Csaknem félezren fürödtek a 3 Celsius-fokos Balatonban

Hagyományos újévi csobbanást tartottak hétfőn Szigligeten, ahol összesen ötszáztizenheten mártóztak meg a jéghideg Balaton vizében.

Nagy volt az érdeklődés a Szigligeten megrendezett újévi csobbanásra – közölte a Veszprém vármegyei hírportál.

A programra összesen ötszáztizenhét ember nevezett be. A szervezők már december 24-én fürdőruhára vetkőztek, hogy egy feldíszített karácsonyfát vigyenek be a tóba. A résztvevőknek nagy versenyfutás után kellett kihozniuk a vízből a fenyőt.

Újévi fürdõzés Szigligeten
A hagyományos újévi fürdõzés résztvevõi a 3 Celsius-fokos Balatonban a szigligeti strandon 2024. január 1-jén.
MTI/Katona Tibor

AZ ESEMÉNYRE BÁRKI JELENTKEZHETETT, AKI A HELYI ORVOSI VIZSGÁLATON ENGEDÉLYT KAPOTT.

Január első napján országszerte szabadtéri csobbanásra várták a fürdőzőket. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata már szilveszterkor kiadta a figyelmeztetését, miszerint az érdeklődők csak a magas szintű egészségügyi ellátást biztosító partszakaszokon vegyenek részt ilyen jellegű programokon.

Tapasztalataik szerint a néhány fokos vízben még a jó egészségi állapotban lévők is könnyen bajba kerülhetnek, például egy izomgörcs esetén.

A hagyományos újévi fürdõzés résztvevõi a 3 Celsius-fokos Balatonban a szigligeti strandon 2024. január 1-jén.
MTI/Katona Tibor

Vannak itt veszélyek is

A hideg vízben történő megmártózás veszélyeiről érdemes megfogadni dr. Debreceni Katalin, a Vízimentők szakszolgálata orvosigazgatójának a tanácsait:

„A hideg víz viszonylag gyorsan képes megváltoztatni legtöbb szervrendszerünk működését. Hideg vízben csökken az izom-ideg információátvitel, emiatt a mozgásunk lelassul, beszűkül, de a látásunk vagy a mentális állapotunk (például az ítélőképességünk, a tájékozódási képességünk, a koordinációnk) is romolhat. A szívritmuszavarok valószínűsége is megnő, ha a test maghőmérséklete 35 fok alá csökken.

Ha hideg vízbe megyünk, a szimpatikus idegrendszer egy olyan reakciót indít el, melynek következtében a véredények összeszűkülnek, ezért nem jut elegendő vér és ezzel együtt oxigén és tápanyag az izmokhoz. Amennyiben az újévi csobbanásban részt vevők azt veszik észre, hogy az ízületeik mozgása beszűkül, a mozgásuk vagy a gondolkodásuk lassul, azonnal ki kell menni a partra, majd pedig meleg helyre.

Meg is botolhatunk miközben sétálunk, szaladunk be a vízbe, hiszen a meder alja nem egyenletes. Ez – a váratlanul hideg vízbe esés – is vezethet rosszulléthez. Ezért mindenképp figyeljünk a körülöttünk fürdőzőkre is, hogy időben tudjuk jelezni a vízimentőknek vagy az egészségügyi személyzetnek, ha valaki bajba kerül.

Arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy a csobbanás után, ha már felöltöztünk, akkor is csökkenhet még a testhőmérsékletünk, ezért a megtörölközés és felöltözés után mindenképp ajánlott fűtött helyen, bő folyadékfogyasztás mellett megmelegedni.” – írja a turizmus.com.

A szigligeti strand több mint félezer jelentkezőjének adott könnyebbséget, hogy enyhe, napos idővel indult 2024 első napja, amely segítette a csobbanásukat a 3-4 fokos Balatonban.

Fotók: MTI/Katona Tibor

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.