Mátraderecskei Mofetta Széndioxid Gyógygázfürdő gyógyászat

Mofettától a gyógygázfürdőig

Mi a közös a szódában és a gyógygázfürdőben? A válasz roppant egyszerű: a gyógyhatásuk. Jedlik Ányos, a szódavízgyártó gép feltalálója egyik előadásán a következő szavakkal mutatta be új találmányát:

„Érdemes lehet ezen pezsgő víz azon személyekre nézve, kik borral nem élvén, szomjuságuk oltásakor az említett pezsgői csípősséget éldelni kívánnák. Talán azon betegségekben sem lenne czéliránytalan ital, mellyekben a szénsav által történendő izgatás a belső részekre jótékonyan hat. Mondhatom volt alkalmam cholera idejében némelly ismerőseim közül tapasztalni, mennyire epedtek ezen ital után, s nem keveset enyhítettek kínzó állapotukon, midőn az orvos engedelmébül vele élhettek. Illy neme a savanyú vizeknek természetben nem találtatik: mert a szénsavval egyesült víz többféle ásványos részekkel érintésben lévén, azokbul kisebb vagy nagyobb mennyiségben mindenkor valamit magába vesz.”

Kétlem, hogy tudományos kutatások is alátámasztanák Jedlik Ányos mondatait, de aki már ivott egy jó hideg szódavizet, de még inkább egy fröccsöt egy forró nyári napon, az a szódavizet, vagy ahogy még az én nagyszüleim is emlegették, a szikvizet nem csupán gyógyhatással, de életmentő tulajdonságokkal is felruházta.

Mit adtak nekünk a rómaiak?

Ha a kolera esetében kétséges is a szikvíz hatása, természetes gyógytényezőink egyike mégis a szódavíz lelke, a széndioxid gáz, amely a természetben előfordulva a vulkáni utóműködések egyik jelensége. A vulkáni utóműködésként jelentkező gázkitöréseket mofettának nevezik. A mofetta latin eredetű szó, a sok szén-dioxidot tartalmazó alacsony hőfokú, vulkáni kigőzölgés összefoglaló elnevezése. A római kori orvoslásban, később a népi gyógyászatban felismerték a természetes széndioxid fürdők gyógyító és rekreációs hatását. Kezdetben természetes, később mesterségesen kialakított gödrökben (a római korban teátrum-szerűen kialakított medencékben) történtek a kezelések. A 16. században Paracelsus égési sérülések, fekélyek, női betegségek esetén használta a gyógygázt. Erdélyben a népi gyógyászatban 600 éve alkalmazzák.

Hogyan hat a természetes széndioxid?

Komplex hatásról van szó, az igen magas CO2 koncentráció erős értágító hatással rendelkezik, de a változó koncentrációban jelen lévő kén és radon gyógyító hatása is közismert. A gyógygáz különlegesen hatásos elsősorban a verőérbetegségekben, szív- és általános keringési betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség érszövődményei, különféle reumatikus betegségek, súlyos érrendszeri érintettséggel járó autoimmunbetegségek, köszvény, csontritkulás, egyes nőgyógyászati betegségek, meddőségi és impotencia problémák, vegetatív idegrendszeri eredetű belgyógyászati panaszok kezelésében.

A széndioxid kezelés ellenjavallatai gyakorlatilag megegyeznek a gyógyfürdő kezelések ellenjavallataival. (Keringési elégtelenség, nem stabil angina pectoris, szívinfarktus, agyi trombózis, agyvérzés után 3 hónapig nem javallott. Ellenjavallatot képezhet a trombózis-hajlam, a tüdőembólia, gyulladásos betegségek, valamint gyakori eszméletvesztéssel járó kórképek. A kezelés nem alkalmazható terhesség és menstruáció alatt.)

A mi mofettánk: irány Mátraderecske

Magyarország egyetlen mofettája Mátraderecskén található. A falu lakosai már az 1930-as jelezték, hogy az ásott kutak vize szén-dioxidos. Milyen jó is lehet a hideg kútból eleve szódavizet húzni. Azonban 1992-ben a gázszivárgások erősödtek, a pincékben nagy mennyiségű gáz gyűlt össze. A legenda szerint úgy jöttek rá, hogy egy erős vihar alkalmával az aprójószágot bezárták a pincékbe. A vihar elmúltával kiderült, hogy a csirkék, tyúkok mind kimúltak, de áldozatuk nem volt hiábavaló. Ennek köszönhetően fedezték fel ezt a csodálatos hatású gázt és épült meg a mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő (Mofetta). A fürdőbe belépve mókás látvány fogad. Jó pár ember ücsörög egy üres medencében. De ez csak a látszat! A medencében gyógygáz van, mely ugyanúgy viselkedik, mint a víz. Azaz ha mozgunk hullámzik. Éppen ezért szigorúan csak felügyelet mellett vehető igénybe a kezelés, hiszen a gáz belélegezve halált okozhat. A széndioxidgáz a beteg derekáig hat, 15 perc körül van a benntartózkodás, és kúraszerűen javasolt a kezelés.

