkori tőzsdeépület napjainkban múzeumként ingyenesen látogatható.

A modern építészet is jelen van, egyértelmű Gaudí befolyása, aki egykoron a katedrális helyreállítási munkáit felügyelte. A legismertebb, és szecessziós stílusú épület a Fundació La Caiaxa. A kortárs művészetek iránt érdeklődőknek ajánlható az Es Baluard Kortárs Művészeti Múzeum, amely a régi erődben található.

A világhírű Joan Miro művész élete nagy részében Mallorcán élt, és számos galéria működik, ahol Miro mellett a kortárs spanyol művészek remekei láthatóak. A művész egykori lakóháza, és műterme Cala Majorban, a várostól 4 kilométer távolságra van, ma múzeumként üzemel.

Palma ikonikus útjai a Passeig des Born, és a Las Ramblas a 19. században egy kiszáradt folyómederben épültek. Az egykori védő várfalakat, amely a város körül húzódtak és a Las Avingudas körgyűrűvé tették. A vízparti sétány, a Passeig Maritim az 1950-es években épült.

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca kulturális eseményei

A hagyományos spanyol fiesztának 2 jelentős eseményét ünneplik város szerte. Januárban a Sant Sebastián fesztivált, amelyet a város védőszentjének tiszteletére tartanak. A Sa Rua karnevált februárban rendezik meg.

Június 24-én pedig a Sant Joan fesztivált ünneplik, a nyári napforduló részeként. Előző nap, a Tűz éjszakáján rendezik meg a tűzfutást, amikor is a helyiek démonoknak és ördögnek öltözve, fáklyákkal kirakott utcákon futnak. Az ünnepet petárdázás és tűzijáték zárja a Parc de la Mar-ban.

Palma de Mallorca strandjai

A gazdag kulturális programok mellett a Palma-n nyaralók remek strandokat is találnak. A város saját stranddal rendelkezik, amely a kerékpárúton, vagy a sétányon a kikötőtől keletre található.

A keleti részen lévő strand kimondottan ajánlható azoknak, akik kellemes környezetre és nyugalomra vágynak.

Palma-de-Mallorca-beach-Port-de-Soller

Portixol a város központjától 3 kilométer távolságra van, akár kerékpárral is megközelíthető. A partján bárok és éttermek is találhatóak.

Távolabb 10 kilométerre, a repülőtér közelében van a Playa de Palma, amely egy külön tengerparti üdülőhely, és külön buszokkal közelíthető meg a fővárosból.

Palma de Mallorca szállás

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.