úszás

Az úszás előnyei más sportokkal szemben

Az úszás kisebb túlzással a tökéletes sport, mivel számos olyan hatása van a fizikális és szellemi fittségre, ami esetenként hiányzik a szárazföldi sportokból.

Először is az úszás egyik legnagyobb előnye, hogy bárki számára elérhető és bármilyen korosztályban végezhető, sosem késő elkezdeni.

Továbbá, amit mindenképp érdemes kiemelni, az a fizikális és mentális fittségre való hatása kizárólag abból kiindulva, hogy a víz aktivitás közben is hűti a testet és sokkal kisebb ellenállást vált ki a porcokra és ízületekre, mint a szárazföldi sportok legtöbbje.

Ennek megfelelően összegyűjtöttünk néhány további olyan szempontot is, amit mindenképp a víznek és a sportnak köszönhetünk.

  1. Az úszás céltudatosabbá tesz. Lehetséges, hogy ez igaz több sportra is, viszont az úszás határozottan hozzájárul a munkahelyi, valamint magánéletbeli célok teljesítéséhez is mindössze azzal, hogy a medencében folyamatosan kihívásokkal nézünk szembe. Legyen szó akár egy távolság teljesítéséről, hosszok idejének javításáról, vagy éppen egy sérülés utáni felépülésből, a medencében szerzett tapasztalatok mind személyes kihívásokból származnak, amik teljesítése megemelt sikerérzetet eredményez és hozzájárul ahhoz, hogy az uszodán kívüli feladatainkat is erősebb mentalitással kezeljük.
  1. Az úszás mind a három kulcsfontosságú fizikális készséget egyszerre fejleszti. Ezek a készségek név szerint pedig az állóképesség, a rugalmasság és a fizikális erő. Emellett a legjobb keresztedzés is, mivel a fáradt izmok számára nem csupán gyorsabb regenerációt biztosít, de még növeli az izmok teljesítőképességét is a pihenőnapok alatt.
  1. Az úszás frissen tartja az agysejteket, ami pedig javítja a memóriát, a gyorsabb gondolkodást. Ez a jótékony hatás pedig azért is kiemelkedően fontos, mert ahogy idősödünk az agy ezen funkciói hajlamosak lassulni. Ebben az esetben nem feltétlenül csak az úszás, de a rendszeres testmozgás is csökkenti a különböző testi gyulladások és az inzulinrezisztencia megjelenését és elősegíti az agysejtek újratermelődését. Ezen felül az úszás tovább javítja még az általános szellemi hangulatot, csökkenti a stressz negatív hatásait és a depresszió kialakulásának lehetőségét is.
  1. Az úszás alakformáló hatású és több energiát éget, mint például a futás. A legtöbb esetben az emberek sokkal hamarabb ragadnak futócipőt, ha a testsúlycsökkentés és az alakformálás kerül szóba, pedig az úszás lényegesebben több energiát éget el, mint a futás, valamint a test izmainak terhelése is kiegyenlítettebb skálán mozog. Míg futás közben a hát és hasizmok lényegesen kevesebb terhelést kapnak a láb izmaihoz képest, addig úszás közben az említett hát, has és a láb izmai hasonló terhelésen mennek keresztül, ami hozzájárul a teljes test átmozgatásához, az alak egyenletes formálásához.
  1. Az úszás fiatalon tartja a testet. A rendszeres úszás csökkenti a vérnyomást, növeli a test izom mennyiségét, valamint gyorsítja az oxigén és a vér áramlását az agyban, valamint erősíti a szív és érrendszer egészségét, ellenálló képességét. Továbbá hozzájárul a porcok és ízületek egészségéhez is. Rugalmasabbá teszi az ízületeket, valamint csökkenti a gyulladások kialakulásának a lehetőségét is.

Nem véletlen tehát, hogy az úszás, valamint a vízi sportok a világ legszéleskörűbben és legkreatívabban kialakított sportágai. Az úszás, mint köztudott, különböző formákban is végezhető mind amatőr, mind pedig versenyszinten. Elég csak az olimpiai sportokat figyelembe venni, hogy milyen nagy számban vannak jelen a vízhez kötött sportok. Az úszás mellett követhető például a vízilabda is, amire az Unibet magyar oldalán akár még sportfogadások is köthetőek.
Fotó: pixabay

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.