Ópusztaszer Nemzeti Történelmi Emlékpark

Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark

Az Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark a Dél-Alföld egyik legnépszerűbb történelmi kirándulóhelye, amelyet a magyar honfoglalás emlékére hoztak létre. Az emlékpark egyik legismertebb és leglátogatottabb attrakciója a monumentális Feszty-körkép. A kép mellett az érdeklődök a hatalmas parkban interaktív kiállításokat, szabadtéri Skanzent, a különleges Csete-jurtákat és a Nomád parkot tekinthetik meg.


Az Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark története

Az emlékhely létesítésének ötlete a Millenium alatt merült fel, az írásos emlékek, Anonymus a Gesta Hungarorum műve szerint ezen a helyen találkoztak a honfoglaló törzsek vezetői, abból a célból, hogy megalkossák az új haza törvényeit, és a törzsek szálláshelyeit kijelöljék. A területén a 12. században épült monostor a török idők alatt megsemmisült. Majd a hetvenes években, a kettős honfoglalás elméletének kidolgozójának, László Gyulának volt a javaslata, hogy Feszty Árpád A magyarok bejövetele körképét Ópusztaszeren helyezzék el. Az akkori tervek rendelkeztek a Skanzen felépítéséről is.

ópusztaszer-feszty-körkép

Az Emlékpark legfőbb látványossága a Feszty-körkép 1995-ben nyílt meg a látogatók előtt.

A festmény több művész munkája nyomán készült 1893-94. között, a monumentális 120 méteres körkép a vereckei átkelést örökítette meg. A Magyarok bejövetele festmény nagy sikert aratott, és még a londoni világkiállításra is eljutott. A mű restaurálása 1995-ben fejeződött be, napjainkban a Rotundában tekinthető meg. Külön érdekesség, hogy a látványt különböző hanghatások teszik felejthetetlenné, a múlt hangulatát csatazaj, és lódobogás hangja idézi meg.

A Rotundában különféle kiállítások vannak, a honfoglalás mellett az államalapításról, a középkori váraink híres csatái elevenednek meg.

Skanzen

Csongrád megye múlt századi életképét és népi építészetét szemlélteti a Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény, a Skanzen, ahol jellegzetes alföldi portákat, boltokat, műhelyeket és szélmalmot lehet megtekinteni.

Csete-jurták

A Csete-jurták Csete György a magyar organikus építészet hazai úttörőjének tervei alapján készültek, és az égre nyílnak. Nagyon látványos az egyik jurtát betöltő mamutfenyő-szelet, a bütü.

Árpád-emlékmű

Az emlékmű az Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark fő szimbóluma a távolba néző vezért ábrázolja szablyával a kezében. Az eredeti szobor a Rotundában található.

ópusztaszer árpád-emlékmű

Gyógynövényház

Az épület az egykori monostor romjain épült, a kert a középkori monostorok kertkultúrájának a szellemiségét adja át, és különböző szakmai rendezvények helyszíne is egyben.

Nomád Park

A Nomád Parkban a gyerekeket nomád park játszótér várja, emellett honfoglalás kori lovasbemutatókat tartanak, és a jurták a kor tevékenységeit mutatják be.

Megközelítése

Az Emlékparkot az M5-ös autópálya kistelki lehajtója felől lehet megközelíteni, majd tovább Ópusztaszer irányába, az Emlékparkot táblák mutatják.
6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68.

Jegyár

A park látogatása 0-6 éves korig ingyenes.
Nyári jegyárak 2020. 04.01-től
A Feszty-körkép megtekintésére a Feszty jegycsomag alkalmas, ára: 3200 Ft.
Skanzenbe, Nomád parkba, Rotunda kiállításra szóló park belépő ára: 2800 Ft
Skanzenbe, Nomád parkba, Rotunda kiállításra szóló kedvezményes park belépő ára: 1400 Ft
Téli jegyárak 2019. 11.01-től
A Feszty-körkép megtekintésére a Feszty jegycsomag alkalmas, ára: 2200 Ft.
Skanzenbe, Nomád parkba, Rotunda kiállításra szóló park belépő ára: 1600 Ft
Skanzenbe, Nomád parkba, Rotunda kiállításra szóló kedvezményes park belépő ára: 800 Ft
A jegyek készpénzzel, bankkártyával, és SZÉP kártyával fizethetőek.

ópusztaszer Csete-jurták

Nyitvatartás

Az Emlékparkban nyári és téli nyitva tartás van, a Feszty-körkép megtekintése előjegyzést igényel!
Téli időszak alatt zárva tart a Skanzen-épületek, a Csete-jurták, az Útkaparóház és az Erdészház.
Emlékpark téli nyitvatartás:
november 1-március 31-ig:
kedd-vasárnap: 10:00-16:00
Hétfőn zárva.
A Feszty-körkép megtekintése az 1. csoport 10:30-órakor, az utolsó csoport 15:30-órakor indul.
Emlékpark nyári nyitvatartás:
március 30- október 31:
kedd-vasárnap: 10:00-18:00
Hétfőn zárva.
A Feszty-körkép megtekintése az 1. csoport 10:30-órakor, az utolsó csoport 17:30-órakor indul.

Az Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékparkkal kapcsolatban információ, a hivatalos oldalán a https://opusztaszer.hu/ alatt érhető el.

(Forrás: Ópusztaszer.hu)

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.