A mátraderecskei gyógygáz összetétele:

Oxigén O2 1,61 tf %
Nitrogén N2 7,13 tf %
Metán CH4 5,11 tf %
Széndioxid CO2 86,16 tf %

A mátraderecskei gyógygáz radon tartalma viszonylag magas, radioaktivitása /222 Rn/125 kBq/m3.

Ha valaki nem Mátraderecskén akarja a széndioxidgáz gyógyító tulajdonságait élvezni, fürdő formájában számos gyógyszállóban lehetősége van erre. Ahogy a szódavíz esetében érezzük, hogy a buborékok kellemesen csípik a torkunkat és az orrunkat, ugyanezt érezhetjük a bőrünkön a szénsavfürdőben. Ezek az apró csipkedések kitágítják a felszíni ereket, megpezsdítik a vérkeringést és javítják az anyagcserét. Mindezek hatására javul a szív működése, normalizálódik a pulzusszám, csökken a vérnyomás. A szénsavfürdőt éppen ezért előszeretettel ajánlják szív- és érrendszeri problémákra, magas vérnyomásra, de jótékonyan hat a különféle reumatikus bántalmakra és csontritkulásra. A szénsavfürdőnek más áldásos hatása is van. A szénsav bőrpírt, értágulatot okoz, izgatja a bőr melegérző receptorait, mely miatt 2-4 fokkal melegebbnek érezzük a szénsavas fürdőt, mint az ugyanolyan hőmérsékletű csapvizet. Újabb vizsgálatok szerint a szénsavfürdő az agyi keringést is fokozza. Erről Albert Schweitzer egyik bölcsessége jut eszembe:

„A boldogság nem más, mint jó egészség és rossz memória”. El is döntöttem, hogy én, aki folyamatos boldogságkeresésben töltöm az életem, és roppant tisztelője vagyok Albert Schweitzernek, semmiképpen nem próbálom ki a szénsavfürdőt. Isten mentsen, hogy javuljon az agyi keringésem, és általa a memóriám!”

A kapuvári csodafürdő, azaz a szárazjég

Most már tudjuk, hogy van szárazfürdő, vizes szénsavfürdő, de van még egy roppant érdekes, a maga nemében hungaricumnak számító kezelés, ahol a széndioxidgáz gyógyhatása érvényesül. Ez pedig a kapuvári csoda, azaz a Kapuvári Szénsavgázfürdő, amely a perifériás érbetegségben szenvedők gyógyítására szolgál. A nyugati határszélen található Kapuvártól alig több mint 20 kilométerre fekvő Répcelak-Mihályiban található egy szinte páratlan tisztaságú széndioxid mező. A felszínre törő széndioxidgázból szénsavhó (közismertebb nevén szárazjég) keletkezik. Ennek gyógyhatását dr. Megyesi Scwartz Pál ismerte fel, aki 1935-től körzeti orvos volt Mihályiban. Körorvos korában látta, mikor a gyerekek a szénsavhóval játszottak, és mikor ezt vízbe dobták, reakciót váltott ki a vízben, aminek következtében füst, illetve gáz keletkezett. Schwartz doktor maga is érszűkületben szenvedett, a fenti jelenség pedig felkeltette érdeklődését, és rendelőjében elkezdett kísérletezni a szénsavhó, illetve a szénsavgáz hatásával.

1940-ben tisztítatlan szénsavhó felhasználásával fürdőkádban állított elő mesterséges szénsavgázt, és felfedezte, hogy ez az érszűkületi betegségeket hatásosan gyógyítja. Ezen kísérletek eredményességén felbuzdulva, később a kapuvári kórházban eredményesen alkalmazta a végtagkeringési betegségekben szenvedő, valamint reumás betegek gyógyításában. Így a mai Magyarország területén először dr. Megyesi Schwartz Pál alkalmazott fürdőkádban előállított mesterséges gázfürdőt. Felfedezését napjainkban a kapuvári Lumniczer Sándor kórházban alkalmazzák.

A terápia alapját a -79 fokos szénsavhó alkotja, melyre forró vizet engedve tejfehér szénsavas köd képződik, mely másfélszer nehezebb a levegőnél és így a speciálisan kialakított kezelőkádakat alulról felfelé tölti meg. A szénsav-gázfürdő előnye a hagyományos szénsavas fürdővel szemben, hogy a gáz mennyisége sokkal pontosabban szabályozható, nem érvényesül a víz hidrosztatikus nyomása, hiszen a kádat a szénsavas köd tölti meg, nem a víz, ezáltal kevésbé terheli a szervezetet. A szénsavgáz-fürdő legfontosabb javallatai: a végtagok idült verőérbetegségére, idült vénás elégtelenségre, idült nyiroködémára, érkeringési zavarokra, élsportolók rehabilitációs kezelésére és teljesítmény fokozására, managerek rekreációs kezelésére, potenciális zavarok megszüöntetésére. A fürdőkúra évenkénti ismétlésével az érbetegség rosszabbodása, végtagvesztéssel járó szövődmény kialakulása, rokkantá-válás nagy valószínűséggel elkerülhető. A szénsav-gázfürdő egészséges, de túlhajszolt, kimerült emberek számára is nyugtató, teljesítményt fokozó hatású.

Forrás: itthon.hu

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.