Rác fürdő Budapest

Budapest egyik legrégebbi gyógyfürdője hamarosan újranyithat

A Gellért-hegy lábánál tálálható Rác fürdő közel húsz éve bezárt. Azonban, a Turizmus Világnapján meghozott döntés alapján hamarosan megkezdődik a budai műemléki épület rekonstrukciója és felújítása, 2025-ben pedig meg is nyílhat – írja a Lakáskultúra.

A török hódoltság idejében épült

A Rác fürdőnek rendkívül hosszú történelme van, hiszen az eredetileg itt álló épület 1572 körül, a török hódoltság idején épült. Az ingatlant 1864 és 1870 között Ybl Miklós tervei alapján alakították át romantikus, majd historizáló stílusban, 1943 óta pedig hivatalosan gyógyfürdőként tartják számon. A világháború okozta károk miatt több felújításon is átesett, néhány épületét le is bontották. Állapota a kétezres évek elejére annyira leromlott, hogy bezárásra kényszerült a műemlékként nyilvántartott épület. Falait ekkoriban fehér, erezett márványlapok borították szemmagasságig, két oldalfülkében kisebb medencék voltak, a csarnok hangulata pedig az 1960-as éveket idézte.

Autentikus élményt nyújthat a felújított Rác fürdő

Az utolsó felújítás 2007 és 2010 történt az eredeti Ybl tervek alapján, azonban a fürdő nem nyitott ki többet. Jelenleg, habár leromlott állapotban, a korábban feltárt történelmi elemek veszik körbe a fürdő egészét. A török medence nyitott opeionnal rendelkezdik, és a kornak megfelelő vöröses árnyalatú vakolatot kaptak a falak.

Az Ybl csarnokban található férfialak megúszta a korábbi átépítéseket, így szinte az eredeti állapotában van jelenleg is. Ez a két csarnok jelenleg is jó állapotban vannak, a fürdő többi része viszont felújításra szorul.

Megszakítás nélkül, Törökországon kívül, sehol nem élt tovább ez a fürdőkultúra autentikus épületekben, csak Budapesten. Egész Európában egyedülálló élményt nyújthat a Rác fürdő. Ha megnyit, az igazi török fürdői elemeket a modern wellness elemeivel fogja ötvözni. Erre várhatóan 2025-ben kerülhet sor egy újabb rekonstrukció után.

Fotó: MTI

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.