szováta medve tó

Világrekorder lett a szovátai Medve-tó

A világrekordokat tömörítő és csoportosító legnagyobb szervezet, a World Academy Record hivatalosan is elismerte, hogy a világ legnagyobb heliotermikus tava a szovátai Medve-tó. A gyógyhatásáról messze földön ismert fürdőhely eddig is népszerű volt a turisták körében, de ezzel az elismeréssel még nagyobb hírnévre tehet szert.

Az 1875-ben keletkezett tó sótartalma a felszínen 100 g/l, mélyebben ennek a kétszerese, háromszorosa. A heliotermikus jelenség miatt a tó vize 35 Celsius fokra is felmelegszik. A nagy sűrűségű sós víz fölé a beömlő patakok néhány cm-es, kisebb sűrűségű édesvíz-réteget hoznak létre, és ez az üvegházhatás miatt meggátolja a sós víz felszínre kerülését és lehűlését. A tó vize kiválóan alkalmas meddőségre, de ajánlják különböző reumatikus betegségek és gyulladások kezelésére is.

Jelenleg a tó vizének hőmérséklete 28, 29 és 35 Celsius fok között ingadozik a kinti hőmérséklet függvényében, ami ideális fürdésre a forró nyári napokon. Orvosok véleménye alapján felnőtteknek csak 20-30 percet ajánlott egyszerre a vízben tölteni, gyermekeknek pedig 10-15 percet.

A strand belépőjegyei: felnőtteknek 30 lej, gyerekeknek és nyugdíjasoknak pedig 25 lej.

A nyitvatartás változatlan az előző évekhez képest: a strand reggel 10 órától 18 óráig várja a fürdőzni vágyókat. Mint ismeretes 13 és 15 óra között a tó vizének pihentetése (melegedése) végett tilos a fürdés.

Forrás: https://www.worldrecordacademy.org/ , pontmaros.ro

Fotó: pontmaros.ro

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.