Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ Szent László-kilátó

Botrányosra sikeredett az év kilátója kiválasztása

Nem várt fordulat történt az idei Év Kilátója pályázaton. Október 2-án lezárult az Aktív Magyarország Év Kilátója és Év Turistaháza pályázata, amelynek eredményét múlt héten hirdették ki, azonban a végeredményt módosítani kellett, mert szabálytalan szavazatok érkeztek az első helyezett zselici Kardosfai-kilátóra. A 300 szabálytalan szavazatot levonták a szervezők, és ezzel 2023-ban egy éven keresztül az Év Kilátója címet a Gödöllői-dombságban fekvő Szent László-kilátó viselheti.

Az Év Kilátója pályázatot négy évvel ezelőtt hirdette meg első alkalommal az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ azzal a céllal, hogy a kiránduló nagyközönség megismerje az ország legszebb panorámáit és akár kevésbé ismert kirándulóhelyszíneit. Így az elmúlt években nyert Tisza-tó közepén lévő Bölömbika-kilátó, Balatonboglár szimbóluma, a Gömb-kilátó, illetve a Bükk legrégebbi és egyben legújabb kilátója a Zsófia-kilátó. Ezalatt az idő alatt fontos címmé vált az Év Kilátója cím, amelyet minden évben közösségi média szavazással lehetett elnyerni.

Idén is ugyanezt a módszert követték. Arra azonban nem számítottak, hogy lesz olyan lelkes lokálpatrióta, aki trükközni is próbál. Az utolsó napon fordult meg az eredmény és nyert a Kardosfai-kilátó, ám kiderült az eredményhirdetést követően, hogy 300, zömében távol-keleti álprofilról érkezett szavazat a verseny hajrájában. Így, hogy a játék a jövőben is tiszta maradjon, az álprofilokról érkezett szavazatokat levonták.

Az Év Turistaháza

1005 szavazattal nyerte el az Év Turistaháza címet a zempléni Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK).

Az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. által építtetett erdei szálláskomplexumot kihasználatlan épületek újragondolásával hozták létre 2021-ben – közölte az elismerés kapcsán az erdészeti társaság az MTI-vel.  A cél egyrészt az volt, hogy a terület új funkciót kapjon, másrészt az erdészeti társaság olyan attrakciót akart létrehozni a Pálházi Állami Erdei Vasút Rostalló állomása környékén, amiért megéri Kőkaputól tovább utazni – írták a közleményben, amely szerint a RÖNK különlegessége abban rejlik, hogy az épületek egy hagyományos zempléni falu építészeti elemeit is megjelenítik.

A szálláshely harmincnégy férőhellyel rendelkezik, ezért osztálykirándulások vagy táborok helyszínének is alkalmas, emellett a komplexumban egy kiállítási és foglalkoztató épület is található.    

A közönségszavazást negyedik alkalommal hirdette meg az Aktív Magyarország, és idén több mint 17 ezer kedvelés érkezett a Facebook-oldalukon közzétett 20 képre.

MTI / Aktív Magyarország

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.