thai masszázs

Az igazi thai masszázs

A thai masszázsok mára az egész világon elterjedtek és népszerűek. Itthon is számtalan helyen találunk ilyen szolgáltatást, és sokféle változata létezik. De vajon mitől lesz egy thai masszázs valódi, keleti masszázs? És mire figyeljünk, ha ilyen szolgáltatók között válogatunk? Ebből a cikkből kiderül.

A thai masszázs rövid története

A thai masszázs, úgy tartják, Indiából ered, és a buddhizmus terjedésével jutott el Thaiföldre. Buddha egyik kortársa, a szerzetesek gyógyítója alapított kórházat, majd később iskolát az észak-thaiföldi Chiang Mai-ban, ahol a helyiek számára szokatlan masszázstechnikákat használt, és gyógynövényekkel, meg ásványokkal is gyógyított. Kolostorokban pálmalevelekre jegyezték le ezeket a módszereket, míg a helyi lakosság körében szájról szájra, apáról fiúra terjedt. Egyes iratok tartalmát később, a mai Bangkok területén fekvő, Wat Po templom falába is belevésték. Hatvan tábla ábrázolja az embert, bemutatja a testében futó energiapályákat és pontokat, alapanyagul szolgálva az egyik legelső masszázsiskolának. Ezen a helyen a mai napig folyik az oktatás helyiek és külföldiek számára is. Miután régióról régióra önállóan is fejlődött és változott a masszázstechnika, négy fő stílusa alakult ki, ezekből az északi (Chiang Mai) és központi (Wat Po) stílus a legismertebb külföldön. Ezek a dinamikusabb technikák, és több nyújtást tartalmaznak.

A thai módszerek sokban hasonlítanak a kínai technikákhoz. Ennek oka, hogy a két ország vallásai, orvoslási és egészségmegőrző módszere sokat keveredtek az évezredek során, és komoly hatással voltak egymásra.

Mi a thai masszázs lényege?

Más keleti módszerekhez hasonlóan, a thai felfogás szerint is az a legfontosabb, hogy az emberi testben megtalálható energiapályákon kiegyensúlyozott legyen az energiaáramlás. Ha ez rendben van, akkor testileg és lelkileg is egészségesek leszünk.

A thai masszázsok elsősorban a betegségek megelőzésre összpontosítanak, és az azokat okozó problémákat igyekszik oldani. Az ilyen kezelések ezért kiválóak stressz oldásra, lazításra, fáradt izmok felfrissítésére, átmozgatására, nyújtására.  Az ülő munkát végzőknek ezért különösen ajánlott. Viszont nem javasolt terhes nők, mozgásszervi problémák jelenléte esetén. Minden esetben érdemes a masszázs előtt konzultálni a masszőrrel.

Egy 1906-ban, Thaiföldön íródott, majd modern thai nyelvre is átvett Királyi Orvosi Szöveg könyvben arról írnak, hogy a masszázsokat kisebb-nagyobb problémák kezelésére is ajánlják, nem csak relaxációra.

A thai masszázs fajtái

A thai gyógynövényes masszázs során vászonzacskóba csomagolt gyógynövényeket (növényi port) átmelegítenek, gőzölnek, és a beolajozott testet átmasszírozzák velük. Külön egész órás kezelésen élvezhetjük vagy egy olajos masszázs kiegészítése képpen. Fokozza az izmokban a keringést, így oldhatja izomfeszültséget.

A thai testmasszázs ruhában, a földön, olaj vagy krém nélkül zajlik a kezelés. Fejünk búbjától a talpunkig mindent átmozgatnak, megnyújtanak, meghúznak vagy éppen megcsavarnak, speciális pontokat megnyomnak és átdögönyöznek. A masszőrök tenyérrel, ujjaival, térddel, talppal és akár könyökkel is dolgoznak a vendégen. A szeánsz akár 2 órán át is eltarthat, és bár egészséges, és jót tesz a testnek, nem folyamatosan kellemes, és nem a kényeztetésről szól.

Az olajos thai masszázs hasonlít leginkább az európai masszázsokra, nem tartalmaz nyújtásokat. A testmasszázs során olajjal átmasszírozzák a hátat, nyakat, lábakat, karokat, hasat, miközben az energiavonalak kezelésére is fókuszálnak. A pontnyomásos technika helyett több simító mozdulatot is alkalmaznak.

Thai talpmasszázst önállóan vagy lábfürdővel kombinálva is kérhetünk sokfelé. A félórástól az akár kilencven percig tartó kezelésen nem a reflexológiában megszokott talpmasszázst kapjuk, hanem a talpon, lábfejen kívül a vádlin át egészen a térdig masszírozzák át a lábakat. Sőt a végén még a vendég nyakát, vállát és fejét is kezelésbe veszik. Az erőteljesebb dögönyözéshez fapálcikát alkalmaznak, ami bizonyos pontokon akár érzékeny is lehet.

Hatásaiban az európaihoz hasonló, mégis más fogásokkal dolgozik a thai baba- és gyerekmasszázs. A finoman végrehajtott, alacsony intenzitású masszírozást már csecsemőkorban is ajánlják, sőt szülők is elsajátíthatják a fogásait. Így a kisbabák jobban alszanak, kevésbé gyötri őket hasfájás. A gyerekmasszázst idősebb korban is érdemes folytatni.

Thai masszázsok Magyarországon

Természetesen nem kell Ázsiába utazni, ha szeretnénk kipróbálni thai kezeléseket; a magyarországi hotelekben és fürdőkben szinte alapkezelésnek számítanak. A Saliris Resort Spa és Konferencia Hotel értékesítési és marketing vezetője, Dusek Mónika tapasztalatai szerint a női és férfi vendégek körében egyformán keresettek ezek a szolgáltatások. Az olajos thai masszázst szállodai csomagajánlatba is beépítik, amit szívesen igénybe is vesznek a vendégek. Viszont ha a vendégek extra lehetőségként választják, akkor inkább a tradicionális száraz thai masszázst választják, különlegessége miatt.

Nemcsak magyarok végzik a különböző thai masszázsokat, hanem sokfelé találkozhatunk thaiföldi masszőrökkel, akik testméretükhöz képest bámulatos erővel és dinamikussággal dögönyözik át a testet. Nem jelenti azt, hogy a magyar kezelők rosszabbak lennének, hiszen többen vagy Thaiföldön tanultak vagy bővítették tovább az itthon megszerzett tudásukat vagy éppen Thaiföldet megjárt mesternél sajátították el az alapvető fogásokat.

A thai masszázs többféle típusa elérhető többek között a Sárvári Fürdőben, az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdőben, a Harkányi fürdőben, a Hévízi tófürdőnél, az Aquaticum Debrecenben, Bükfürdőn, Siófokon, a Hajdúszoboszlói Gyógy- és Élményfürdőben.

itthon.hu

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.