Budapest ismét a gyógyfürdők városa lesz?

Tizenötmilliárd forintos uniós keretből a főváros épületről épületre újítaná fel Budapest egykor nagy hírű gyógyfürdőit. Elsőként a már megújult Rudas bővítése kezdődhet meg. A főváros szolgáltatócégénél két év alatt rendbe tették a gazdálkodást, de mára az is kiderült: a fürdők, különösen a hagyományos strandok a jelenlegi formában nem üzemeltethetők tovább.

Visszakaphatják régi fényüket Budapest gyógyfürdői, legalábbis ez derült ki nemrég Tarlós István főpolgármester fejlesztési terveiből. A 2014 és 2020 közötti uniós ciklusban igénybe vehető forrásokból legalább 15 milliárd forint juthat a fürdők komplex felújítására. Összesen tizennégy alberuházást terveznek. Az első ilyen lenne a tavaly már felújított Rudas fürdő bővítése. A XXI. századi színvonalúra fejlesztett létesítmény a város egyik új ékessége lehet. – írja a MNO.

Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. vezérigazgatója szerint a Gellérthegy lábánál lévő fürdőnk sokáig inkább elrettentette a turistákat. – Egy korábbi pályázat ötszázmillió forintjából felújítottuk a külső homlokzatot, a tetőt, az előcsarnokot. Reményeink szerint kiemelt állami beruházásként, több mint egymilliárd forintos költséggel, valóban európai szintű fürdőkomplexum jöhet majd létre. Az épülethez tartozó eddigi bérlemény, a palackozóüzemként működtetett ingatlanrész hasznosítási jogát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. már 2012-ben visszaszerezte, amit ez év elején a BGYH Zrt.-nek át is adott vagyonkezelésbe.

A bővítéssel tervezett fedett, panorámás kilátású létesítményben új, 33,36 és 42 Celsius-fokos medencék, jakuzzi, szaunák, masszázshelyiségek és napozóteraszok kapnának helyet, az első emeleten pedig étterem lenne.

Mint azt a főpolgármester említette, a gyógyfürdők közül a Dandár, a Király, valamint a Palatinus strand bauxitbeton épületének felújításához, illetve fejlesztéséhez rendelkeznek elvi építési engedéllyel. Jelenleg is tervezők dolgoznak a Gellért és a Széchenyi gépészeti fejlesztésén. A már évek óta készen álló, kívül-belül felújított, és az előző ciklusban magánbefektetők többségi tulajdonába adott Rác fürdőt az utolsó pillanatban sikerült visszaszereznie a városvezetésnek, és még az idén átadnák a nagyközönségnek.

Szőke László emlékeztetett: a folyamat nem most kezdődik, tavaly már felújították a Lukács fürdőt is, a margitszigeti Palatinuson pedig a termálmedence felújításán kívül egy vadonatúj, modern csúszdarendszert szereltettek föl.

Adataink szerint 2004 és 2010 között folyamatosan csökkent a vendégforgalom, az elmúlt években viszont újra emelkedik. Közel 3,3 millió vendég látogatta 2012-ben létesítményeinket, részben kampányainknak és differenciált árpolitikánknak köszönhetően – magyarázta a vezérigazgató, aki bemutatta: a külföldi turisták főként a Széchenyi, a Gellért, a Rudas és a Lukács fürdőt látogatják, a legnépszerűbb strand pedig egyértelműen a Dagály és a Palatinus. Budapest fürdővárosi rangjának visszaadását szolgálja a Zsigmondy Klubkártya bevezetése. A két leglátogatottabb fürdőbe, a már említett Széchenyibe és Gellértbe idén januártól a kártya megvásárlói fél áron válthatnak 3 órás, napi fürdőbelépőt.

Forrás: MNO, fotó: MNO

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.