Bálványosfürdő Büdösbarlang

Kovászna megye mofettái

A közelmúltban Budapesten megrendezett Székely fesztiválon Hargita és Maros megye mellett Kovászna megye a Háromszéket, mint a kúriák földjét és térség kulturális és gyógyturizmusában rejlő lehetőségeket mutatta be. A térségben található vulkáni utóműködés eredményeként a mofetták mellett különböző összetételű borvizek találhatóak. A környék geológiai is turisztikai adottságai mellett gyógyászati jelentőséggel bírnak.

Bálványosfürdő – Büdösbarlang

A fürdőtelepülésen található a Torjai- Büdösbarlang, amely Európa legnagyobb természetes mofettájaként ismert. A Büdös-hegy oldalában lévő barlang hossza 14 méter, és naponta nagyjából 2000 köbméter szabad széndioxid gázt bocsájt ki. Régebben kénbányaként működött, és nevét a kén jellegzetes szagáról kapta. A barlang a fürdőtelepülés egyik legrangosabb gyógyászati tényezője.

A kellemes hőmérsékletű gázfürdő, mint kénterápia alkalmas időskori csont és érmegbetegedések, perifériás idegrendszeri zavarok, reumás betegségek, bőrproblémák, ekcémák kezelésére és allergiás tünetek enyhítésére. A barlang a Hotel Bálványos szállodától csak 970 méter távolságra található.

Bálványosfürdő Torjai Büdösbarlang
Bálványosfürdő – Torjai Büdösbarlang (Wikipédia)

A környéken kénes barlangok is találhatóak a Timsós-barlang, a Gyilkos-barlang, és a Madártemető.

Hatolyka (Hătuica) – Borvizek útja központ

A Hatolykai fürdőközpont gyógyvizét belsőleg és külsőleg egyaránt felhasználják gyógyításra és megelőzésre. A víz nagy koncentrációjú széndioxid gázzal tör fel, amellyel a mofettát működtetik.

A fürdőközpontban a szolgáltatásokon kívül hat vendégszoba várja a vendégeket. A mofetta mellett szakorvosi vizsgálat, melegvizes és hidromasszázs kádak, és elektroterápiát kínálnak. A létesítményben fitneszterem és szauna is található.

Hatolykai fürdőközpont
Hatolykai fürdőközpont (Facebook)

Hotel TTS Kovászna

Kovászna üdülőhely Valea Zânelor területén található. A hotelben lévő balneoterápiás részlegen a következő szolgáltatások érhetőek el:

Hotel TTS Kovászna
Hotel TTS Kovászna (Facebook)

Bene magánmofetta – Kovászna

A Bene mofetta Kovászna fürdőváros központjában található, a város legrégebbi mofettája 1928-ben épült, és az építtetője nevét viseli.

A mofettában elérhető szolgáltatások:

  • mofetta
  • orvosi konzultáció
  • bioptron kezelés
  • Jáde köves masszázs.
Bene magánmofetta
Bene magánmofetta

Dr. Benedek Géza Szívkórház – Kovászna

A kórház a névadó nevéhez köthető Kovászna-módszerrel javítja a szívbetegek életminőségét. A természetes tényezőket a negatív ionokban gazdag levegőt, a borvíz és mofetta hatását, egészítik ki a kórházban alkalmazott orvosi terápiákkal, és a rendszeres testmozgással, só és zsírszegény táplálkozás együttes alkalmazásával járulnak hozzá az állapot változáshoz. Mofettája 100 négyzetméteres, és egyidejűleg 100 beteg kezelését látják el.

Mofetta Dr. Benedek Géza Szívkórház Kovászna
Mofetta Dr. Benedek Géza Szívkórház Kovászna

Zalánpatak (Zălanului )

 A kis mofetta az Ánás völgyében található a Bugyogó népi feredő közelében.

zalánpatak mofetta
Zalánpataki mofetta(visitcovasna.com)

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.