Parajdi Sós Strand

Parajd is megnyitott, de egyelőre csak árnyéka korábbi önmagának

A Szováta melletti, igen kedvelt sós vizű Parajdi strandfürdő is megnyílt végre a koronavírus-járvány korlátozásai után, de a turizmus szempontjából Parajd egyelőre csak árnyéka korábbi önmagának, a sóbánya újranyitása ugyan valamelyest beindította az idegenforgalmat az üdülőtelepülésen, de sokkal kevesebb vendég érkezik a településre, mint más évek hasonló időszakában. Ha nem változik jó irányban a helyzet, az eddigi turisztikai bevételkiesést elkönyvelő településen húsba vágó pénzügyi problémák alakulhatnak ki – írja a Székelyhon.


A koronavírus-járvány okozta idegenforgalmi válság mellett a természet is közbeszólt Parajdon a turizmus fokozatos újraindítását célzó tervekbe: a két héttel korábbi áradás megtöltötte iszappal az éppen nyitás előtt álló sós vizű strandot, e miatt három héttel el kellett halasztani az amúgy is megkésett nyitást. A wellnessközpontban befejezték a felújítási munkálatokat, a település polgármestere pedig reménykedik benne, hogy július közepétől a járványügyi előírások is lehetővé teszik azt, hogy kinyithassák, akárcsak a zárt helyen működő éttermeket, ugyanis ha nem kap lendületet a turizmus, súlyossá fajulhat az egyre csak fokozódó bevételkiesés az üdülőtelepülésen, ahol a lakosságnak több mint a fele az idegenforgalomhoz köthető tevékenységekből él.

A Parajdi sóbánya is nehéz helyzetben

Miközben tavaly 650 ezren váltottak jegyet a sóbányába – ez naponta több ezer látogatót jelent –, a wellnessközpontnak pedig 130 ezer vendége volt, és sós strandnak 90 ezer, addig az utóbbi időben naponta mindössze néhány száz turistával számolnak Parajdon, ők is többnyire hétvégére jönnek. Noha három hete kinyitott a bánya és kimozdult a holtpontról az idegenforgalom, a település még mindig nem hasonlít régi önmagára, és ez az időszak számos vállalkozás számára még nehezebb lehet, mint a szükségállapot idején volt, ugyanis nem élhetnek az állami bértámogatással elrendelhető kényszerszabadságok lehetőségével – erősítette meg Bokor Sándor településvezető.

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.