Kápolnapusztai Bivalyrezervátum vízibivaly

Növelni kívánják a vízibivaly-állományt a kápolnapusztai rezervátumban

Az elmúlt évek csökkenése után apránként növelni kívánják a Kárpát-medencében őshonos vízibivaly-állomány létszámát a Kis-Balatonhoz közeli kápolnapusztai rezervátumban, ahol az elmúlt hónapokban közel 70 borjú született – mondta el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

Bende Zsolt a fás legelőn a gyarapodó állatállományt bemutató sajtótájékoztatón azt mondta: a nemzeti park kiemelt feladata az őshonos háziállatok génmegőrzése és létszámuk gyarapítása. A házibivaly – amelyet a Kis-Balaton térségében egykoron a Festetics-család birtokain nagy számban tartottak –

a szürkemarha és a magyar tarka mellett a legelőterületek kezelésében tölt be jelentős szerepet.

Az utóbbi években némileg csökkent a kápolnapusztai állatállomány létszáma és ezzel az általuk kezelt terület nagysága, ezért növelni szeretnék a csordát. A területen jelenleg két bika mellett 79 tehén él, amelyeknek augusztus óta már csaknem 70 borja született, a csapadékos időjárásnak köszönhetően jó minőségű legelők révén pedig az állatok is jó kondícióban vannak – jegyezte meg.

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum vízibivaly
Fotó: Facebook / Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

Az igazgató kifejtette: a Kárpát-medencére jellemző élőhelyek sokfélesége, diverzitása csak akkor őrizhető meg, ha élnek ott legelő állatok, amelyek természetes módon gondoskodnak a változatos talajról, ezzel a növény- és az állatvilág sokszínűségéről is. Szinte elképzelhetetlen, de ezeken a fás legelőkön egy adott területen belül sűrűbb az állat- és növényfajok száma, mint egy esőerdőben – mondta.

    A vízibivalyok, a szürkemarhák és a magyar tarka fajok nemcsak a legelők élővilágát képesek rendben tartani, de az invazív bokrokkal benőtt területeket vagy a már erdővé sűrűsödő részeket is meg tudják törni, visszaalakítva azokat fás legelőkké

– mondta el Bende Zsolt.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy a természetes kiválasztódás és a szakemberek szelektálása miatti csökkenés után szeretnék növelni a vízibivalyok létszámát Kápolnapusztán. Apránként, folyamatosan bővítenék nagyjából 120 tehénre az csordát, de közben vizsgálva azt is, hogy miként reagál a növekedésre természeti környezetük.

A látogatóhely adatai szerint

a tavalyi 33 ezer után idén mintegy 29 ezer vendéget fogadott a bivalyrezervátum, Magyarországon a legnagyobb látogatható bivalycsorda. A mintegy 100 hektáros területen évekkel ezelőtt akadálymentes tanösvényt alakítottak ki, kilátót építettek, de további fejlesztésekkel is szeretnék bővíteni a kínálatot

– említette még Bende Zsolt.

MTI

Fotók: Facebook / Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.