Pilisszentlélek pilis

Pilisszentlélek

Pilisszentlélek Esztergom közelében található település, igen népszerű kirándulóhely. A környéken találhatóak Magyarország legnépszerűbb turisztikai célpontjai, mint Dobogókő, a Dunakanyar és a Rám szakadék. Sokan keresik fel a faluban található pálos romokat, de az Üvegtigris sorozat helyszíneként is egyre látogatottabb.

A falu a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található, a Visegrádi-hegység és a Pilis fogja közre. Egykoron szlovák település volt, a lakosságcsere következtében kis számú szlovák ajkú közösség maradt meg napjainkban.

Pilisszentlélek

A falu története

Pilisszentlélek történetében a Pálos Rendi Kolostornak kitüntetett szerepe volt.

A környéken már az őskorban is volt élet, amit a feltárt kőeszközök bizonyítanak. IV. Béla 1263-ban a völgyet a Pálos Rendre hagyományozta, hogy az Árpád-házi uralkodók vadászkastélyából monostort hozzanak létre. A monostor, amelynek romja ma is láthatók, 1287-re készült el. A szerzetesek szolgálatára a kolostor környékén húzódó birtokokat parasztokkal népesítették be, és így rövidesen egy falu alakult ki a patak mentén. Az ezt követő évszázadok során, a végzetes 1526-os mohácsi csatáig a kolostor szépen gyarapodott. A török hódoltság idején elnéptelenedett a környéke, majd a 18. század elején a falu a Pálos Rend tulajdonába került, akik Nyitrából érkező szlovákokkal népesítették be.

A kolostor feltárása 1929-től kezdődően több ütemben zajlott, a pontos elrendezése az épületeknek nem volt tisztázott. A szentélyben helyrehozták a Szentléleknek emelt főoltárt. Az ásatások során feltárt maradványok arra utalnak, hogy a helyiségek díszesek voltak, az épület több emeletes volt, és gazdasági épületek vették körül. A legépebben a 14. század környékén épült templom maradt meg.

Pilisszentlélek Pálos Kolostor romok

Látnivalók Pilisszentléleken és a környéken

A falu 1985. óta Esztergomhoz tartozik és a belvárostól csak 9 kilométer távolságra van. A környékről számos túraútvonal érhető el.

Pálos Kolostor romok

A romok a település feletti domboldalon láthatóak, amely gyalog is megközelíthető.

Szlovák tájház

A jellegzetes nyeregtetős, téglalap alapú ház az 1920-as években épült, amely a szlovák népi építészeti hagyományokat mutatja be. Napjainkban múzeumként üzemel.

A konyhát és a tisztaszobát az eredeti állapotnak megfelelően állították helyre, az istállóban láthatóak a gazdaság használati eszközei. A település folklórját, a múlt régészeti leleteit és dokumentumait az épület hátsó szobájában állították ki.

Pilisszentlélek megközelítése

Autóval Esztergom irányából a Dobogókői úton, Budapest irányából a 11-es útról érhető el. Tömegközlekedéssel Esztergomból közlekedő távolsági autóbusszal.

Pilisszentlélek_szlovák tájház

Kirándulási tippek a közelben

Rezső-kilátó

A kilátó a faluból egy hegyi úton közelíthető meg, gyönyörű panorámát kínál, ahonnan az egész Duna-kanyar belátható.

Pilisszántó

A szomszédos települést a Pilis kapujának híják, a faluban szintén pálos kolostor működött. Ajánlható a Boldogasszony kápolna, amely Makovecz Imre tervei alapján épült, a kápolna felett magasodik a Pilis Keresztje.

A Pilisben számtalan túralehetőség található, Dobogókő, a Prédikálószék, és Rám-szakadék de a közelben van Szentendre és Pomáz is.

Dobogókő

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.