Sárkányok kertje erdély almásgalgó

Sárkányok kertje – Erdély kevésbé ismert természeti látnivalói

Erdély bővelkedik lenyűgöző természeti látnivalókban. A turisták által leginkább ismert, és  felkeresett helyek közé a Tordai-hasadék, a torockói Székelykő, a Gyilkos-tó és a Békás-szoros tartozik. A Sárkányok kertje sziklaalakzatai különleges fotózási témát kínálnak, és szerepelt az Erdély7csodája nevű szavazásban is.

A Sárkányok kertje (Gradina Zmeilor) Szilágy megyében található, a természeti képződmény a környék leghíresebb látnivalója. A sziklaalakzatok Almásgalgó (Galgau Almasului) falu határában, Zsibó várostól 9 kilométer távolságban, a szél és az eső munkája révén jöttek létre.

A különleges képződmények és formák megjelenését a változatos összetételű talaj agyag, durva szemű homokkő, és apró szemű konglomerátum rétegek teszik lehetővé. A Sárkányok kertjének különleges formáit a hegy törésvonala mentén, a völgy irányába dőlő oldal és az erózió hozta létre. Az erózió folyamatosan munkálja a kertet, a korábbi leírások szerint a képződmények 25-30 méter magasak voltak, és napjainkban 10-12 méterre csökkent a magasságuk.

A Sárkányok élettartama a tetejüket borító védőrétegtől függ. A legtartósabbak a gomba alakzatúak, mivel a kalapját alkotó homokkő, vagy konglomerátum réteg védi a lazább szerkezetű szárat alkotó réteget, és a vizet könnyebben levezeti. A környék folyamatos alakulásban van, a talajvíz következtében az völgy a törésvonal irányába mozog, és a képződött új repesésekben idővel új alakzatok alakulnak ki.

A sziklaképződmények különböző elnevezéseket kaptak: Éva, Öregember, Gyűszűvirág, Sárkánnyal, és A baka szeretője.

A Sárkányok kertjét különböző túraútvonalon lehet bejárni. Legkönnyebben a kiépített lépcsőrendszeren keresztül javasolt a panoráma kilátót megközelíteni. Tovább haladva az erdő mellett, a meredek suvadásnál egy jelzett út vezet végig, amely védőkorláttal van megerősítve. A rövid gyaloglást követően egy tisztásra érve már szabad szemmel láthatóak a fenséges képződmények.

További kirándulási tippek a környéken

Zsibó, Wesselényi kastély, és a kertjében lévő Botanikus Kert.

Fotó: Wikipédia

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.