Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő lehet Magyarország tizenötödik gyógyhelye

Még az idén gyógyhellyé nyilváníthatják a Nyíregyházához tartozó Sóstógyógyfürdőt, miután a cím elnyerésére pályázó Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. már megkapta valamennyi szakhatóság hozzájárulását – közölte a cég vezérigazgatója.

Podlovics Roland elmondta: Sóstógyógyfürdő Magyarország tizenötödik gyógyhelye lehet. A kedvező szakhatósági mérések alapján a nyíregyházi városrész még a nyári üdülési szezon közepén, vagy végén megkaphatja a címet, amelyet gyógyhatású, reumatikus, bőr- és nőgyógyászati betegségek orvosi kezelését segítő termálvize alapján érdemelhet ki.

A vezérigazgató elmondta: a Nyíregyházán öt fürdőt működtető, a helyi önkormányzat tulajdonában lévő cég a múlt évben már 488 ezer vendéget fogadott létesítményeiben a 2011-es 475 ezerrel és a 2010-es 400 ezerrel szemben. A vendégek 30-40 százaléka külföldi, főként a szomszédos Szlovákiából, Romániából és Ukrajnából érkeznek a szabolcsi megyeszékhely településrészére.

A Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. nettó árbevétele 2012-ben több mint 919 millió forint volt, az egy évvel korábbi 776 millióval szemben. A társaság tavaly ledolgozta korábbi veszteségét és 502 ezer forint üzemi eredményt ért el. A mostani cégvezetés 2010-ben 144 millió forintos veszteséggel vette át a zrt. irányítását, amit 2011-ben 14 millióra sikerült csökkenteni, majd a múlt évben már nyereségessé vált a gazdálkodás.

Az idén hasonló árbevételt, vendégszámot és eredményt vár a cég, amely 115 dolgozót foglalkoztat állandóan, míg a nyári üdülési szezonban további 45-65 idénymunkást, közte diákokat alkalmaz fürdőiben. Hozzátette: további növekedést egyelőre azért nem tervezhetnek, mert most újítják fel a fürdőházat és a szállodát, illetve szeptembertől átalakítják a wellness fürdőt is, ami vendégszám-kieséssel jár.

A gyógykezeléseket ellátó fürdőház felújítása június 15-re fejeződik be, s a szállodai részt háromcsillagos hotellé alakítják át, mintegy 150 millió forintos költséggel. A wellness fürdő korszerűsítésére pedig mintegy 350 millió forintot költenek majd. A helyi önkormányzat pályázata alapján a városrész beruházási projektje 2,1 milliárd forint összegű lesz, s érinti a sóstógyógyfürdői állatpark, a múzeumfalu, egy szálloda, az uszoda, illetve a településrész központjának bővítését, rendbe tételét is.

A cégvezető megemlített, hogy a június 1-én nyíló 8 hektáros parkfürdőt az idei szezonra mintegy 50 millió forintos költségből újították fel.

mti / www.sostort.hu

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.