bálványos csiszárfürdő

Székelyföldi borvizek és mofetták

Habár évről évre egyre jobban növekedik az Erdélybe érkező külföldi turisták száma, közülük csak kevesen jutnak el a székelyföldi régióba. Székelyföld területe rendkívül gazdag gyógyforrásokban, és mofettában, amely Székelyföld turisztikai vonzereje lehetne, hiszen az országban egyedül csak itt találhatóak meg. A mofettázásnak nagy múltja van a környéken, számos betegség miatt javasolt kúraszerű alkalmazása. Székelyföldön az sem ritka, hogy a túrázók a patakmedret látják bugyborékolni a feltörő gázok miatt.

A Székelyföld tájain az egykori vulkáni tevékenység miatt rengeteg gyógyforrással, és száraz széndioxid feltöréssel lehet találkozni. A 60 ismert helyből 40-nél büdösgödröt építettek ki, és a legtöbbjét rendszeres kezelésekre használják. A mofettázás száraz gázban való fürdést jelent, a kezelés alatt- 20-30 perc alkalmanként- a test nagy része a gáz szintje alatt marad. A helyiek tudatosan keresik fel a mofettákat, és már az ősidőkben is tisztában voltak a gázok gyógyító erejével.

A székelyföldiek az ásványvizet nevezték borvíznek az enyhén savanykás íze miatt, és a forrás helyét pedig borkútnak hívták. A borvizek jellegzetes ízét és az összetételét az határozza meg, hogy a gázfeltörés helyén milyen ásványi összetétele van a hegyrétegnek. A székelyföldi borvizekből rendkívül gazdag választék áll rendelkezésre, főként szénsavas, bikarbonátos, kalciumos, magnéziumos, vas és kéntartalmú vizek formájában törnek fel a felszínre.

A feljegyzések már a 18. századtól azt igazolják, hogy a borvizet a hétköznapokban rendszeresen fogyasztották a jótékony hatása miatt, és értékesítették. Ez a folyamat jelenleg is tart, felhasználásra kerül fürdőkben, gyógyászati alapanyagként és frissítő italként egyaránt.  A székelyföldi ásványvíz messze földön híres volt, és például Borszék a legnagyobb borvíz értékesítő település volt. Emellett a fürdőélet egyik népszerű központjának számított.

Az ásványvíz forrás Románia ásványvízkészletének felét adja, és a térség egyik legfontosabb természeti adottságaként tartják számon.

Előszeretettel használják a borvizet szív- és érrendszeri, mozgásszervi, emésztőrendszeri és idegrendszeri eredetű panaszok megelőzésére, és gyógyítására.

Bálványosfürdő feredő
Bálványosfürdő feredő

A fürdőélet Erdélyben

Az írásos emlékek igazolják, hogy a 19. században virágzott a fürdőkultúra szerte Erdélyben és Székelyföldön. A leglátogatottabb gyógyhelyek közé olyan mai napig is népszerű települések fürdői tartoztak, mint Tusnádfürdő, Bálványosfürdő, Előpatak, Málnásfürdő, Homoródfürdő, Szejkefürdő és Korond. Nagy részük ma is működik, mivel hideg vizűek, a napsütés hatására melegszenek fel. A parajdi sóbánya közelében pár évvel ezelőtt meleg sós vízre bukkantak ezer méter mélységben.

Nagyon népszerű napjainkban a tusnádi fürdő, ahol meleg gyógyvizes fedett fürdőt létesítettek.

Mofetták

A mofetták a vulkáni utótevékenység eredményeként jönnek létre, a gázok felfelé áramlanak. A  szén-dioxid nehezebb a levegőnél, ezért a gödrök aljában felgyűlik. A jellegzetes záptojás szagot a kénhidrogén miatt lehet érezni. Nedves mofetta az olyan gödör, ahol a szabad szén-dioxid gáz vízen keresztül tör fel. A helyiek ezeket szortyogónak, fortyogónak, puffogónak nevezik.

A mofetta elnevezés a latin mephitis szóból ered, és bűzös kipárolgásnak fordítható. A mofettákat, hasonlóan a borvízhez gyógyászati célokra használták. Kúraszerű alkalmazásával megelőzésre, és különböző főként mozgásszervi panaszok gyógyításra használták és használják napjainkban is.

A székelyföldi mofetták közül a legnépszerűbb a kovásznai Borsáros-láp, a csíkszentimrei Büdös, a torjai Büdös-barlang, a tusnádfürdői és a borszéki mofetta volt.

Tusnádfürdő

A Hargita megyei város már az ősidőkben is lakott volt. Nevezetes gyógyfürdő és üdülőhely, a középkorban megfigyelőhely volt. Hét gyógyforrása van, és a székelyek régóta használták gyógyító vizét. Rangos fürdőhellyé való alakulását köszönheti a mofettának, és az ásványvizekben való gazdagságának. A környéken járva érdemes kirándulást tervezni a közeli festői Szent Anna-tóhoz, és vulkáni ikerpárjához a Mohos- tőzegláphoz.

tusnádfürdői Wellness Központ
Tusnádfürdői Wellness Központ

Borszék

Borszéket Románia egyik legszebb fekvésű fürdőhelyének tartják, Hargita megyében található. Tiszta levegője és kiépített mofettája miatt rengeteg turista keresi fel. 15 ásványvízforrással rendelkezik, amelyek nemzetközi hírnevet szereztek a településnek. A borszéki ásványvíz a világ legfinomabb ásványvize, 2004-ben az ivóvizek világbajnokságán aranyérmes lett.

Borszéken számos látnivaló található, a borvizek mellett a Medve-barlangokat, az ortodox és római katolikus templomát érdemes felkeresni.

Borszéki fürdő Ó-Sáros fürdő medencék
Ó-Sáros fürdő, Borszék

Hargitafürdő

Hargitafürdő Hargita megyében, Csíkszeredától 22 kilométer távolságra található. A városban lévő mofetta újjáépítését és korszerűsítését a közelmúltban fejezték be. Évente több ezer gyógyulni vágyó keresi fel. A tájékoztató szerint a Kelemen, a Görgény és a Hargita hegyvonulatok mentén található gázömlések ritkaságnak számítanak a gáztartalma miatt: 99 százalék széndioxid mellet radioktív elemek és kénhidrogén, számos betegségre fejt ki kedvező hatást.

Hargitafürdő mofetta gázfürdőzők
Hargitafürdői mofetta

(Forrás: Erdélyinaplo.ro, Erdély7csodája.ro, Székelyföldiinfo.ro)

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.