Király fürdő felújítása

Megújul Budapest legelhanyagoltabb fürdője

A tervek szerint, az idei év második felében elkezdődik Budapest egyik legmostohább sorsú fürdőjének, a Király gyógyfürdő műemléképületének felújítása. A 450 éves fürdőhöz, 1987-ben nyúltak hozzá legutoljára, amikor is helyreállították a kupolaszerkezetet és a homlokzatot.

A MÉSZ és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által kiírt pályázat a fürdő két részlegére helyezte a hangsúlyt a wellness és török zónára, illetve egy kisebb úszómedence felújítására és kialakítására.

Király fürdő felújítása
Király fürdő, uszoda / 3H építésziroda

24 beérkező pályaműből a 3H Építésziroda pályázata nyert.

A pályázatokat elbíráló döntéshozók szerint „a terv egyensúlyt talált és összhangot teremtett a történelmileg különböző korú épületek között, valamint reális költségvetést készítettek a pályázathoz.”

Király fürdő, fürdőmedence / 3H építész iroda

Az építész iroda, a fürdő tereiben levegős beépítést, laza térszerkezetet szeretne megőrizni, lehetőség szerint, a 20. századi bővítésen kívül, megőriznék a már meglévő épületeket, s a tervek szerint a műemléképület a modernizálás során nem veszít majd történelmi hangulatából.

Király Fürdő felújítása
Király fürdő 1971 / Forrás: Fortepan.hu
Király fürdő felújítása
Király fürdő / 3H építésziroda

A megújulás része lesz, hogy megszüntetik a fürdő Fő utcai bejáratát és a Ganz utcából lehet majd az épültbe bejutni.

Király fürdő felújítása
Király fürdő felújítása, tervek / 3H építésziroda

A jelenlegi kazánház helyére kerülne a 20-25 méteres uszoda és a jelenlegi nyitott átrium üvegtetőt kapna.

A tervek szerint a fürdőt 2019 második felében bezárják és 2020 végén adják át újra a közönségnek.

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.