fehérjeturmix

6 program, ami ősszel igazi kikapcsolódást nyújt

Az őszt sokan tartják csodálatos időszaknak, hiszen az erdők mesés színbe öltöznek, az idő kellemesen csípőssé válik, végre bekuckózhatunk a kedvenc forró italainkkal és a nyári pörgés után minden visszaáll a normális kerékvágásba. Akadnak azonban bőven olyanok is, akik közel sem így élik meg ezt az évszakot, és inkább átugornák az egészet, hogy rögtön karácsony vagy akár azonnal nyár legyen.

Ha mi is ez utóbbi csoportba tartozunk, akkor sajnos itt az ideje elfogadni, hogy az ősz már itt van és nem megy sehová – így pedig nincs más hátra, mint a lehető legtöbbet kihozni belőle!

Ilyenkor különösen fontos az öngondoskodás

Akár szeretjük, akár nem, nem árt tudni, hogy az ősz milyen hatással lehet ránk, egészen pontosan a mentális jóllétünkre. Ilyenkor szokott ugyanis berobbanni az úgynevezett SAD – az angol Seasonal Affective Disorderből alkotott betűszó. Ez egyfajta szezonális depresszió, amely az évszakok váltakozásával alakul ki, és jellemzően ősszel, illetve télen jelentkezik. A probléma kialakulásának pontos oka nem ismert, de több szakértő egyetért abban, hogy köze van a napfény hiányához, ahhoz, hogy ebben az időszakban rövidebbek a nappalok. Ennek „köszönhetően” ugyanis az agy hipotalamusznak nevezett része egy kicsit másként működik.

A napfény hiányával például fokozódik a szervezetben a melatonintermelés. A melatonin egy hormon, amelyet agyunk a sötétség hatására termel, és ami segít szabályozni, hogyan és mikor alszunk. Hatására fáradtnak, levertnek, álmosnak érezhetjük magunkat. Ugyanakkor kevesebb szerotonin van jelen a testünkben – ez pedig egy olyan hormon, ami javítja a hangulatot, így a csökkenése a depresszióval és a levertséggel áll összefüggésben. Mindezek mellett pedig változik a cirkadián ritmusunk is a napsütéses órák számának csökkenésével, ami szintén fokozhatja a SAD tüneteit.

6 program, hogy kikapcsolódhassunk

Láthatjuk tehát, hogy ebben az időszakban mennyire fontos az, hogy gondoskodjunk magunkról, hogy olyan programokat szervezzünk, amelyeket élvezünk, amelyek igazán jó kedvre derítenek. Mint említettük: nem érdemes harcolni az ősz ellen, inkább fogadjuk el, hogy beköszöntött, és élvezzük azokat a különleges részleteket, amelyeket csak ez az évszak tud nyújtani!

Ősziesítés

Kezdjük rögtön azzal, hogy őszi díszbe öltöztetjük a környezetünket! Ez különösen akkor lehet ideális kikapcsolódás a számunkra, ha szeretjük a kreatív, kézműves elfoglaltságokat, valamint a DIY-megoldásokat. De itt nem csak arra gondolunk, hogy készítsünk színes falevelekből asztaldíszt, őszi motívumokat használva koszorút az ajtóra vagy hogy szerezzünk be egy fűszeres sütőtök aromájú illatgyertyát.

Az ősz hangulatát azzal is be tudjuk vinni az otthonunkba, hogy az évszak alapanyagait felhasználva sütünk és/vagy főzünk valami finomat. Ilyenkor különösen jó választás egy sütőtökös pite vagy épp egy fűszeres, gazdag leves, ami igazi komfortételként derítheti jobb kedvre az embert. Persze nem csak különleges alkalmakkor vethetjük be ezeket az alapanyagokat: a sütőtök például telis-tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így akár rendszeresen kiegészíthetjük vele a reggeli fehérjeturmixunkat is.

Termálfürdők

Nyáron is remek program, de amikor kint hideg van, még kellemesebb élményt tud nyújtani egy forró termálfürdő meglátogatása. Magyarországon szerencsére különlegesebbnél különlegesebb lehetőségeink vannak arra, hogy kiélvezzük a termálvizek nyújtotta kikapcsolódást. Lehet szabadtéri, fedett, török, jódos-brómos, kénes vagy akár barlangfürdő: a lehetőségek tárháza szinte végtelen.

Wellness-élmény

Szintén jó döntés egy wellness-központ meglátogatása. Ezekben gyakran találhatunk gyógyfürdős részt, de számos más kikapcsolódási lehetőség is kínálkozik: szanua, masszázs, test- és arckezelések is szinte minden központban elérhetőek. Emellett, ha ősszel sem szeretnénk elhanyagolni a mozgást – amit különösen jól teszünk, ha szeretnénk egy kicsit fokozni az endorfintermelésünket, és ezzel javítani a hangulatunkat –, akkor az edzőtermeikbe is ellátogathatunk. Ilyenkor persze készüljünk a fürdőruha mellett edzős felszereléssel is, és a kedvenc fehérjeturmixunkat se hagyjuk otthon!

Kirándulás

Ha már elfogadtuk, hogy az ősz beköszöntött, gyönyörködjünk egy kicsit benne! Ilyenkor az erdők olyan arcukat mutatják, amit az év többi szakában nem láthatunk. Szervezzünk hát egy erdei kirándulást, ahol a táj szépsége mellett magunkba szívhatjuk a friss, tiszta levegőt is, és élvezhetjük a természet bizonyítottan relaxáló hatását. Egy ilyen nap után pedig még kellemesebb hazaérve egy forró itallal felgömbölyödni a kanapéra.

Tökvadászat és -faragás

Klasszikusan őszi elfoglaltság és a gyerekek nagy kedvence a tökfaragás. Szerencsére ma már itthon is találkozhatunk olyan termelőkkel, akik „Szedd magad!” akciókkal készülnek erre az időszakra, így ebből remek családi program kerekedhet. Fogjuk a gyerekeket, induljunk el tököt szedni, majd a nap további részében készítsünk közösen vicces, félelmetes vagy éppen mutatós alkotásokat!

Tűzgyújtás

Egy hűvös estét igazán különlegessé tehet, ha kiülünk a kertbe és tábortüzet gyújtunk, ami körül nemcsak melegedhetünk, de finom italokat is kortyolgathatunk a szeretteink társaságában. Hasonló hatással bírhat egy kandalló melege is, de ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor még mindig meggyújtahatunk néhány illatgyertyát. A kellemes aromák, a hanghatások és a forróság mind-mind lélekemelő hatással bírnak, bizonyítottan csökkentik a vérnyomást és ellazítanak.

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.