Ezeken a betegségeken segít a gyógyvíz

Magyarország a gyógyvizek hazája. Jó fürdőink vannak, amelyeket külföldről is sokan látogatnak. De milyen lehetőségeik vannak a magyar betegeknek? Miként juthatnak támogatáshoz, és egyáltalán: milyen betegségeket gyógyíthatunk a gyógyvízzel? Hasznos információkat szedett csokorba a közrádió műsora.

A betegek két módon vehetik igénybe a betegek a gyógyfürdő szolgáltatásokat: vagy reumatológiai szakrendelésen jelennek meg a lakóhelyük szerint illetékes rendelőben, vagy a gyógyfürdőkben reumatológus szakorvosok fürdőkúrákat írhatnak ki számukra – mondta dr. Tóth Éva főorvos asszonnyal, a Szent Lukács Nappali Kórházának vezetője a Kossuth Rádió Napközben című csütörtöki műsorában.

A gyógyfürdő szolgáltatásokat támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Jogszabály határozza meg azokat az ellátási típusokat, amelyeket finanszíroz az OEP az indikációnak való megfelelés esetén. A gyógyvizes medence, a kádfürdő, az iszappakolás, a súlyfürdő, a szénszavas fürdő, az orvosi gyógymasszázs, a víz alatti vízsugár masszázs, a víz alatti csoportos gyógytorna és a komplex fürdőgyógyászati eljárás tartozik ebbe a körbe. Ezen kívül a 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszást és a mofetta kezelést, vagyis a széndioxidos gyógygázkezelést is támogatja – sorolta Jedlovszki Katalin, az OEP ártámogatási főosztályának képviseletében.

Kétféle gyógyfürdő kúrát lehet kiíratni – közölte dr. Tóth Éva. A komplex gyógyászati eljárás (más néven nappali kórház) 15 alkalmat tartalmaz, a kezeléssor intenzív, egymást követő napokon, napi 4 órában kapja a beteg. A másik lehetőség szerint négyféle kezelést vehet igénybe, ambulánsan, 56 napon belül. Mindkét esetben az orvos által indikált alapon történik a kiírás – hangsúlyozta.

Indikációul szolgálnak a degeneratív gerinc és ízületi betegségek, esetleg a vele született statikai rendellenességek (szkoliózis), az ortopéd sebészeti eljárások utáni utókezelések, az idegsebészeti problémák esetében pedig még a beavatkozás is elkerülhető, például porckorongsérv esetében. Ezen felül anyagcsere betegségekre, bizonyos keringési problémákra, idegrendszeri betegségeknél, sztrók vagy Heine-Medin megbetegedés utáni állapotban, valamint oszteoporotikus betegek esetében is hasznosíthatóak a kúrák – magyarázta a Szent Lukács Nappali Kórházának vezetője.

Ellenjavallott azonban – folytatta, ha a beteg korábban gyógyfürdőket vett, de adott esetben onkológiai probléma miatt nem adható, vagy dekompenzált szív érrendszeri állapotokban, szívinfarktus után bizonyos ideig, tbc, terhesség, gyulladásos mozgásszervi betegségek esetében, ha akut állapotról van szó, továbbá inkontinencia esetén, súlyos elmebéli, pszichotikus és dekompenzált állapotokban – emelte ki.

A jogosultságot az orvos mondja ki, akinek a vényre fel kell írnia a kezelés kódszámát, nevét, darabszámát és a fürdő helyét is. Egy naptári évben két kúra igényelhető, egyenként 15 kezeléssel ellátás-típusonként, egy kúra során pedig négyféle ellátástípus közül lehet választani. A betegnek nyolc hét alatt le kell járni a kezelést – mutatott rá Jedlovszky Katalin. Az OEP a közfinanszírozás alapjául szolgáló árhoz ad társadalombiztosítási (tb) támogatást. Ezek szabadáras szolgáltatások, vagyis a tényleges díj eltérhet a tb-támogatás alapjául szolgáló ártól, ami a betegtérítési díjban realizálódik. A betegeknek tehát minden esetben fizetniük kell, az ár az ellátások fajtája és a fürdők besorolása okán eltérő – magyarázta.

A közfinanszírozás alapjául szolgáló ár meghatározása egy ártárgyalás formájában történik, amit jogszabály rögzít, utoljára 2012-ben volt egyeztetés ezzel kapcsolatban – fűzte hozzá dr. Tóth Éva. Úgy vélte, szükség lenne az OEP-finanszírozás megemelésére, mert a betegek egyre nehezebben fizetik a kezelések önrészét. Ezt megerősítette Dr. Kvarda Attila, a hévízi Szent András Reumakórház főigazgatója is, aki elmondta: az elmúlt két-három év tapasztalata azt mutatja, hogy a betegek gyakran mondanak le a kezelések utolsó részéről, mert nem tudják kifizetni. Szerinte egyébként jobb marketingre is szükség lenne, mert a betegek nem minden esetben tudják, hogy részesülhetnek támogatásban a kezelésük során.

Forrás: Kossuth Rádió/Napközben / hirado.hu

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.