szováta medve tó medvetó medve-tó

Irány Szováta, kinyitott a Medve-tó

Európa legnagyobb heliotermikus tava június 21-én, pénteken délelőtt 10 órakor nyitotta meg kapuit a fürdeni, gyógyulni vágyók előtt. A Medve-tó vize felszínen 28 Celsius-fokos, a heliotermikus jelenség miatt azonban lent jóval melegebb, 1,5 méter mélységben már 39 fokot mérnek.

A kiterített medvebőr alakjára emlékeztető sós vizű tó programja nem változott az előző évekhez képest: a strand reggel 10 órától 18 óráig tart nyitva, ám a szabályok szerint 13 és 15 óra között nem lehet megmártózni a tóban, így „pihentetik”, hogy a legnagyobb melegben még melegedni tudjon a vize – írja a szekelyhon.ro.

Ez idő alatt a vízből ki kell menni, de a strand területén lehet maradni. A szovátai Danubius szállodák által üzemeltetett Medve-tavi strand belépőinek árai a felnőttek számára 30 lej, a gyerek- és nyugdíjas jegy 25 lej, illetve idén is lehetőség van a többszöri belépésre feljogosító jegy. Emellett a helyszínen napágyat is lehet majd bérelni.

A Medve-tó időjárástól függően várhatóan szeptember közepéig várja a fürdőzni vágyókat.

Egyedi tulajdonsága a Medve-tónak az, hogy hőmérséklete és sótartalma a mélységtől függően változik. A felső része édesvíz, amin a nap sugarai könnyen áthatolnak, felmelegítve a mélyebb rétegeket. Egyes legendák szerint a századforduló tájékán a tó vize annyira meleg volt, hogy 1–2 méteres mélységben a tojást is meg lehetett főzni. A sókoncentráció fokozatosan csökken, többek között a fürdőzés miatt, ezért is szabályozzák ezt.

Forrás: szekelyhon.ro / Fotó: youtube

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.