budapest turizmus

Szállodaszövetség: Szeptember előtt nem indulhat újra a turizmus Budapesten

Szeptember előtt nem indulhat újra a turizmus Budapesten, országosan talán előbb elindulhat a belföldi turizmus a járványhelyzet függvényében. Nincs ember, aki ma megmondja, hogy pontosan mi fog történni a gazdaságban, beleértve a turizmust, és azt sem tudni, meddig tart a mostani állapot – mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a Kossuth Rádióban.

Úgy vélte, nagyobb esély van arra, hogy az üzleti turizmus előbb indul el Budapesten, mint a szabadidős utazások, de, mint fogalmazott, arra nem lehet felelős választ adni, hogy mikor.

Jelenleg minden szállodában üzemszünet van, ami technikai kérdés, be vannak zárva, csak nem jogilag – mondta, megjegyezve: ez a biztosabb megoldás, mert nem kell újra engedélyeket kérni. Minden épületet őriznek, takarítanak, arra készül mindenki, hogy hónapok múlva el lehet indulni. Sokkal problémásabbnak nevezte a meglévő személyzet megtartását.

Nem fog egyszerre minden visszaállni, a folyamat lassú lesz. Hangsúlyozta, hogy komoly segítségre van szükség minden oldalról, a munkavállalók, a munkáltató, és a kormány részéről egyaránt. A járulékcsökkentés nem lesz elég, mert nem a járulékfizetés lesz a kérdés, hanem az, hogy eleinte bért sem fog tudni fizetni a vállalkozó, és valószínűleg lesz olyan üzlet is, ami nem fog tudni újra kinyitni – mondta Flesch Tamás.

Rámutatott, hogy a vendéglátás a turisztikai ágazat dolgozóinak felét, mintegy 200 ezer embert foglalkoztat. Egy átlagos budapesti vendéglátóhelyen havonta 15 millió forint a bérköltség, amit nem lehet hónapokig fizetni. Közlése szerint, több szakmai szövetséggel együtt a kormány elé terjesztettek egy egységes javaslatcsomagot, a tárgyalási szakaszban azonban erről többet nem közölt.

Forrás: MTI/fotó: MTI

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.