szeleta park miskolc

Minden korosztály megtalálhatja majd a kikapcsolódást a most nyíló Szeleta Parkban

Korábban komoly kétségek merültek fel, hogy valaha elkészülhet-e a Bükk Keleti Kapuja elnevezésű projekt, ám decemberben már nyit a miskolci látogatóközpont.

Miskolcon, a Bükk keleti kapujában épül meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Szeleta Park Látogatóközpontja 2,2 milliárd forint uniós és állami beruházás keretében – írja a borsodhir.hu. A pályázat megvalósítása 2015-ben vette kezdetét, ám időközben komoly kétségek merültek fel, hogy valaha elkészülhet-e a Bükk Keleti Kapuja elnevezésű projekt. Évekkel ezelőtt forráshiányra hivatkozva el kellett halasztani a megvalósítást, ám a kormány 2021-ben 800 millió forinttal kiegészítette a támogatást, s így 2,2 milliárd forintból megépülhet 2023 végére Diósgyőr és Lillafüred határán a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb attrakciója, a Szeleta Park Látogatóközpont az egykori Herman Ottó Emlékpark területén. A konstrukció a természeti és kulturális örökség megőrzése, védelme, elősegítése és fejlesztése céljainak elérését szolgálja – tudatta a nemzeti park.

Az építkezés, belső terek kialakítása már a végéhez közeledik. A látogatóközpont december 14-én nyitja meg kapuit a nagyközönség számára.

A központi épületben kialakítják „A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete” című kiállítást. Ez szolgálja majd a Bükk hegység természeti és kulturális örökség gyűjteményének, valamint az ősemberbarlangok élményszerű bemutatását. Ezen attrakció öt természeti jelenség köré épített kiállítást, kreatív eszköz-együttest, valamint egy meglévő kőzetpark terepi bemutatóhellyé fejesztését, két játszóteret és egy játszóházat foglal magába.

Minden korosztály megtalálhatja majd a kedvére való programokat: a legkisebbeknek a Bikkmakk kuckó játszótéren, a nagyobbaknak a „Töbör gödörben” és a „Nagy odvas fában”, a felnőtteknek és szakmai látogatóknak pedig a Touchscreen monitorokkal kínálnak kipróbálható eszközöket.

A virtuális, vagy kiterjesztett valóság bemutatását többek között a vetítőteremben kialakított barlangszerű környezettel, továbbá vetített Bükk-terepasztallal, az istállós-kői furulya és éjszakai állathangok megszólaltatásával biztosítják.

A Szeleta Park Látogatóközpont a tervek szerint helyet ad foglalkozásoknak, szakmai konferenciáknak, egyéb rendezvényeknek, szerves egységként beilleszkedő két tematikus játszótérnek, szakvezetett terepi programok kiindulási pontjainak, archeológiai foglalkozásoknak, növény és állathatározásoknak, valamint további egyedi látogatói igényeknek.

Címlapkép: Bükki Nemzeti Park

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.