szamosújvári ferences templom

Megújult a szamosújvári műemlék ferences templom és kolostor

Nemcsak egy vallási szentély, az Isten háza újul most meg, hanem létrejön egy 21. századhoz méltó, avantgárd vallási és kutatóközpont, örmény és római katolikus gyűjtőlevéltár és könyvtár is.

Megújult az erdélyi Szamosújváron a 18. században barokk stílusban épült ferences templom és kolostor, amelyet a pénteki ünnepélyes műszaki átadást követően Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes és Cseke Attila fejlesztési miniszter nyitott meg jelképesen a katolikus hívők és a turisták előtt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a közösségi oldalán is gratulált a szamosújvári közösségnek és plébánosának, akik a sorssal dacolva „nagyot álmodtak”, szakembereket fogadtak, csapatot gyűjtöttek, és felújították a város egyik legértékesebb barokk műemléképületét.

„Ennek a lelkes hozzáállásnak pedig meglett az eredménye: nemcsak egy vallási szentély, az Isten háza újul most meg, hanem létrejön egy 21. századhoz méltó, avantgárd vallási és kutatóközpont, örmény és római katolikus gyűjtőlevéltár és könyvtár is” – mutatott rá Kelemen Hunor.

A 2001 óta plébániatemplomként szolgáló egykori ferences templom és kolostor felújítását és idegenforgalmi értékesítését főleg az Európai Regionális Fejlesztési Alapból pénzelték, de regionális jelentőségű műemléképületként román állami kiegészítő finanszírozásban is részesült, a regionális jelentőségű műemléképületek felújítását célzó program keretében. A beruházás értéke megközelítette a 21 millió lejt (1,5 milliárd forint).

A felújítás fővállalkozója, a KÉSZ Románia építőipari vállalat értékesítési vezetője, Sárosi Béla építőmérnök a kolozsvári Szabadság című napilapnak az átadás előtt elmondta: többfajta beavatkozást kellett végrehajtani a szamosújvári épületegyüttesen, volt alapmegerősítés, rendkívül nagy mennyiségű falképet kellett restaurálni, a fűtéstechnikát meg kellett oldani a padlófűtéstől a kolostorrészben található fürdőkig, továbbá kiállítótereket kellett kialakítani, világítástechnikát megoldani.

A külső-belső felújítás során teljes burkolatcserét kapott a torony, új az óraszerkezet és a megtisztított harangok tartószerkezete, a harangozást új automata berendezés biztosítja. A szakember szerint 25 teherautónyi galambtrágyát és galambtetemet kellett elszállítaniuk, a tetőszerkezet faanyagának körülbelül 20 százalékát kicserélték.

A templomhajóban restaurálták a falkép- és mennyezetfestést, megtisztították, újrapácolták a bogárrágta padokat, kicserélték a kőburkolatokat, a padok alatti részre padlófűtést vezettek be, a főoltár is teljes restauráláson esett át, kiegészítették a hiányzó elemeket. Újrafedték és vonóvasakkal a templomhoz erősítették az utólag épült, megsüllyedt Lorettói kápolna boltíves tetőszerkezetét. Kitakarították, lekövezték és korszerű világítással látták el a kriptát. Az alagsort a mozgássérültek lifttel is megközelíthetik, mely a kripta, a földszint és az első emeleti oratórium között közlekedik.

Az épületegyüttes kolostorrészében újravakolták a szobákat, a folyosón az ablakokat kicserélték hőszigetelt, a templom stílusához igazodó nyílászárókra. A szobák kiállítóterekre jellemző jó világítástechnikát kaptak, megújult a padolás: bizonyos cellákban masszív tölgypadló, a folyosón fenyőből készült padló van. Megújult a templom- és kolostorrész fűtéstechnikája, elektromos rendszere, az épületegyüttesbe monitorizáló rendszereket, 60 biztonsági kamerát építettek be.

A felújítást kezdeményező, a pályázatokat előkészítő és lebonyolításukat felügyelő Küsmődi Attila plébános szerint Szamosújváron jelenleg kevesebb, mint négyszáz római katolikus és közel száz örménykatolikus él. A felújított épületegyüttesben több közösségi terem, levéltár, könyvtár és múzeum is helyet kapott, a templom és a tetőtér a turisták előtt is nyitva lesz.

MTI

Fotó: RMDSZ/Gönczy Tamás

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.