medve-tó szováta-fürdő

Szovátai Medve-tó

Erdély rendkívül gazdag gyógyfürdőkben, az egyik legismertebb és legnépszerűbb ezek közül a szovátai Medve-tó, amely a közelmúltban hivatalosan is a világ legnagyobb heliotermikus tavaként ismertek el. A Maros megye „koronaékszerének” nevezett fürdőt sokan keresik fel nőgyógyászati és meddőségi problémák kezelési céljából, de reumatikus bajok esetén is kedvező hatású.


Szováta Maros megyében, Marosvásárhelytől 60 kilométer távolságra található, a Sósvidék legnagyobb települése. Szováta két részből áll, a városból, és a Szováta- fürdőből. A település környékén számos sós, és két édesvizű tó található, a legnagyobb a Medve-tó. Sós tavak a Medve, a Mogyorósi, a Fekete, a Rigó, a Zöld, és a Vörös-tó. Édes tavak a Piroska, és az Édes-tó.

Medve-tó testvérei Mogyorósi-tó, és a Fekete-tó is egyre népszerűbb, a közelmúltban nyílt lehetőség a fürdőzésre. A nyitása megelőzi a Medve-tóét, mivel annak nyitása több tényezőtől is függ.

A szovátai Medve-tó Európa legnagyobb heliotermikus tava. Nevét annak köszönheti, hogy alakja egy kiterített medvebőrre hasonlít. A vize a heliotermikus jelenség miatt 35 Celsius fokra melegszik fel.

szováta medve tó

Szováta már a 19. században ismert gyógyfürdő volt. 21 féle betegség kezelésére tartják megfelelőnek. A fürdőtelep az itt található sós tavak környezetében fejlődött ki. A tavak sótartalma a fenekén nagyobb, és felfelé egyre csökken.

Szováta-fürdőben különféle balneofizioterápiás kezeléseket alkalmaznak: sósvízzel, szovátai gyógyiszappal, és egyéb fizioterápiás módszereket, gyógytornát, gyógymasszázst lehet igénybe venni. A fürdőtelepen egyre több wellness szolgáltatás, gőzfürdő, szauna áll rendelkezésre.

A Medve-tavat főként meddőségi problémák és reumatikus, és gyulladásos megbetegedések miatt keresik fel. A tó egy sós talajon élő víz, amely állandó mozgásban van, ezért gyakran tapasztalható besüppedés és földcsuszamlás.

A beáramló édesvíz, és a fürdőzők miatt a tó hőmérséklete csökken, emellett naponta rendszeres időközönként pihentetik- ilyenkor nem lehet fürdőzni- hogy a sós és édes egyensúly helyre álljon.

A tó átlagos hőfoka szezon kezdetén 35-50 Celsius fokos, ami a szezon végére akár 25-30 Celsius fok is lehet. A helyén eredetileg a Horka-tó volt, a jelenlegi Medve-tó az 1870-es évektől alakult ki, az egyre növekvő tó a környező sóvidéket oldotta fel. A tó közepes sótartalma 256 gramm/liter, (a Holt-tengeré 280 gramm/liter).

A közelmúltban befejezett „Só útja” projekt keretében a környezetében tanösvények és sétányok kerültek kialakításra.

medve-tó-strand

Medve-tó nyitvatartás

A Medve-tó nyitását a nyári szezonban nem kötik konkrét dátumhoz, hanem több tényező befolyásolja. Általában június végén nyitják meg a fürdőzőknek, de a víz hőmérséklete, és a heliotermikus jelenség védelme mellett adja meg az engedélyt a Központi Bányakapitányság.

A strand délelőtt 10:00-18:00 óráig tart nyitva, és 13:00-15:00-ig tilos a fürdőzés a tó pihentetése miatt.

Jegyár

A Medve-tavi strandot a szovátai Danubius szállodák üzemeltetik.
Felnőtt jegyár 30 lej
Gyerek és nyugdíjas jegyár 25 lej
Lehetőség van többszöri belépésre jogosító jegyet vásárolni, és a helyszínen napozóágy bérelhető.

Fotó: 123 RF, pontmaros.ro, VisitSovata.ro/Portik Antal

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.