Vasúttörténeti park

Vasúttörténeti park

A Magyar Vasúttörténeti Park, Budapest egyik legérdekesebb turisztikai nevezetessége. A szabadtéri park változatos programokat kínál a vonatokért rajongóknak és a kisgyermekes családoknak egyaránt. A közismert néven „Füsti Park”, Budapest 14. kerületében a Tatai út 95. szám alatt található meg, és a 20 legnépszerűbb hazai múzeum egyike.

Közép-Európa legnagyobb interaktív vasúti múzeumát 2000-ben alapították, és a Parkban több mint 100 vasúti jármű különlegesség parkol. Ezek közül 50 ritka mozdony, a járműállomány a vasút fejlődését mutatja be a 1870-es gőzmozdonyoktól a nagyteljesítményű villamos mozdonyokig.

A Vasúttörténeti Park története

A Vasúttörténeti Park története 1911-ig nyúlik vissza, amikor az Északi Vontatási Telepen megépítették a 34 állásos körfűtőházat, amely ebben az időben Közép-Európa legnagyobb vontatási telepe volt. A mellette felépült 22 állásos körfűtőház a második világháború alatt az enyészetté vált, és nem is került felújításra.

A fejlődés, a villamos és dízel villamos üzem elterjedése, és a gőzüzem megszüntetése miatt a fűtőház elvesztette jelentőségét, és a későbbiekben az állapota is leromlott. Miután 2000-ben megnyílt a vasúti skanzen, a leromlott állagú részek is felújításra kerültek, és azóta is folyamatosan bővítik a parkot.

vasúttörténeti park kisvasút

Látnivalók a Vasúttörténeti Parkban

A kiállított vasúti járművek között sínautók, kézi-és motoros hajtányok, mérőkocsik, gőzdaruk, hóekék, és hómaró gépek különleges és értékes gyűjteménye tekinthető meg. Nagy részük napjainkban is üzemképes, és az ősi masinákat ki is lehet próbálni.

A kiállított műremekek közül a legérdekesebb az Árpád motorvonat, és az 1870-es évekből fennmaradt, mai is működő gőzmozdony, amely az ország legrégibb gőzmozdonya. A nosztalgia járművek közül az elegáns teakfa étkezőkocsit érdemes kiemelni, amely a legendás Orient Expressz mozdonya mögött száguldott.

A gyerekek és a felnőttek számára is külön élményt nyújt, hogy utazni lehet a nagymozdonyon, és a Csajka sínautóba be lehet ülni. Aki szeretné, az kipróbálhatja a hajtányozást, a fordító korongozást, de akár a lóvasútra is fel lehet ülni, és a mozdonyvezetés élményét egy mozdony szimulátorral lehet gyakorolni.

A legkisebbek nagyon élvezik a kerti vasutat, amelyen változatos útvonalakon igazi kismozdonyok vontatásával robognak keresztül.

A parkban modellvasutak is megtalálhatóak, a Magyar Vasútmodellezők Országos Egyesületének az épülete szintén tartalmas látnivalókat kínál.

Élmények a Vasúttörténeti Parkban

A Park április és október között várja a látogatókat, emellett egész napos programot nyújt.

Az állandó kiállítások mellett havonta több tematikus és különleges eseményt rendeznek. A legérdekesebbek közé a Gyereknap (a 14 év alatti gyermekek ingyenesen látogathatják), a Gőzmozdony Matiné és a Télapó Expressz eseményei tartoznak.

Elérhetőség

1142 Budapest, Tatai út 95.

Tömegközlekedéssel  30-as busz, Baross tér -Keleti pályaudvar mellett – a Rokolya utcai megálló, nyáron a Park ingavonattal megközelíthető a Nyugati Pályaudvarról.

Vasúttörténeti park vasúttörténet

Nyitvatartás

kedd- szombat : 10:00-18:00

vasárnap : 10:00-17:00

2020-ban rendkívüli hétfői nyitvatartás : 2020. április 13. húsvét hétfő, 2020. június 1. pünkösd hétfő

2020-ban zárva tart: május 24., június 6., június 11-12., július 11., szeptember 19., és október 15-16.

Jegyár

A Vasúttörténeti Park 2020-ban ingyenes az alábbi napokon!

április 26., május 1., június 20., július 19., augusztus 20., szeptember 20., október 23., és november 1.

Belépőjegy

Gyermek 0-3 éves korig ingyenes, 3-18 éves korig:  900 Ft

Nyugdíjas jegy, vasutas jegy  1100 Ft, 16 óra után : 900 Ft

Felnőtt jegy  1800 Ft, 16 óra után : 900 Ft

Családi jegy (2 felnőtt+ 2 gyerek) 4600 Ft

Az extra, interaktív élmények árát nem tartalmazzák a jegyek, és rendezvényes napokon egyedi árak vannak.

A jegypénztárban készpénzzel, bankkártyával (MasterCard, Visa), és SZÉP kártyával is lehet fizetni.

Pontos információ a programokról, a jegyárakról, az igénybe vehető kedvezményekről a Park hivatalos oldalán, a http://www.vasuttortenetipark.hu/ található.

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.