marosújvár-gyógyfürdő

Magyarország első sós gyógyfürdője ma eurómilliós bevételt termel Romániának

Több mint 10 millió lejes bevételről és 1,6 millió lejes nyereségről számolt be a Marosújváron tavaly májusban megnyitott kezelő- és üdülőközpontot működtető társaság. A 2023-as év Fehér megyei beruházásaként emlegetett sós gyógyfürdő így beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Az új létesítménytől „feltámadást” vártak az Osztrák–Magyar Monarchia, de még a Ceaușescu-diktatúra idején is pezsgő idegenforgalommal rendelkező, egykoron sóbányájáról és szódájáról is híres, ám az elmúlt évtizedekben „lerongyolódott” kisvárosban, amely anno Magyarország legelső sós gyógyfürdőjének adott otthont – tehát volt mire alapozni.

Többek között sós és édes vizű, fedett és kültéri medencék, szaunák, korszerű berendezésekkel ellátott kezelőhelyiségek, konditerem, sportpályák, vendéglő, bár, játszótér, parkoló várta május 15-től a kikapcsolódni vágyókat az új marosújvári gyógyfürdőben, amely

öt éven át épült, és 6,7 millió euróból valósult meg, a berendezésekre még egymilliót költöttek.

A helyi és a Fehér Megyei Tanács még 2015-ben kötött megállapodása, közös anyagi erőfeszítései nyomán megvalósult beruházással a kezdeményezők legfőképpen a térség, a helyiek mellett kiemelten a szomszédos Kolozs és Maros megye lakóit célozták meg a Maros bal partján, Tordától 24 kilométerre délre, Nagyenyedtől 21 km-re északkeletre fekvő, mintegy 9 százalékban magyarlakta településen.

JÓL „CÉLOZTAK”, HISZEN A BERUHÁZÁS TELITALÁLATNAK BIZONYULT, A NYITÁS PILLANATÁTÓL KEZDVE ÓRIÁSI ÉRDEKLŐDÉS ÖVEZTE AZ ÚJ FÜRDŐHELYET.

Erről tanúskodnak a számok is: bő fél év alatt több mint 200 ezer látogatót jegyeztek. A létesítmény már 10 012 000 lejes (valamivel több mint 2 millió eurós) bevételt termelt a nemrég frissített adatok szerint – az új, megnövekedett számok miatt a Fehér Megyei Tanácsnak módosítania kellett a 2023-as évre vonatkozó költségvetési jelentését is. A gyógyfürdőt működtető társaság szerint – melyet a helyi és a megyei önkormányzat közösen alapított – a bevételből 1 638 690 lej (330 ezer euró) a nyereség. Ennek ismeretében a korábban kért csaknem egymillió lejről 1,6 millióra növelték azt az összeget, melyet a komplexum további fejlesztésére szánnak. Ez már a második büdzsémódosítás volt, ugyanis novemberben is változtattak a keretösszegeken; eredetileg csupán fele ekkora éves bevétellel számoltak – közölte az Adevărul portálja.

A MŰKÖDTETŐKNEK SZÜKSÉGÜK IS VAN A PÉNZRE, HISZEN TOVÁBBI NAGYBERUHÁZÁSOKAT TERVEZNEK MAROSÚJVÁRON: TÖBBEK KÖZÖTT ÉLMÉNYFÜRDŐ, SZÁLLODA, RENDEZVÉNYTERMEK MEGÉPÍTÉSÉT IS A GYÓGYFÜRDŐ SZOMSZÉDSÁGÁBAN, UGYANAKKOR TERÜLETRENDEZÉSI, ÉPÜLETFELÚJÍTÁSI MUNKÁLATOKAT IS VÉGZENÉNEK A KÖRNYÉKEN.

Közben egy magánbefektető is hoteleket tervez a közelben: a nyolc, 3 és 4 csillagos épületben összesen 275 szoba kap helyet, spa, kül- és beltéri medencék, konferenciatermek, vendéglátóipari egységek állnak majd a turisták rendelkezésére. S ami azt illeti, ráfér a további fejlesztés az új fürdőre, mivel a létesítmény esetében is bebizonyosodott, ami oly sok beruházás során Romániában: pénzzel nem pótolható a tudás egy fürdő kivitelezéséhez; működtetéséhez elengedhetetlen egy kis hozzáértés, és persze le kell számolni a hazai idegenforgalom fejlődését gátló butaságokkal.

KrónikaOnline

Kiemelt kép: Facebook/Băile Sărate Ocna Mureș

 

 

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.