parajdi sóbánya

Parajdi Sóbánya

Székelyföld egyik legkülönlegesebb látványossága a parajdi sóbánya és a falu melletti holdbéli tájra emlékeztető Só-szoros és Só-szakadék. A sóbánya látogatása rendkívül népszerű program, esős hétvégeken nagy tömegre számítsunk.

A parajdi sótelep Európa egyik legnagyobb sólelőhelye, már a római időkben is fontos helyszínnek számított. A történelem során a székelyek szabad só joggal rendelkeztek, amely szabad sóbányászatot és a kereskedés jogát tartalmazta. A parajdi sót székely sónak nevezték, Székelyföldet és Szászföldet is innen látták el. A földalatti bányászat az 1760-as években kezdődött meg. Az erdélyi és máramarosi sóbányákban folyó középkori művelési technológiát 1945-től felváltotta a robbantásos technika, ezzel a nagy hagyományú magyar sóbányászat megszűnt.

A sóbánya gyógyhatását az 1960-as évektől kezdték kihasználni, felhasználva a lengyelországi Wieliczka-i eredményeket, krónikus légúti betegségek földalatti kezelését kezdték meg. 1980-tól a felszíntől számított 120 méter mélyen kezelési és látogatási részleget hoztak létre. A sóbányában állandóan 16 Celsius fok a hőmérséklet. A sótermekig 1250 méter hosszú út vezet, szervezett busz a bánya bejáratától kezdve szállítja az érdeklődőket.

A sóbányába óránként két alkalommal viszi a busz az érdeklődőket, a részletes tájékoztató a 2020-as évre vonatkozóan a hivatalos honlapon, a http://www.salinapraid.ro/bus-trips oldalon érhető el.

Jegyár

3 év alatt ingyenes
Felnőtt jegy hétfő-péntek: 30 lej, szombat-vasárnap: 35 lej
Gyermek, diák, mozgássérült jegy hétfő-péntek: 20 lej, szombat-vasárnap: 25 lej.

A sóbányába lehetőség van felnőtt és gyerek heti bérlet vásárlásra.
Parkolási díjak
személygépkocsi és motorkerékpár: 10 lej
autóbusz : 30 lej

További látnivalók a környéken:

Parajd gyógyfürdő – Salina Praid

(Forrás és fotó: Salinapraid.ro)

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.