Kehida termál ivókúra

Milyen betegségek esetén segíthet és hogyan végezzük az ivókúrát?

A gyógyvíz(ek)et szájon át fogyasztjuk ivókúra esetén, de legtöbbször a fürdőkúrával együtt alkalmazzák, így az ivókúra fokozza a gyógyfürdő-kezelés hatását. Sok gyógyvíz idővel elveszíti gyógyító hatását, ezért az ilyen gyógyvizeket csak a forrásnál lehet eredményesen használni. Azokat a gyógyvizeket, amelyek gyógyhatásukat hosszú ideig megtartják, palackozva is forgalomba hozzák, így a beteg az otthonában is végezheti az ivókúrát.


Az otthon alkalmazott ivókúra esetén is feltétlen kérjük ki az orvos tanácsát ajánlásait, tartósan vagy rendszeresen, csak orvosi felügyelet mellett szabad alkalmazni! Ivókúra esetén az ásványi anyagokban gazdag gyógyvizek kíméletesen szabályozzák a gyomor, a belek, a vese és a máj működését. Az ivókúra hatásos kezelési módja a gyomorbántalmaknak és más bélproblémáknak is.

Otthon alkalmazott ivókúra szabályai

Fontos szabály, hogy a kúra általában 4-6 héten át tart, és napi 1-1,5 liter gyógyvíz elfogyasztását jelenti. A gyógyvizet étkezés előtt, apró kortyokban kell meginni, naponta 3 alkalommal. A megkezdett gyógyvizes palackot hűvös helyen kell tartani és két napon belül el kell fogyasztani. Kisebb mennyiségű fogyasztása hosszú távon is megengedett.

Az ivókúráknál bevált módszer, hogy a járóbeteg séta közben és kis kortyokban fogyasztja el, az előírt gyógyvíz-mennyiséget, míg a fekvőbeteg a jobb oldalára fordulva, a legtöbb esetben éhgyomorra kortyonként fogyasztja azt el. Ritkábban étkezés után.

Milyen bántalmakra jó az ivókúra?

Nyelőcső, gyomor- és bélrendszeri megbetegedések, valamint epebetegség esetén használatos ivókúrák végezhetők Csevice, Mira, Salvus, Igmándi vizekkel. Egyszeri hashajtásra 3 gramm szulfáttartalmú vizet javaslunk hidegen, mert a hideg víz gyorsabban átmegy a gyomor-bél traktuson. A szénsavas ásványvizek már a szájüregben ingerlik a nyálmirigyeket és éhgyomorra fogyasztva fokozzák a gyomorsav-termelődést. Az alkalikus (szódabikarbónás) vizek fogyasztása étkezés előtt csökkenti a gyomornedv-termelődést, ezáltal csökkentik az éhségérzetet.

Légzőszervi panaszok (pl. krónikus légcsőgyulladás) esetén használhatunk Salvus vizet porlasztott formában, vagy befújóval. Külföldön, főleg Olaszországban és Németországban rendkívül nagy hagyományai vannak a garat, gége és tüdőbetegségek ily módon történő kezelésének.

Húgyúti megbetegedéseknél, főleg vesekőképződés megelőzésében is érdemes megpróbálni a gyógyvizeket (a kő összetételétől függően pl. kálciumtartalmú kövek esetén, magnéziumtartalmú ásványvíz-kúra javasolt; urát, xantin és cisztein-kövek oldására nátrium-bikarbonát-tartalmú ásványvíz fogyasztása ajánlott.)

Az ivókúra elsődleges hatásai

A kúra átlagosan négy hétig tart, ez alatt a beteg 1/2-1 liternyi folyadékkal fogyaszt többet a megszokott mennyiségnél. Ez önmagában is hatásos, mert a többletfolyadék átmossa a szervezetet. Az ivókúra hatása függ a gyógyvíz hőmérsékletétől, a szájban 38 °C-os víz tűnik közömbösnek, de a legtöbb esetben a 40-50 °C hőmérséklet közötti vízzel végzik. Így a meleg víz kitágítja a gyomor ereit, csökkenti a mozgásait, fokozza a gyomornedvek elválasztását, a hideg pedig a bélmozgásokat fokozza, ugyanakkor nem ritkán puffaszt.

Ivókúra reakció

Az ivókúra egyes esetekben kiválthat úgynevezett ivókúra reakciót, mint ahogy a fürdőkúra esetén is tapasztalhatunk ilyet. A tünetek is lehetnek hasonlóak, mint például rossz közérzet, étvágytalanság, különböző fájdalmak megjelenése is jellemző. Ha a panaszok 1-2 nap múlva nem múlnak el, további orvosi ellenőrző vizsgálat válik szükségessé.

Ivókúra mellett javasolt kiegészítő kezelések

Fizióterápiás kezelések.
Szív-, és érrendszeri megbetegedésekben nyirokerekre fókuszált masszázs, relaxáló masszázs.
Székrekedéssel járó kórképekben speciális diéta, hasi masszázs, gyógytorna.
Bőrgyógyászati betegségekben termálfürdőkúra.
Urológiai, nőgyógyászati gyulladásoknál az adott szakterület orvosa által javasolt gyógyszeres kezelés.
Légúti panaszoknál aromaterápia, gyógytorna.
Pajzsmirigy betegségeknél az adott szakterület (endokrinológus) orvosa által javasolt gyógyszeres kezelés.

Ivókúrára ajánlott termál- és gyógyfürdők Magyarországon a teljesség igénye nélkül:

Hévízi-tó , Sárospataki Végardó Fürdő , Kehida Termál, Gyógy- és Élményfürdő , Széchenyi Gyógyfürdő, Rudas Gyógyfürdő, Lukács Gyógyfürdő

Forrás: Wikipedia / webbeteg.hu – Fotó: kehidatermal.hu

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.