Gyulai Várfürdő aquapalota

Számos beruházás zajlik a Gyulai Várfürdőben

Mint többször megírta a termalfurdok.com, számos fejlesztésekkel szeretnék elősegíteni, hogy Gyula “négyévszakos turisztikai desztináció” legyen. A napokban a gyulai taggyűlésen részletes ismertették a Gyulai Várfürdőt is érintő befejezett és tervezett fejlesztéseket.

Befejezett fejlesztések

2022 augusztusára elkészült a Vízi Gyermekparadicsom, melyet az első üzemeltetési tapasztalatok alapján idén nyárra „finomhangoltak”, a vendégek visszajelzései rendkívül jók.

2023 nyarára befejeződött a dögönyözős és a csúszdás medence rekonstrukciója. A dögönyözős medence teljes egésze új, lényegesen jobb burkolatot kapott. Áttervezték a medence hidraulikáját, víz alatti fúvókákon keresztüli vízkeringetési rendszert alakítottak ki, a csúszdás medence külső peremét, zuhanyzóját és lábmosóját újraburkoláták.

500 kW-os kapacitásúra bővítették az 50 kW-os napelemparkot, melyet az AquaPalota tetején helyeztek el. A termelés szeptemberben elkezdődött, a rendszer várhatóan az éves áramfelhasználás 16–17%-át fedezi.

Elkészült a nyári időszakra a Gyermekparadicsom melletti vizesblokk és egészségügyi épület.

A Várfürdőben már mindenhol lehet készpénzzel, bankkártyával és a Festipay-rendszeren keresztüli is fizetni.

Befejeződött az optikai hálózat telepítése, ami lehetővé teszi a fürdőterület egészének bekamerázását, a bérlők bekötését az informatikai hálózatba és a WIFI-hálózat biztosítását a Várfürdő kiemelt területein. Az optikai hálózat telepítése biztosítani tudja majd a távolabbi műszaki gépház, az 500 m3-es termál- és az 1000 m3-es hidegvíztározók gépészeti rendszereinek automatizálását is.

Folyamatban lévő fejlesztések

2023 januárjában a Várfürdő visszakapta a reumatológia épületét, aminek köszönhetően már javában zajlik a főépület átépítése, benne öltözők, étterem, gyógyászat, raktárak, pihenőterek kialakítása. A megújított főépület és az integrált reumatológia átadására 2024 áprilisában kerül sor.

A projekt 3. ütemében a Lovarda rekonstrukciójára kerül sor, a belsőépítészeti koncepciótervek, valamint a szigeteléstechnikai szakvélemény és megvalósítási terv kidolgozása folyamatban van.

Átépítették a 10 éve üzemen kívül helyezett IV. számú termálkút újbóli beüzemeléséhez és vizének Várfürdőbe történő ismételt bevezetéséhez szükséges csővezetéket, átalakítják a régi kútfejet, homokfogót létesítenek, átalakítják a gépészeti aknákat, és új hőközpontot alakítanak ki a fürdőben. Jelenleg a termálvíz-bevezetések kialakítása zajlik, így hamarosan minimális földgázfelhasználással lesz biztosítható a versenyuszodák üzemeltetése, és meg fog növekedni a termálvíz-felhasználás üzembiztonsága is.

Le fogják bontani a Lovarda melletti térrészen elhelyezkedő, már nem üzemelő postaépületet és a hozzá kapcsolódó régi nyári pénztárat.

Elbontják a beach bár és a versenyuszoda melletti büfét, helyette új épületet emelnek, mely jobban illeszkedik majd a Várfürdő arculatához és stílusához.

Megkezdődött a gyepfelületek minőségét javító automata öntözőrendszer kiépítésének előkészítése, pótolták a kiszáradt és biztonsági okokból kivágásra ítélt fákat. Az új ültetésekhez kiválasztott különleges fafajokkal növelték a park szépségét, vonzerejét és botanikai értékét.

Elkészültek a versenyuszoda szennyvízelvezetés-átalakításának kiviteli tervei, hamarosan kezdődik a kivitelezés.

Felújítják a kőhíd járófelületeit és kerítését, illetve a műszaki udvar kerítését is.

Folytatódik az V. számú termálkút korszerűsítése, melynek köszönhetően tovább javul a téli üzemelés biztonsága. A fejlesztésnek köszönhetően a termálvíz várhatóan kicsit magasabb hőfokon és nagyobb vízmennyiséggel érkezik majd.

Elkezdődik a hidegvizes tározó víztartási és statikai szempontból szükségessé vált rekonstrukciója.

Forrás: Görgényi Ernő, Gyula város polgármesterének Facebook bejegyzése

 

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.