Hévízi tó

Radioaktív vizek, melyek a néphit szerint fiatalító hatásúak

Rádiumiont, radon-gázt tartalmaznak a radioaktív vizek, többféle módon, fürdő, belégzés, és ivókúra formájában is hatásosan alkalmazzák. Közismerten fájdalomcsillapító hatása van, befolyásolják a belső elválasztású mirigyek működését, befolyásolják az anyagcserét. Régen a néphit fiatalító hatást is tulajdonított az ilyen vizeknek. De mi az igazság? Károsak vagy hasznosak szervezetünkre?

Radioaktív vizet tartalmazó források Magyarországon: A Rudas, az Imre, a Gellért fürdő forrásai, Egri fürdő, Miskolctapolcai, és a Hévízi-tó. A Hévízi-tó, a világ legnagyobb termál tava, amely egyszerre különleges természeti képződmény (Hévízi-gyógyító Természetvédelmi Terület) és gyógyhely is (Hévízgyógyfürdő).

Radioaktivitással reklámozzák

Külföldi turisták és gyógyulni vágyó nyugdíjasok kedvelt célpontja a Keszthely közelében fekvő Hévízi-tó. Itthon nem túl közismert, külföldön viszont kifejezetten radioaktivitásával reklámozzák Magyarország egyik legkorábban feltárt termálvizét. Tényleg van benne sugárzó anyag? Ártalmas vagy gyógyító hatású?

A sugárzásokról mélyebb ismeretekkel nem rendelkező emberekből természetes borzongást vált ki, ha mondjuk a Hévízi-tóról szóló külföldi beszámolóban azt olvassák, hogy a tóban enyhén radioaktív a víz, és ezzel gyógyítják a reumatikus és idegi megbetegedéseket.

Dr. Szerbin Pável biofizikus és munkatársai vizsgálták a a Hévízi-tó kórházépületének nyilvános előterében található ivókút vízét, ezen kívül a Fontanális-forrást és György-forrást, melyek a kórház terápiás helyiségeinek és fürdőjének vízellátását biztosítják.

A mérések alapján a hévizi gyógyfürdőkórház területén található vizek egyáltalán nem tartoznak a kimagaslóan nagy radon aktivitás-koncentrációval jellemezhető vizek közé.

Mire jó a radonterápia?

Szerbin Pável szerint Magyarországon olyan kezelés, aminek a neve radon-terápia, konkrétan nincs, más országokban viszont létezik. Itthon van gyógyfürdő-terápia, gyógyvíz-terápia és barlang-terápia. Mindegyiknél lehet a gyógyító közegben az átlagosnál nagyobb radon aktivitás-koncentráció. A kezelés pozitív hatását balneológusok, speleoterápiai szakemberek (barlangterápia) állapítják meg nem mérések, hanem a pácienseken szerzett tapasztalataik összegzése alapján.

A biofizikus szerint gyógyfürdőkben, barlangokban a gyógyulni vágyó emberekre ható összetett hatások közül a radioaktív sugárzás hatását elválasztani a többitől csaknem lehetetlen, tehát nem tudjuk, a hatások melyikéért és mennyiben felelős a sugárzás. Kettős vakteszttel elvégzett kísérletek azonban kimutatták, hogy a radon tartalmú vízzel kezelt betegek esetében szignifikánsan jobb mutatókat értek el a krónikus fejfájás krónikus polyartritis (egyfajta ízületi gyulladás) és a Bechterew-kór kezelésében, mint az ugyanolyan mutatókkal rendelkező, de radonmentes vízzel.

Magyarországon is sok helyen alkalmaznak nagy radonkoncentrációjú természetes vizek felhasználásával gyógyfürdőterápiát különféle, főként mozgásszervi betegségek kezelésére, valamint ezen vizeket emésztőrendszeri panaszok orvoslására is ajánlják ivókúra keretében.

Forrás: Index 

Fotó: H. Szabó Sándor / MTI

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.