Sóstógyógyfürdő 2,1 milliárdból újul meg tavasszal

Közel ötmilliárd forint értékű európai uniós támogatású beruházás jövő évi indítását készíti elő a nyíregyházi önkormányzat – közölte a város alpolgármestere sajtótájékoztatón csütörtökön a nyírségi nagyvárosban.

Kósa Tímea, aki külsősként, nem közgyűlési tagként önkormányzati vezető a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen elmondta: tavasszal, vagy legkésőbb nyáron indítani szeretnék a településhez tartozó Sóstógyógyfürdő 2,1 milliárd forint összegű komplex funkcióbővítő fejlesztését, valamint a közel 2 milliárd forint értékű Agora programot, a művelődési központ és több kulturális létesítmény korszerűsítését.

A körbeszerzési pályáztatást is magába foglaló előkészítő munka befejezése után 2013-ban megkezdik az 540 millió forint értékű Korányi Frigyes utcai kerékpárút és a 200 millió forint értékű belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer építését is.

A sóstógyógyfürdői program során – amely 100 százalékos arányú támogatottságú – bővítik az üdülőhely központját, sétányokat alakítanak ki a tó körül, kulturális és sport rendezvényhelyszínt építenek. Fejlesztik a gyógyfürdői részleget, a múzeumfalu infrastruktúráját és az állatpark látványelemeit is, valamint a turistákat kiszolgáló létesítményeket. Úgynevezett Pálinka főváros is épül, ahol a térség három eredetvédett párlatának, a szabolcsi alma-, a szatmári szilva- és az újfehértói fürtös meggy pálinka különböző változatait mutatják be idegenforgalmi attrakcióként.

A másik nagy beruházás, az Agora program során – amely 86 százalékos arányú a támogatottságú – a Váci Mihály Művészeti és Gyermekcentrum épületét újítják fel, továbbá korszerűsítik a hozzá közeli Városi Galéria, a Pál Gyula Kiállító Terem, a Kölyökvár és a hangversenyteremmel is rendelkező Kodály Zoltán Zeneiskola épületét.

Kósa Tímea elmondta azt is, hogy november végéig befejeződik három középiskolai kollégium energetikai felújítása Nyíregyházán. A 202 millió forint összegű fejlesztés szintén európai uniós támogatással valósult meg. A brüsszeli és a nemzeti forrás együttes összege 75 százalékos arányú volt, megközelítette a 152 millió forintot. A többi pénzt az önkormányzat saját fejlesztési keretéből teremtette elő.

A munkálatok során kicserélték a kollégiumi épületek ajtóit, ablakait, leszigetelték a külső falakat, illetve korszerűsítették a fűtési rendszert, így várhatóan 30 százalékos költségmegtakarítást érnek el.

forrás MTI

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.